Altın kritik haftaya giriyor

Doğukan ÇİÇEK
Doğukan ÇİÇEK Troy Kıymetli Maden Tic. A.Ş dogukan.cicek@troypm.com


Geçtiğimiz hafta piyasalar ticaret savaşları ile ilgili adımları ve G7 zirvesine dair gelişmeleri takip ederken altın sakin bir haftayı geride bıraktı. Tüm hafta boyunca 1290-1303 dolar/ons bandında sıkışmış bir hareket izleyen kıymetli maden, haftanın son gününde 1298.76 dolar/onstan dengelenerek haftalık bazda yüzde 0.3 kazançla seansı tamamladı. Diğer taraftan gümüş haftayı yüzde 0.18 kazançla kapatırken, platin önceki haftadaki seviyesini koruyarak yerinde saydı. Haftanın en çok değer kazananı ise yüzde 2.5’le paladyum oldu.

Altın geçtiğimiz haftaya 1293.92 dolar/ons seviyesinden başladıktan sonra, seans ortasına kadar satıcılı seyir izleyerek 1290.36 dolar/onsa kadar geri çekildi ve bu seviyeyle haftanın en düşük seviyesini kaydetti. Ancak aynı gün ABD’nin ek gümrük tarifeleri uygulama konusundaki ısrarı, ticaret savaşlarını körüklemeye devam etti ve altın tepki alımlarıyla tekrardan güç kazandı. ABD ve Çin ticaret savaşlarına son vermek için başlattıkları müzakere süreci tekrardan tıkanma noktasına geldi. Çinli yetkililer ABD’nin gümrük tarifelerinin artırması durumunda, varılan mutabakatın geçerliliğini ortadan kalkacağını bildirdi. Diğer taraftan Salı günü Beyaz Saray’dan yapılan açıklamada Donald Trump daha önce planlanan NAFTA anlaşmasının şartlarını görüşmek için yapılacak toplantıya ABD’nin katılmayacağı duyuruldu. Başkan Trump’ın Meksika ve Kanada’yla ayrı ayrı görüşmeler yapacağı bildirildi. Serbest ticaret anlaşmasından çıkmak isteyen Trump yönetimi, yeni ek gümrük vergisi koymak niyeti ticaret savaşlarına dair kaygıları artırırken altını 1300 dolar/ons üzerini çıkarttı. Hafta ortasında yön bulmakta zorlandığını gördüğümüz kıymetli madenin seansı açtığı seviyeden kapatmasıyla yerinde saymış oldu. Haftanın kritik toplantısı G7 zirvesinde, ABD’nin ülkeye ithal edilen çelik ve alüminyuma gümrük vergisi koymasıyla başlayan ticaret savaşları zirvenin öncelikli konusu olması beklenirken, toplantı önce çıkış Fransa Cumhur Başkanı Emmanuel Macron’ dan geldi. Başkan Macron ABD’nin uyguladığı gümrük vergileri sebebiyle ABD’yi izole ederek G7’nin dışına bırakmaktan çekinmeyeceğini dile getirdi. Bu açıklaması piyasalardaki küresel risk algısını artırırken altın bu süreçte alıcılı seyir izleyerek 1303,25 dolar/onsla haftanın en yüksek seviyesini kaydetti. Haftanın son gününde piyasalar Kanada’da yapılacak olan G7 zirvesine dair gelişmeleri takip ederken, altın sakin bir seyirle haftanın son gününü tamamladı. Seans sonunda 1298,76 dolar/onstan dengelenen sarı metal haftalık bazda hanesine yüzde 0.3 kazanç yazmış oldu.

Altın sakin bir haftayı geride bırakırken, son birkaç haftadır gördüğümüz harekete benzer hareketleri görmeyi devam ediyoruz. 1300 dolar/onsun üzerine deneyen, ancak orda tutunmakta zorlanan kıymetli maden seyri piyasalarca takip ediliyor. Altın yukarı yönlü hareketini baskılayan önemli gelişmelerin başında FED’in faiz kararı geliyor. Bu hafta nihayete ermesini beklediğimiz faiz kararı FED toplantısı sonrası verilecek. Piyasalar faiz artırımının geleceğine dair şüphe duymazken, asıl FED’in yıl sonuna kadar faiz artırma sayısını gidip gitmeyeceği merak konusu. Olası bir yıl sonuna kadar ek bir faiz artırımı mesajı altını baskılamaya yetecektir. Diğer taraftan FED toplantı sonrası faiz artırma kararı verse dahi ek faiz artırımı mesajı vermemesi neticesinde altın pozitif fiyatlanacak ve 1300 dolar/onsun üzerinde kalıcılık sağlayacaktır.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar