Albayrak 2019 yılında uygulanacak reformları açıkladı

Osman AROLAT
Osman AROLAT AROLAT'tan osman.arolat@dunya.com

Bakan Albayrak dün finans sektöründen, vergiye, tarımdan, enflasyona, yargı-hukuktan, eğitime bu yıl hayata geçirmeyi hedefledikleri reformları açıkladı. Bize hayırlı olsun demek ve yıl sonunda söylenenlerin ne kadarının sonuçlandığına bakmak düşer. 

Hazine ve Maliye Bakanı Albayrak, Türkiye’nin gündeminin ekonomide reform olduğunu açıkladı. Takvime bağlı olarak 2019 yılında uygulayacakları reformlarla ilgili bilgi verdi. Uygulanacak reformları sıralarken finans-bankacılık, tarım, enflasyon, vergi, yargı, hukuk, eğitim alanlarında yapılacaklarla ilgili bilgiler verdi.

Bakan Albayrak reform alanlarının başında finans sektörünün geldiğini belirtti. Kamu bankalarına 28 milyar liralık devlet tahvili verilerek, sorunlu kredilerin ulusal ve uluslararası yatırım fonlarına transfer edileceğini, özel bankaların sermaye yapılarının ve aktif kalitelerinin, BBDK ile birlikte güçlendirileceğini, Bireysel Emeklilik Sisteminin Kıdem Tazminatı fonu ile entegre edileceğini, vatandaşların gelirlerine göre bireysel tamamlayıcı bir emeklilik sisteminin yeniden ele alınacağını, kıdem tazminatı reformunun hayata geçirileceğini de açıkladı. Bu iki alandaki reformun bu yıl tamamlanacağını açıkladı.

Albayrak, gıda enflasyonuyla mücadele için, "En önemli yapısal reformumuz Tarımda Milli Birlik Projesi olacak'' diyerek bu konuda Tarım ve Orman Bakanlığı'nın kapsamlı strateji çalışmasını Mayıs ayında açıklayacağını söyledi. Mevsimsel dalgalanmaların enflasyonla mücadelede önemli olduğunun altını çizerek, tarım kredi kooperatifleriyle Sera AŞ’nin kurulacağını, 47 milyarlık hayvancılık desteğinin 4 yıl içinde 100 milyara yükseltileceğini açıkladı.

2019’da hayata geçecek en önemli reformlardan birinin vergide dönüşüm olacağını söyleyen Albayrak, detaylarının süreç içinde netleşeceğini açıkladı. “Yeni vergi mimarimizde istisna ve muafiyetler azalacak. Kurumlar vergisi kademeli olarak düşecek” dedi. Dolaylı vergilerin payının azalacağı, dolaysız vergi payının artacağı bilgisini de veren Albayrak, vergi dönüşümünün ikinci adımının kayıt dışı ile mücadele olacağını belirterek, sahte ve yanıltıcı belge konusunda mücadele edileceğini de belirtti.

Bakan Albayrak, yeni reform vizyonunun içinde güven veren ve erişilebilir bir adalet sistemi olacağını ve Adalet Bakanlığı tarafından hazırlanan “Yeni Vergi Reformu Strateji Belgesi'nin yakında kamuoyu ile paylaşılacağını söyledi. ”Güçlü ve sürdürülebilir bir ekonomik kalkınmayla, adil ve etkin işleyen bir hukuk sistemi arasındaki yakın ilişki açıktır” değerlendirmesini yaptı. Yargı sisteminin kalitesi ve hızının yatırım ortamının geliştirilmesinin temel şartları arasında olduğunun altını çizdi.

Albayrak ayrıca, Türkiye’nin rekabet gücünü artırmak için Lojistik Master Planı'nın hazırlandığını, Ağustos ayında da Ticaret Bakanlığı'nın “İhracat Master Planı'nı” açıklayacağını söyledi.
Bakan Albayrak, istihdam bazlı bir eğitim reformunu uzun vadeli planladıklarını belirterek, ”Kurumlardaki istihdam ve eğitim verilerini entegre ederek, bir eğitim programı hazırlayarak, meslek bazında arz talep dengesini oluşturacağız. Böylece eğitim ve istihdamın uzun vadeli perspektifini planlayacağız” dedi. PİSA 2021 uygulamasında ortaokullar lehine yüzde 20, bölgeler arası farkın yüzde 10 azaltılmasını hedeflediklerini de söyledi.

Albayrak, bütün bu dönüşümlerin güçlü Türkiye, ihracata dayalı, teknolojik üretimi önceleyen, rekabetçi, katma değerli ürün üretiminin altyapısını tamamlamış bir ekonomik dönüşümü gerçekleştirmek için düşünüldüğünü de belirtti.

Bakalım yıl sonunda Bakan Albayrak’ın 2019 yılında gerçekleşeceğini söylediği refomların ne kadarı hayatımızda yerini bulacak.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar