ABD’de ekonomisi güçlenme eğiliminde

İrem DIŞPINAR / QNB FINANSINVEST
İrem DIŞPINAR / QNB FINANSINVEST UZMAN GÖRÜŞÜ

ABD’de iç talebin artmasına bağlı olarak ekonomik büyümede yaşanan ivmelenme ve iş gücü piyasasında güçlü seyir devam ederken, bu gelişmelerin ülkede fiyatlar genel düzeyine yükseliş yönünde yansıması bekleniyor. Fed önümüzdeki dönemde yıllık enflasyonun yukarı yönlü hareket sergileyeceğini ve orta vadede hedef seviyesi olan %2’ye doğru yönelim göstereceğini öngörüyor. ABD’de enflasyon beklentileri artarken, Aralık’tan bu yana veriler ekonominin güçlendiğine işaret ediyor. Bunun yanı sıra Fed’in de makro ekonomiye dair şahinvari yönde mesajlar vermesi ABD’de tahvil faizlerinin yükseliş eğilimi göstermesine neden oluyor.

ABD’de tahvil faizlerindeki yaşanan artış ise risk parametresi olarak piyasalarda zaman zaman endişe yaratıyor. Fed’in bu yıl üç mü yoksa dört mü faiz artırımı gerçekleştireceğine yönelik soru işaretleri artarken, bu konuya yönelik endişeler ile küresel piyasalar ara ara satış baskısı altında bir seyir izliyor. Fed’in 21 Mart’taki toplantısında faiz artırımına gitmesine kesin gözüyle bakılıyor. Piyasalar için yılın geri kalanında altı karar toplantısı daha bulunan Fed’in 2018’i toplamda 75 baz puanlık artırımın üzerinde tamamlayıp tamamlamayacağı önemli olacak.

Gelen iyi verilerle birlikte Fed’in bu yıl 25’şer baz puanlık üç faiz artırımına yönelik beklentiler geçtiğimiz haftalarda piyasalara satış şeklinde yansıdı; bu yöndeki olası kararlar büyük ölçüde piyasalar tarafından fiyatlanmış bulunuyor.

Dolayısıyla da bundan sonrası için Fed’in bu yıl üç faiz artırımı gerçekleştireceğine yönelik beklentisini koruması piyasalarda ek satış dalgası yaratmayabilir. Ancak gelen güçlü verilerle birlikte Fed’in öngörüsünü dört artırıma yükseltmesi ve bunun yanı sıra parasal sıkılaştırmaya yönelik güçlü mesajlar vermesi küresel piyasalarda düzeltme hareketine neden olabilir.

Aslında dünyanın en büyük ekonomisi olan ABD’nin büyümesinde yaşanan ivmelenme küresel büyümeye katkı anlamında olumlu. Ancak piyasalar likidite ile beslendiğinden Fed’in sıkı duruş sergilemesi ile dolara olan talepteki artış, gelişmekte olan ülkelere yönelik sermaye akışı açısından risk teşkil etmekte. Dolayısıyla önümüzdeki dönemde majör merkez bankalarının parasal sıkılaştırmaya yönelik adımlarının hızı önemli olacak. Haftaya ABD’de ekonominin gidişatına yönelik istihdam verileri ve alt kalemleri, sonraki hafta ise enflasyon oranları yakından takip edilecek.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
Gözler G-20 Zirvesinde 27 Haziran 2019