23 Haziran’a 40 gün kala İstanbul seçim gündemi…

Osman AROLAT
Osman AROLAT AROLAT'tan osman.arolat@dunya.com

31 Mart seçimlerinin üstünden 45 gün geçtiğinde YSK 23 Haziran’da İstanbul seçimlerinin yenilenmesine karar verdi. Seçime 40 gün kala Cumhur ve Millet İttifakı'nın İstanbul’daki tahkimatlarının ne olduğunu, sloganlarını ve başlattıkları propagandaları ele alıp sizlerle paylaşmak istedim.

31 Mart Yerel seçiminin üstünden 45 gün geçti. Yenilenecek İstanbul seçimlerine 40 gün var. Şimdi hem Cumhur hem Millet ittifakı artan kadrolarla İstanbul’da yer alıyorlar, tahkimat yapıyorlar.. Cumhur ittifakının ortağı MHP lideri Bahçeli İstanbul’da yoğun hemşehrisi bulunan 15 il başkanını “Yatağı yorganını alarak” İstanbul’da çalışma yapmaya çağırdı. Ak parti lideri Erdoğan’da ağırlıklı olarak İstanbul’da seçime kadar propaganda çalışma yapacağını açıkladı. Kılıçdaroğlu CHP milletvekillerini İstanbul’da görevlendirdi. İl örgütüne de yeni talimatlar verdi. İyi parti ise desteğinin süreceğini açıkladı.

Yeni seçim dönemiyle ilgili bu dönemde gündemde olanlar şöyle:

0-İttifaklar 31 Mart’ta oy kullanmayan, 1 milyon 700 bin seçime katılmayan seçmenin ne kadarının kendileri lehine 23 Ağustos’ta sandığa götürülebileceği hesabını yapıyorlar.
0-Cumhur ittifakı seçimin yenilenmesine “oy hırsızlığı” nın neden olduğunu söyleyerek, propagandasında buna yer vererek başladı. Millet ittifakı, “Her şey güzel olacak” sloganını tekrarlarken, çalınanın “İmamoğlu’nun mazbatası” olduğunu belirtiyor.

0-Cumhur İttifakının söyleminde yine ötekileştirme, HDP/Millet ittifakı işbirliği yer alırken, Millet ittifakı İmamoğlu’nun sadece kendilerinin değil 16 milyon İstanbul’lunun adayı olduğunu dile getirip, kucaklayıcı bir tavırla propagandasını başlattı.

0-Cumhur ittifakı adına Erdoğan, her akşam iftarlara katılıp, İftarlardaki seçim konuşmalarının televizyonlarda yayınlanmasıyla propaganda dönemini başlattı. Cumhur İttifakının diğer sözcüleri de “oy hırsızlığı” suçlaması ağırlıklı televizyon konuşmalarını sürdürüyorlar. Binali Yıldırım da 31 Mart’ta göre daha sık görülüyor. O da “Oy hırsızlığı” ağırlıklı propaganda yapıyor. Recep Tayyip Erdoğan’ın ilerleyen günlerde, ilçe gezileri ve mitinglerle seçim propagandasını sürdüreceği belirtiliyor.

0-Millet İttifakının adayı İmamoğlu, evlerde akşamları iftara katılarak ve gündüz kentte geziler yaparak propagandasını başlattı. Millet İttifakının miting yapmayacağını açıkladı, alandaki gezilerle yüz yüze propaganda da yoğunlaşacağı konusunda açıklamalar yapıyor.

0-Millet İttifakı seçim kampanyasının mali yapısının karşılanması için, seçmenlerini dayanışma için bağış kampanyasına davet etti. İlk açıklamalar katılımın yüksek olduğunu gösteriyor.
0-HDP eş başkanı Temelli, 23 Haziran’da da İmamoğlu’nu destekleyeceklerini açıkladı. Adayını çekenlerden TKP’ de İmamoğlu’nu destekleyeceğini söyledi. 30 bin oy alan DSP adayı Muammer Aydın aday olmayacağını açıkladı, DSP başkanı Önder Aksakal ise, ”Böyle bir kanunsuzluğa DSP olarak sessiz kalamayız” diyerek adaylarını çektiklerini açıklayarak zımnen İmamoğlu’na desteklerini ortaya koydu. 31 Mart’ta adayları Necdet Gökpınar’ın 103 bin oy aldığı Saadet Partisi adayını çekip çekmeme kararı için toplantılarını sürdürüyor. MSP başkanı Karamollaoğlu, ”Seçimin yenilenmesi için gerekçe görmüyorum” demesine rağmen adaylarını çekmeleri halinde seçmenlerinin kime yöneleneceğini kestiremedikleri için, aday çekme konusu ile ilgili henüz karar vermediler.

Bu yazıyı kaleme aldığım sırada YSK CHP ve İyi partinin seçimin bütün ilçelerde yenilenmesi ve 24 Haziran ile Cumhurbaşkanlığı seçiminin de benzer sandık görevlilerinin katılımıyla yapılması nedeniyle yenilenmesi gerektiği konusundaki başvurularını henüz görüşüp karara bağlamamıştı. YSK’nın Cumhurbaşkanlığı seçimini yenilemesi kararı beklenmiyor. Ama İstanbul’da seçimin az bir ihtimalde olsa bütün ilçe seçimlerini içerecek şekilde yenilenmesi kararını alırsa, Seçimde ittifakların propaganda yöntemleri çok değişecektir. Yenilenen İstanbul seçimlerine 40 gün kala tablo budur.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar