AK Parti cephesindeki gelişmeler, siyasette kartlar yeniden karılıyor tartışmasına yol açtı

Osman AROLAT
Osman AROLAT AROLAT'tan osman.arolat@dunya.com

Ahmet Davutoğlu’nun Elazığ konuşması, 15 sayfalık manifestosu, önceki gün yaptığı dış politika konusunda kendisine yöneltilen eleştirilere yanıt vermesi ve Ali Babacan’ın AK Parti’den istifa etmesinin ardından AK Parti taşra örgütlerinde hareketlenmeler olduğu söylenmeye başlandı. Erdoğan’ın Ali Babacan’a ayrılacağını bildirirken, “Ümmeti bölme, gel burada danışman ol” çağrısı, Mehmet Şimşek’le görüşmesi ve Yüksek İstişare Kurulu üyeliğini oluşturan AK Parti’nin bazı eski yöneticilerini buraya dahil etmesi, yeni parti girişimlerinin önüne set çekmek isteği olarak değerlendiriliyor. AK Parti cephesindeki bu gelişmeler siyasette kartların yeniden karılması söylemlerine yol açıyor.

Konuyu ununu elemiş eleğini asmış bir AK Partili akil adamla ele aldım. Sorduğum sorulara aldığım yanıtlar şöyle:

- AK Parti içinden iki yeni parti çıkacağı iddialarını nasıl değerlendiriyorsunuz, söylendiği gibi siyasette kartlar yeniden karılıyor mu?

- Davutoğlu ve Babacan iki farklı tutum içindeler. Davutoğlu, kendisinin istifaya zorlanarak Başbakanlık’tan ayrılmasını ve sonrasında Suriye sorunu gibi konularda kendisine yöneltilen suçlamaları hak etmediğini düşünerek, açıklamalarda bulunuyor. Son yıllarda partiyi iktidar yapan ilkelerden sapıldığını, ciddi değişiklikler yapıldığının altını çiziyor. Çok radikal, çok köklü reformlar yapılması gerektiğini vurguluyor. Partinin kendi kuruluş ilkelerine bağlı olarak yeniden inşası gerektiğini belirtiyor. Düşüncelerini açıklıkla ortaya koyarken yer yer isim vererek yer yer tarif ederek bazı yöneticilere suçlamalar yönetiyor.

Ali Babacan ise AK Partili ve partisiz bazı küçük gruplarla ve Anadolu’da örgütlenmede yer alacak isimlerle toplantılar yapıyor. Bir yandan partide merkezde ve Anadolu örgütünde yer alacak isimleri saptamaya çalışıyor. Bir yandan da kurulacak AK Parti’nin ekonomi ağırlıklı manifestosunu ve programının ilkelerini hazırlamaya çalışıyor. Kadrosunu AK Parti ile sınırlı tutmayacağı, işadamlarından, liberallerden, hatta solcu bilinen isimlerden oluşturmaya çalışırken, bunların Batı yanlısı bir siyasal platformdaki potada eritilmesini amaçlıyor. Ama bütün bunları dışarıya fazla isim sızdırmadan, açıklamalar yapmadan yürütüyor.

- Peki, bu gelişmeler siyasette kartların yeniden karılmasına ne zaman yol açar?

- Bana göre yaz ayları arayışlarla geçer. Ekonominin ve dış politik olayların gelişmeleri izlenir. Sonbahar’da ya da yeni yılda, siyaset sahnesinde gelişmeler olabilir. Son günlerde çok duyduğum söylemle ancak o zaman siyasette kartlar yeniden karılacaktır diye tahmin ediyorum. O zamana kadar da daha birçok olay yaşayacağımıza inanıyorum.

AK Parti cephesindeki gelişmeleri siyasal ortama etkisinin ne olabileceğini AK Partili bin akil adam benim sorularıma verdiği yanıtlarla böyle ortaya koydu.

Bu yazıyı yazarken, Yavuz Oğhan, İsmail Saymaz ve Akif Beki’nin Davutoğlu ile söyleşileri nedeniyle RS FM’deki söyleşi programlarına ve Yavuz Oğhan’ın “Bi de bunu dinle” programına son verildiği haberini aldım. Bu habere üzüldüm…

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar