ABD-Çin ticaret savaşları önceki gece bizi de vurdu

Osman AROLAT
Osman AROLAT AROLAT'tan osman.arolat@dunya.com

2017 yılında başlayan kimi zaman durulan kimi zaman Trump’ın bir açıklamasıyla ve Çin’in ona verdiği yanıtla şiddetlenen küresel ticaret savaşının bizi doğrudan etkilemeyeceği konusunda yorumlar yapılıyordu. Haftaya girerken ABD–Çin ticaret savaşının yarattığı gerilimle dolar/yuan paritesinin 7.1850 seviyesiyle 11 yılın en yüksek seviyesini görmesi piyasa söylemiyle “flash crash” a neden olunca bu kez bizde de önemli etki yarattı. Önceki akşam birkaç saat içerisinde yüzde 10’un üzerinde dolar artarak, dolar/ TL 6.47’ye kadar fırladı. Dün sabah yurt içinde 5.80’e indi akşam 17.30’da da 5.8020 seviyesindeydi.

ABD-Çin ticaret savaşı 2017 yılında ABD yönetiminin çelik ve alüminyum ithalatının ABD’nin güvenliğini tehdit ettiği iddiasıyla başladı. 1 Mart 2018’de Başkan Trump ithal çelik ve alüminyuma yüzde 25 ve yüzde 10 vergi getirileceğini açıkladı. Bundan sonra Çin 2 Nisan 2018’de ABD, Çin alüminyum ve çeliğine 2.9 milyar dolar vergi getirdi. 4 Nisan’da Çin 106 ABD ürününe 89 milyar dolarlık yüzde 25 vergi getirdiğini açıkladı.

Bu küresel ticaret savaşı o günden bu yana sürüyor.

Hem AB bu savaşa son verilmesi için gayret gösteriyor. Hem de son dönemde Amerikalı iş adamları örgütleri bu savaşa son verilmesini isteyen açıklamalarını birbiri ardından yayınlıyorlar. Ama bugüne kadar Trump’a seslerini duyuramadıkları görülüyor.

Bekleyelim görelim, Çin-Amerika ticaret savaşı daha ne kadar sürecek ve bu iki ülkenin 520 milyar dolarlık ticaretini ve dünya küresel ticaretini ne oranda etkileyecek. Zararı ne seviyede kalacak…

……………..

Türkiye İş Bankası'nın 95. yaş günü kutlu olsun

26 Ağustos 1924 Türkiye İş Bankası'nın kuruluş günüdür. Banka dün 95 yaşını kutladı. Mustafa Kemal’in talimatıyla kurulan ve 'Türkiye’nin Bankası' olan kuruluşun nice yeni yaşlarda ekonomimize katkısının sürmesini dileriz.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar