Altın baskılara boyun eğmedi

Cumhur TAŞDELEN
Cumhur TAŞDELEN Troy Kıymetli Maden Tic. A.Ş dunya@dunyagazetesi.com.tr

Geçen hafta emtia ve enerji fiyatlarında ciddi düşüşler yaşanırken, altın ve bakır fiyatı yükseldi. Haftanın son günü, güç kaybetmeye başlayan dolar' dan kaçan yatırımcıların alımlarıyla, kayıplarını yerine koyan altın, haftalık bazda yüzde 0.5 oranında değer kazanırken, haftanın en yüksek seviyesini 1542.30 dolar/ons'la test etti.

Geçen haftanın ilk gününe sıkıntılı bir başlangıç yapan emtia piyasası, ABD piyasalarının açılışıyla birlikte satışa döndü. Özellikle; kıymetli maden tarafında daha belirgin olan satış baskısı, fiyatlarda da ciddi düşüşlere neden oldu.

Parite, Euro' nun lehine yükseliş gösterirken altın, 1530.dolar/ons seviyelerinden 1511.06 dolar/ons'a gerileyerek, haftanın en düşük seviyesini gördü. Bu satış baskısını üstünden atamayan platin ve paladyum, hafta boyunca aşağı yönlü grafik çizerek önemli ölçüde değer kaybına uğradı. Hafta içinde, Yunanistan'da hükümetin, bütçe içinde aldığı kesintilere karşı büyüyen protestolar ve bu nedenle geciken AB yardımının ülkenin temerrüte düşme olasılığını güçlendirmesi, euro'yu dolar karşısında zayıflatırken altın, bölgeye yönelik kaygılar nedeniyle toparlanmaya başladı.

Ancak; Çarşamba günü, ABD ve Çin tarafından gelen enflasyon rakamları yüksek çıkarken, ABD'nin hayal kırıklığı yaratan NY FED istihdam ve yeni siparişler endeksleri ile beklentilerin gerisinde kalan Mayıs ayı sanayi ve imalat sanayi üretimi rakamları, paritenin dolar'ın lehine 1.45' den 1.42'nin altına sarkmasına engel olamadı.

Diğer taraftan, paritede yaşanan düşüş altın'ın ons' unu, 1515 dolar/ons seviyelerine çekse de, Yunanistan'a ve Bölgeye yönelik artan finansal endişelerin daha baskın çıkması altını tekrar 1530.dolar/ons'un üstüne taşıdı. Perşembe günü Avro Bölgesi' ne ait Mayıs ayı enflasyon oranları, beklentiler doğrultusunda gelirken, ABD'nin işsizlik başvuruları, konut başlangıçları ve inşaat izinleri verilerindeki yükseliş piyasalar tarafından yeterli görülmedi ve parite haftanın en düşük seviyesi olan 1.4073' den dönüş yaptı.

Haftanın son işlem gününde, ABD'nin saygın kurumu Michigan Üniversitesi'nin güven endeksi verisi, beklentilerin gerisinde kalarak pariteyi 1.412' den 1.43 seviyesine çekerken, altın'a da kayıplarını yerine koyması yönünde fırsat yarattı. Kapanışı 1.4305' den yapan Euro/dolar paritesi, haftalık bazda yüzde 0.3 oranında değer kaybederken altın, ABD tarafından gelen güçlü alımlarla yüzde 0.51 oranında değer kazanarak haftayı 1539.26 dolar/ons 'dan kapattı. Gurubu emtiaların tamamı değer kaybederken paladyum yüzde 8.3' le en fazla değer kaybeden emtia oldu. Temel metallerden yalnız bakır, yüzde 2'lik bir yükseliş gösterirken, ABD tarafından gelen ve ekonomideki büyümenin yavaşladığına dair endişeleri teyit eden veriler, ham petrol fiyatlarında ortalama yüzde 5'lik düşüşe neden oldu.Vadeli borsa endeksleri, Asya ve Avrupa tarafında düşüş, ABD tarafında keyifsiz bir haftayı geride bıraktı.

ABD ekonomisindeki büyümenin yavaşladığını teyid eden veriler ve Yunanistan'a yönelik artan temerrüt endişeleri, altın fiyatlarındaki yükselişi destekliyor. Bu hafta altın'da 1525.dolar/ons'u destek, 1543. dolar/ons'u direnç seviyesi olarak görüyoruz. Özellikle; Yunanistan'a yardım konusunda tereddüt yaşayan bölge ülkelerin geciken hamlesi, birliğe olan güveni sarsarken yatırımcıların altına olan ilgisini canlı tutuyor. 

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar