Altın jeopolitik risk üzerinden prim yaptı

Nazlı Gökçe MİS
Nazlı Gökçe MİS Troy Kıymetli Maden Tic. A.Ş nazli.mis@troypm.com

Geçtiğimiz hafta yoğun ekonomik takvim ve gündemin içerisinde dalgalanan altın, 1250 dolar/ons üzerinde tutunmaya çalışırken, son işlem günü adeta sınırlarını zorladı. ABD'nin Suriye'ye uyarı niteliğindeki saldırıları altının güvenli liman özelliğini devreye sokarken, aynı gün açıklanan ülkenin NFP (Tarım Dışı istihdam) raporu doların elini güçlendirerek madenin satışa maruz kalmasına neden oldu. Altın haftayı 1259.20 dolar/ons seviyesinden yüzde 0.32 yukarıda kapatmayı başardı ancak gümüş, son günkü satış dalgasından kendisini kolay kurtaramadı.

Altın haftaya 1249 dolar/ons seviyesinden başlayarak, ABD'den açıklanan verilerle yukarı yöneldi. Ülkenin özellikle ISM (tedarik yöneticileri endeksi) beklendiği üzere 57.2 seviyesine geri çekildi. Üretimde 62.9’dan 57.6 seviyesine ciddi bir düşüş kaydedilirken bu verilere karşılık iyi gelen veriler de vardı. Yeni ihracat siparişleri, rezerv paranın güçlü pozisyonuna karşılık 2014 zirvesine yükselirken, istihdam endeksi 58.9 seviyesine ulaşarak 2011 Haziran ayından bu yana ki en iyi seviyesinde kaydedildi.

Bu gelişmeler karşısında, beklenenden zayıf gelen veriler, faizlerde yavaş artırımı tercih eden güvercin kanat tarafından altın pozitif fiyatlandı. Salı günü 1261 dolar/ons'a doğru bir hamle yapan altın devamında başarılı olamadı.Hafta ortasında ABD'nin özel sektör istihdam rakamları 185,000 beklentiye karşılık 263,000 olarak açıklandı. Aslında diğer verilerden ISM-Hizmet endeksi, fiyat ve yeni sipariş endekslerinde düşüş kaydedilmesine rağmen, faiz parametlerinden biri olan istihdama çok ağırlık verilmesi, altının düşmesine sebep oldu ve haftanın en kötü işlem fiyatı 1243.50 dolar/ons olarak kaydedildi. Çarşamba günü Fed, tutanaklarını açıkladı. Ekonomik verilerin iyi gelmeye devam etmesi durumunda, bilançosunda gözüken 4.5 trilyon dolar devlet tahvilini likide etme niyetinde olduğu belirtildi. Ülkenin tam istihdama yakın olduğunun altı çizildi. Bu gelişmelerle beraber altın hızla 1250 dolar/ons üzerine yükselerek gün içindeki kaybını telafi etti. Cuma sabah seansına kadar 5 dolarlık bant içinde fiyatlanan altın, ABD’nin Suriye sorumlu hava üssünü vurmasıyla birlikte güvenli limana hücum eden yatırımcıların omuzlarında 1269 dolar/ons üzerine ulaştı. Tüm piyasa oyuncularının odaklandığıABD tarım dışı istihdam verisi, 180,000 beklentiye karşılık yalnızca 98,000 açıklanırken, diğer kalemlerde de düşüş kaydedildi. Altının tepkisi 1270 dolar/ons'un üzerine çıkmaktan öteye geçemedi. Kapanış doğru gevşeyerek 1259.20 dolar/ons'ta dengelenen altın yüzde 0.3 kazandırırken, doların getirisi yüzde 0.7 oldu. Platin ve paladyum da yeşil sahada kalabilen kıymetliler oldu ancak gümüş yüzde 1.65 değer kaybına uğradı.

Altın hala istediği ivmeyi yakalamış değil. Ağırlıklı olarak ekonomik verilerin altın hareketlerinde belirleyici olduğunu görüyoruz. Fiziki alımların devreye girebilmesi için yeterli talep, Türkiye ve Hindistan gibi ana arter piyasalarda bile görülmediğinden altının yükseliş trendini sağlamlaştırması zor gözüküyor.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
Altın yine sepette 19 Şubat 2018