Alamos Gold’un Kaz Dağları’nda maden arayışına Kanada’dan tepkiler…

Osman AROLAT
Osman AROLAT AROLAT'tan osman.arolat@dunya.com

Dün Kanada’nın üç ketinde Kaz Dağları’ndaki altın/gümüş arama çalışmaları eş zamanlı protesto toplantılarıyla kınandı. Ayrıca Kanada Başbakanı’nın danışmanı da Kanadalı firmanın Kaz Dağları’ndaki çalışmalarına son vermesi yönünde açıklama yaptı. Andiran Welsh’in Kanada hükümetini de suçlayan önemli protesto açıklaması ise Türkiye’deki protestocularla dayanışmayı amaçlayan nitelik taşıyor.

Montreal, Ottawa ve Vancouver’de dün Kanada komünist partisince “Türkiye’de çevre katliamını protesto” için eş zamanlı gösteriler düzenlendi. Kanadalı Alamos Gold’un Kaz Dağları’nda altın/gümüş maden arayışına son verilmesi istendi. Bir kaç gün önce de Başbakan Trudeu’nun özel kalemi Chaar da Alamos Gold’un Kaz Dağları’nda maden aramasını durdurmasını talep eden bir açıklama yapmıştı. Kanada genç komünist Ligi Genel Sekreteri Andian Welsh, elinden gelen desteğin en iyisini vermeye çalışacaklarını dile getiren ve Kanada’ya suçlamalar içeren geniş bir açıklama yaparak, düşüncelerini dile getirmişti.

Welsh’in açıklamasından bazı bölümleri başta Ak Parti Grup Başkan Vekili ve Çanakkale Milletvekili Bülent Turan gibi protestocuları suçlayanlar için öğretici olması düşüncesiyle paylaşmak istiyorum:

- Önümüzdeki federal seçimleri maden şirketlerinin kirli gerçeğini deşifre etmek ve onlara karşı mücadele edenlerle dayanışmak için kullanacağız. Çeşitli minerallerin fiyatları Toronto Borsası tarafından belirleniyor. Yani dünya doğal kaynaklarının yağmalanmasından gelen paranın büyük kısmı Kanada üzerinden geçiyor. Maden şirketleri Kanada emperyalizminin en iyi örnekleri. Bu sadece Alamos Altın’dan oluşmuyor. Büyük bir sistemden bahsediyoruz. Kanada maden şirketlerinin tüm dünyada yaptıkları büyük bir skandal. Türkiye’de olanlarda bu skandaldan bağımsız değil, Bugün Kanadalı bir başka maden şirketi Burkina Faso’da işletme payını ödememek için altın kaçırmaya çalışırken yakalandı…

- Maden şirketlerinin Kanada’da toplanmasının iki sebebi var: Bunlardan biri madencilik operasyonu en düşük ülkelerden biri oluşu. Diğeri ABD kadar büyük bir emperyalist ülke gibi görülmemesi. Şirketler yurt dışında “dost” görüntüden faydalanıyorlar. Ancak son yıllarda onların gerçek yüzüyle ilgili bilinç artıyor. Türkiye’deki protestolar tüm dünyada Kanadalı maden şirketlerinin faaliyetlerine ilişkin farkındalığın artmasına katkı sağlıyor.

- Kanada’nın “demokratik” ve “çevreci” bir ülke olduğu “bir mitten ibaret.” Kanada hükümeti uluslararası kameralar önünde “Bay çevreci” olarak görülmek istiyor. Hükümet 2015’te seçilmesi sonrası ilk uluslararası gezilerinden birinde BM İklim Değişikliği Konferans’ına katıldı. Seçim sonrası ilk faaliyetleri ise doğaya açıkça zarar verecek projeleri onaylamak oldu.

- Kanada herhangi bir kapitalist ülke gibi, karı yaza olarak belirlemiş, gücü büyük şirketlerin eline vermiş bir ülke. Kanadalı Maden şirketlerinin tümü dünyada çevreye zarar vermekte ve faaliyet gösterdikleri bölgelerden çekilmeden önce gerekli temizliği yapmayıp, bölgeyi rehabilite etmemektedirler.

Evet, Adrian Welsh’in 10 bin kilometre öteden Çanakkale’de altın/gümüş çıkarma girişimindeki Alamos Altın firması ve benzerlerine yönelik eleştirileri bölme dile getiriliyor.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar