43 günlük demokrasi arayışı başladı…

Osman AROLAT
Osman AROLAT AROLAT'tan osman.arolat@dunya.com

YSK, 36 gün sonra İstanbul seçimlerini iptal ederek 43 günlük yeni bir demokrasi arayışı döneminin başlamasına yol açan bir karar verdi. Şimdi Cumhur İttifakı’nın da Millet İttifakı’nın da belli arayışlar içine gireceğine inanıyorum.

Eski Yunanca’dan gelen demokrasi iki parçalı bir sözcüktür. Demos-halk ve kratos-egemenlik… İkisi birleşerek halkın egemenliğini, demokrasiyi meydana getirir. YSK’nın 36 günlük süre sonunda İstanbul seçimlerini iptal etmesinin ardından şimdi önümde 23 Haziran’a kadar 43 günlük demokrasiyi inşa etme arayış dönemi başladı…

Şimdi bu ortamda soru, bu 43 günde Cumhur ve Millet ittifaklarının ne yapacakları olacaktır.
Cumhur İttifakı’nın ilk girişimi karardan önce ortaya çıktı. 8 yıl aradan sonra Abdullah Öcalan, 2 Mayıs günü avukatlarıyla görüştürüldü. Suriye ve açlık grevleri konusundaki açıklamaları 4 gün sonra avukatları tarafından 6 Mayıs’ta YSK kararı öncesi topluma iletildi. Bu yeni dönemde HDP’den oy beklentisiyle 31 Mart öncesiyle HDP/PPK söylemi ortada olmayacaktır. HDP’ye Öcalan üzerinden sıcak yaklaşım ile oy devşirmeye çalışmaları beklenmesi yanlış olmaz. Bu durumda MHP liderinin tavrının ne olacağı beklenmelidir.

Cumhur İttifakı’nın ikinci arayışı Saadet ve İYİ Parti seçmenlerinden oy devşirme ihtimali olabilir.
Cumhur İttifakı’nın bir başka arayışı da 31 Mart’ta sandığa götüremediklerini düşündüklerini sandığa götürme gayreti olacaktır.

CHP’de YSK kararının eleştirilmesinin yanı sıra, boykot söylemi de gündemdeydi. Ancak önceki gece yapılan parti meclisinde seçime katılma kararı alınarak bu söyleme son verildi. Millet İttifakı’nın önceliği ortaklarıyla işbirliğini sağlamlaştırmaya yönelmektir. Saadet Partisi adayının geri çekilmesi de arayışlar içinde yer alabilir.

Millet İttifakı, HDP’nin saf değiştirmesini önlemek için girişimlerde bulunacaktır. HDP’nin 31 Mart seçimlerindeki tavrının korunmasına çalışılacaktır. DSP ile diyalog ve onun adayını kendilerine lehine feragat etmesi girişiminin de aranması söz konusu olabilecektir.
Önümüzde 23 Haziran’a kadar geçecek sürede, seçimi etkileyecek bir unsur da ekonomideki ve dış politikadaki gelişmeler olacaktır.

YSK kararından sonra 43 günde demokrasi arayışının çatışmasız sürmesi gerekmektedir. Demosun/halkın egemenliği/kratos yani demokrasinin gelişmesine imkân sağlanabilmelidir. 23 Haziran’da sandık sonuçlarının tartışmasız olabilmesi için her türlü seçim önlemi alınmalıdır. Bu önümüzdeki 43 günlük sürede beklentilerin bunlar olacağına inanıyorum. Sonucun, demokrasi arayışından sağlıklı çıkarak gerçekleşmesini diliyorum…

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar