Altın, Fed’in omuzlarında güçleniyor

Nazlı Gökçe MİS
Nazlı Gökçe MİS Troy Kıymetli Maden Tic. A.Ş nazli.mis@troypm.com

Geçtiğimiz hafta, altın için adeta boğulmaktan kurtulduğu bir dönem oldu. Günlerdir beklenen FED faiz kararı açıklanırken, altın gelişmeleri lehine kullanarak hızla yükselişe geçti ve derin bir nefes aldı. Haftayı 1227.96 dolar/ons’tan kapatan altın yüzde 1.93 değerlendi. Doların kan kaybettiği haftada, kıymetli metallerin tamamı değerlenerek yatırımcısının önceki haftalardaki kaybını bir miktar telafi etmiş oldu.

Altın haftaya 1204.60 dolar/ ons seviyesinden giriş yaparak FED açıklamasına kadar dar bantta ve aşağı yönde hareket etti. Haftanın en kötü işlem fiyatı 1197.45 dolar/ons’la kaydedilirken, altın daha fazla erozyona uğramadan yüzünü yukarı dönmeyi başardı. Nihayet FED, beklenen artışı gerçekleştirerek faiz oranlarını 0.75 – 1.00 seviyesine taşıdı ve bu sene içerisinde 2 kere daha artış yapacağını bildirdi. Böylece toplamda beklenildiği üzere 3 artışa ulaşılacak. Piyasa oyuncuları “dedikoduyu sat, gerçeği al” mottosuyla hareket ettiler ve altın aynı saat içinde onsta 20 dolar birden yükseldi. Yatırımcılar aynı zamanda ABD hazine bonosuna ralli yaptırırken, paritede dolar hızlı bir düşüşle 1.0740 seviyesine geriledi.

Altın Perşembe günü FED etkisiyle yukarı yöndeki ilerleyişine devam etti. Piyasalar, FED açıklamalarının ve Yellen’in pek de şahin tavırlı olmadığına ve enflasyonla savaşmakta daha az agresif olduğuna kanaat getirmiş olacak ki, altın bu durumu lehine kullandı. Haftanın en iyi işlem fiyatını 1233,50 dolar/ons’la kaydeden altın Cuma günü stres atarak daha ziyade yatay bantta kaldı. Haftayı 1227.96 dolar/ons’tan tamamlayan altın yüzde 1.93 değer kazanırken, gümüş yüzde 1.84, platin yüzde 2 ve paladyum yüzde 3.4 oranında toparlandılar. Altındaki yükseliş sevincinin çok uzun sürmesi beklenmiyor. Altının 1260 dolar/ons seviyesinde dirençle karşılaşması ve geri dönmesi muhtemel. Zira altını daha kuvvetli bir şekilde destekleyecek bir gelişme henüz gözlenmiyor.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
Altın yine sepette 19 Şubat 2018