Alman medyasında Türkiye iddiası: Volkswagen, yatırım kararını veriyor

Kerim ÜLKER
Kerim ÜLKER Perde Arkası kerim.ulker@dunya.com

Türkiye, 3 ayın sonunda İstanbul’un seçimlerini tamamladı ve Millet İttifakı’nın adayı Ekrem İmamoğlu, ikinci kez kentin Büyükşehir Başkanlığı koltuğuna oturmaya hazırlanıyor. 31 Mart’tan bu yana ekonominin unutulduğu, siyasetin ilk gündem maddesi olduğu Türkiye’yi artık yeni bir süreç bekliyor…

Yerlinin olduğu kadar yabancı yatırımcının da gündeminde seçimler vardı. Onlardan biri de Alman otomotiv devi Volkswagen oldu.

Uzun süredir yeni yatırımı için görüşmeleri hızlandıran Alman devinin radarında Sırbistan, Bulgaristan, Romanya ve Türkiye vardı. Şimdi o kısa listede Türkiye bir adım daha ileride görünüyor.

“Müzakereler devam ediyor"

Almanya’nın en önemli finans gazetelerinden Handelsblatt, dün Volkswagen'in yeni tesisinin Türkiye’de kurulma planını kaleme aldı. Alman gazete analiz haberinde düşük ücret ve iyi satış stratejisi doğrultusunda Macaristan ve Polonya’nın ilk elenen ülkeler olduğunu, Romanya, Sırbistan, Bulgaristan ve Türkiye şıklarında ise seçeneklerin daraldığını yazdı. Alman gazete, Volkswagen yönetiminin henüz oylama ve kesin kararını vermediğini, ancak bir ön kararın alındığını ifade etti.

Ankara yönetiminin Volkswagen’e finansal destek sunmaya hazır olduğunu, 1.3 milyar euroluk yatırım desteğinin sunulacağını belirten Alman gazete, Volkswagen CEO'su Herbert Diess’in, birkaç gün önce bir iç yönetim etkinliğinde yaptığı açıklamada, "Müzakereler şu anda Bulgaristan ve Türkiye'deki konumlarla yürütülüyor" açıklamasında bulundu.

Handelsblatt’a göre Alman devinin Denetim Kurulu önümüzdeki haftalarda nihai kararını verecek, Temmuz ayı içerisinde hedef ülkenin belirlenecek.

Volkswagen’de asıl sıkıntı yatırımdan önce Türkiye’deki politik gelişmeler. Alman gazetenin ilginç bir iddiası da var: Yatırım müzakerelerinde Ankara’nın siyasi birimlerinin uzak tutulduğu, İstanbul’daki seçimlerde bu yatırımın malzeme yapılmaması, yatırım yeri kararının siyasallaştırılmaması gibi sebepler nedeniyle bu tür yola başvuruldu.

İzmir öne çıkıyor 

Geçtiğimiz hafta Almanya’nın önemli gazetelerinden Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ), 2001 yılına kadar Opel tarafından kullanılan İzmir’deki arazinin Volkswagen tarafından satın alındığını yazdı. 40 dönümlük araziye fabrikanın kurulacağı öngörülüyor.

Seçimler bitti, siyasetin yerine gündemde yine ekonomi olacak.

Volkswagen’in kararını almadan önce ikna turlarının daha da sıklaştırılması, İzmir’e yeni bir tesisin kazandırılması ihtiyaç gibi görünüyor.

Zira Türkiye, 1995 yılından bu yana otomotivde yeni bir yatırım alamadı. Var olan Honda da yeni tesisini kapatıp gitti.

Son 15 yılda yaklaşık 7 milyar euroluk otomotiv yatırımı Slovakya, Romanya, Çekya gibi ülkelere kaptırıldı. Şimdi de Alman Volkswagen’in kararını bekliyoruz.

Berlin ile ilişkilerimizi de yeniden tamir etmeliyiz. Volkswagen bunun için önemli bir fırsat zira.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar