Altın ilk çeyrekte yüzde 8 kazandırdı

Nazlı Gökçe MİS
Nazlı Gökçe MİS Troy Kıymetli Maden Tic. A.Ş nazli.mis@troypm.com

Geçtiğimiz hafta altın, yakaladığı momentum şansını pek iyi değerlendiremedi ve hızla değerlenen dolar karşısında gardını korumakta zorlandı. Cuma günü yatırımcısının tercihleriyle, hafta içindeki kaybını telafi etmeye çalışan altın, haftayı 1247.95 dolar/ons'tan yüzde 0.26 artıda tamamladı ancak ilk çeyrekteki kazancı yüzde 8 oldu.

Altın haftaya 1245.30 dolar/ons seviyesinden giriş yaptı ve ilk gün 1261 dolar/ons'u yakaladı ancak sonraki günler irtifa kaybetti. Euro, dolar karşısında 1.0905'i görebildiyse de sevinci fazla uzun süremedi. Salı günü ABD'nin Mart ayı tüketici güven endeksi 114’ten 125.6 seviyesine yükselirken, cari durum ve beklentiler endekslerinde de kayda değer yükseliş gözlendi. Ayrıca istihdam endeksi 2007 yılı zirvesine ulaşınca rezerv para dolar hızla değerlendi, altın ise 1247.80 dolar/ons’a kadar gevşedi. Hafta ortasında dolar radikal hamleler yaparken, altın dar bantta tutunmaya çalıştı. Altın, perşembe günü, son zamanlardaki hızlı yükselişinin bedelini kar satışlarının baskısı ve teknik düzeltme ile öderken, ABD’den açıklanan ağırlıklı pozitif veriler de tuz biber ekti.

Dolar endeksindeki keskin sıçrama, emtia piyasasına karşı çalıştı. ABD’nin işsizlik başvuruları 258,000 ile beklentilerin üzerinde kalsa da, kişisel tüketimde çok ciddi yükseliş kaydedilmesi ve yurtiçi hasıla rakamlarının da iyi gelmesiyle pozitif taraf ağır bastı. Satışa maruz kalan altın cuma sabah seansında haftanın en kötü işlem fiyatını 1239.80 dolar/ons'la kaydetti. Neyse ki, ABD seansında yatırımcıların tercihi oldu; diğer yandan dolar da seans sonunda son hamlelerini yaparak kazancını artırmaya çalıştı. Altında son işlem 1247.95 dolar/ons'tan gerçekleşti ve ilk çeyrekte yüzde 8'lik kar elde etmiş oldu; aylık bazda ise gümüşle birlikte kırmızıda kaldı.

Altın, son dönemde ABD'nin ekonomi politikalarından diğer enstrümanlar gibi fazla etkilendi. Özellike ABD’den Mart ayı için yüksek gelen güven endeksi, Başkan’ın bu ay içerisindeki başarısızlıklarından dolayı aynı hızla geri çekilebilir. Bu noktada önümüzdeki günlerde altının yine tercih edilmesi muhtemel..

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
Altın yine sepette 19 Şubat 2018