23-26 Mayıs Avrupa Parlamentosu seçimleriyle ilgili iki konu

Osman AROLAT
Osman AROLAT AROLAT'tan osman.arolat@dunya.com

23-26 Mayıs tarihlerinde yapılacak Avrupa Parlamentosu seçimlerinde dikkatimi çeken iki konu var. Birisi 1979’dan bu yana sağ ve sol iki grubun yer aldığı AP’sunda bu kez üçüncü grup olarak Anti- Avrupacılar da yer alacaklar. Diğeri ise Kıbrıs AKEL adına Kıbrıs Türkü Profesör Niyazi Kızılyürek’in parlamentoya aday gösteriliyor olması…

Avrupa Parlamentosu AP seçimleri öncesi iki konuya değineceğim. Bunlardan biri AP seçimlerine Kıbrıs AKEL partisinin adayı olarak bir Kıbrıs Türkü, Profesör Niyazi Kızılyürek’in girecek olması. İkincisi ise 1979’dan bu yana Sol Blok ve Merkez sağ blok olarak iki gruptan oluşan yapıya anti-Avrupacı partilerin oluşturacağı üçüncü grubun katılacak olması. Bu gelişmeler Avrupa Parlamentosu’nun yeni yüzü olarak tanımlanıyor.

1979 yılından bu yana yeni katılımlarla birlikte doğrudan 5 yılda bir yapılan seçimlerde, bu kez 28 ülkeden 751 parlamenter seçilecek. Bunlar arasında AB’den çıkışı Ekim ayına kaldığı için İngilizler de yer alacak. Yeni parlamentoda sağ bloğun yüzde 32, sol blokun yüzde 34, anti-Avrupacıların da yüzde 34-35 üyelik kazanabileceği beklentisini içeren, tahminler yapılıyor. Bu tablonun seçmenin, giderek daha fazla ‘bileşik Avrupa düşüncesi’nden uzaklaşıldığı yorumlarına da yol açıyor.

Avrupa Parlamentosu’nun bir yıllık maliyeti 1.8 milyar euro. Her parlamentere Avrupa asgari ücret ortalamasının 4 katı 4 bin 800 euro ödeniyor. Avrupa Parlamentosu’na yapılan en sert eleştiri “Çok dilde gevezelik yapılan pahalı bir kulüp” nitelemesiyle yapılıyor.
AP, Avrupa’nın birinci derecede temsil kurumu olarak Komisyon Başkanını seçiyor, bakanları atıyor. AB’nin bütçesini çıkarıyor, bütçe harcamasının denetimini yapıyor. 1999’da bütçe onaylanması sırasında Komisyonun istifası istenmişti. AP’nin bağlayıcı olmayan “dolaylı etkisi“ de var.

Profesör Niyazi Kızılyürek’in AKEL üyesi adına aday olarak Avrupa Parlamentosu seçimlerine bir Kıbrıs Türkü olarak, Kıbrıs Rum kesiminin adayı olarak katılması Kıbrıs’ta bir ilk. Kızılyürek, sosyal bilimci bir akademisyen. Güneydeki Kıbrıs Üniversitesinde öğretim üyesi. Kuzey Kıbrıs’ta 105 bin seçmeni de var. 23 Şubat’ta Gazi Mogosa’da seçim kampanyasını açarken Avrupa’yı Kıbrıs’a benzetmişti. Tarihsel Moment nedenine bağlı olarak federal yapıya geçilemediğini belirtirken AKEL’in kendisini aday olarak belirlemesine teşekkür edip, “Birlikte yaşamayı öğrenebilecek miyiz?” sorusuna, bu konuda Avrupa Parlamentosu seçimlerinin belirleyici olacağı yanıtını vermişti.

Güney Kıbrıs Avrupa Parlamentosuna 6 milletvekili yolluyor. Bunun ikisini AKEL yollarken biri Türk asıllı Kızılyürek olacak gibi görülüyor. Bakalım Kıbrıs’ın “Sağduyu ile imtihanı” ne sonuç verecek…

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar