Altın bir adım geri attı, gümüş kan kaybetti

Nazlı Gökçe MİS
Nazlı Gökçe MİS Troy Kıymetli Maden Tic. A.Ş nazli.mis@troypm.com

Altın geçtiğimiz hafta, doların zayıflığını kendi lehine çeviremeyerek 1300 dolar/ons psikolojik seviyesinden iyice uzaklaştı. Son gün mütevazi hamlesiyle 1288 dolar/ons üzerine çıkan altın, haftayı 1283.60 dolar/ons seviyesinden kapatarak yüzde 0.15 oranında kırmızıda kalırken, gümüşün kaybı yüzde 3.3 ile daha derin oldu. Rezerv para dolar yüzde 0.92 oranında kaybetti.

Altın haftaya 1288 dolar/ons seviyesinden giriş yaparak haftanın en yüksek seviyesini 1295.60 dolar/ons’la kaydetmesinin ardından, gün boyu satış ağırlıklı işlem gördü. Euro/dolar paritesi ise tam aksine hafta boyu yukarı yönde işlem gördü. Altın, salı günü, ABD’li yatırımcıların karışık işlemleriyle dalgalanırken, euro/dolar paritesi keskin bir yükseliş hareketiyle doların değer kaybını gözler önüne serdi. Ülkenin hayal kırıklığı yaratan yeni konut başlangıçları verisi ve ABD ile Japonya arasındaki ticarete yönelik görüşmeler doların ateşini söndürürken, altın 1292.45 dolar/ons’a kadar yükselme şansı buldu. Halihazırda fonda yer alan Kuzey Kore’ye dair tedirginlik ve Fransa’daki seçimler öncesinde gerilen piyasa, altının aşağı yönde işlem görmesine engel oldu. Altın hafta ortasında ayı piyasasının etkisine girdi. Çarşamba günü itibariyle FED’in yayınladığı Bej Kitapta, ekonomik aktivitenin mütevazi bir hızda arttığı kaydedilirken, dolar ve hisse senetlerine talep görüldü. Altın haftanın en kötü işlem fiyatını 1274.45 dolar/ons’la kaydetti. Perşembe günü ise altın sadece 7-8 dolarlık dar bant içinde hareket ederken, euro/dolar paritesi ise sert şekilde dalgalandı. Avrupa ve Asya hisse senedi piyasalarında yükseliş gözlenirken, ABD’den açıklanan FED Philadelphia imalat endeksinde düşüş kaydedildi. Diğer yandan yeni sipariş endeksi ve işsizlik başvuruları da negatif geldi ancak altın bu gelişmelere beklenen tepkiyi vermedi. Son gün altın, Fransa'nın Cumhurbaşlığı seçimi öncesinde alım görerek 1288 dolar/ons'a kadar ulaştı. Kapanışta 1283.60 dolar/ons'ta dengelenen altın kırmızı sahada kalırken, gümüş yüzde 3.3 ciddi kan kaybetti.

Geçtiğimiz hafta içinde piyasa oyuncularında 1300 dolar/ons hassasiyeti vardı ancak hedeften 20 dolar/ons uzaklaşan altın, hayal kırıklığına uğratsa da fiyat bandını korumaya çalışıyor.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
Altın yine sepette 19 Şubat 2018