AK Parti’de “Fırtına öncesi sessizlik” iddiası

Osman AROLAT
Osman AROLAT AROLAT'tan osman.arolat@dunya.com

Ahmet Davutoğlu’nun açıklamaları konusunu AK Parti ilk dönem yöneticilerinden bir ak saçlı ile konuşurken, “Bu çıkışı nasıl değerlendirmeliyim?” sorusunu yönelttim. ”Partide fırtına öncesi sessizlik söz konusu. Seçim değerlendirme toplantılarının sonuçlarını beklemek lazım” yanıtını aldım.

O ak saçlı Davutoğlu’nun çıkışıyla ilgili olarak da şunları söyledi:

“Davutoğlu bizlerle görüşmüyor. Bu çıkışıyla O da partisinin kuruluşu kararını vermek için AK Parti içerisinde bir hareket bekliyor olabilir. Seçim değerlendirme toplantıları öncesi bazı kişilerin bu toplantılarda eleştiri ve şikayetlerini dile getirmelerine yol açmak için böyle davranmıştır diye düşünüyorum. Ama böyle olup olmayacağını göreceğiz. Bana göre toplantıda bazı şikayetler cılız seslerle dile getirilecektir. Bu konuda değerlendirme yapacak olan, karar verici olan Cumhurbaşkanıdır. Zamanının geldiğini düşünürse, partide yerel seçimi yönetenleri görevden alıp cezalandıracaktır. Artan ekonomik sorunlara bağlı olarak bazı bakanları değiştirmesi de gündeme gelebilir. Onun için partide fırtına öncesi sessizlik söz konusu dedim…”

Ardından bugünkü durumla ilgili şu değerlendirmesini de ekledi:

“Biliyorsun bizim partide kuruluş döneminde ‘istişare toplantıları’ yapılır, kararlar ona göre alınır, karar alındıktan sonra herkes ona uygun hareket ederdi. Zamanla bunların eski önemi kalmadı. İstişare ile ortak akıl sağlanması son buldu. Şimdi bunlar yok. Cumhurbaşkanlığı çevresinden ve parti üst yönetiminden tek yönlü, ‘bu böyledir, böyle davranın’ gibi talimatlar söz konusu. Sağlıklı bir istişare dönemi son buldu.”

Eski bir AK Parti milletvekili ile de aynı konuda sohbet ederken o da şu değerlendirmeyi yaptı:
“Bu seçim sonuçları her gün nara atarak mahalleyi rahatsız eden kabadayının tokat yemesi sonrası gibi bir olaya neden oldu. Davutoğlu’nun çıkışı böyle bir ilk tokat olayı mı bekleyip göreceğiz… Bundan sonra parti içinde seçim sonuçlarına ve bakanlara eleştiriler artarsa, Cumhurbaşkanımız da yeni bir değerlendirme yaparak harekete geçecektir. Parti yönetiminde ve Kabinede değişiklikler yapacaktır. Bunu yerel seçim değerlendirmesi toplantılarından sonra göreceğiz. Hatta bana göre bunlar yeterli olmazsa, son günlerde dile getirilmeye başlayan parti genel başkanlığını bırakması konusu da gündeme gelebilir. Seçimsiz 4.5 yıllık dönem için partinin yeni bir genel başkanla kendisini toparlamasını isteyebilir. Parti başkanlığını bırakması, kendisine yönelik eleştirileri azaltacağı ve Cumhurbaşkanı olarak yapmak istediklerini yapmasına engel teşkil etmeyeceği için bu yolu da seçerek daha rahat bir dönem geçirmek isteyebilir.”

Bu gelişmelerin ne yönde olabileceğinin ilk adımlarını bakalım bu hafta sonu yapılacak yerel seçim değerlendirme toplantılarında görebilecek miyiz? Yoksa AK Parti cenahında değişen bir şey yok, diye mi düşüneceğiz?

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar