Altın, merkez bankalarının omuzlarında yükseldi

Cumhur TAŞDELEN
Cumhur TAŞDELEN Troy Kıymetli Maden Tic. A.Ş dunya@dunyagazetesi.com.tr

Kasım ayının son günü, Avrupa Merkez Bankası ve Küresel ekonominin önde gelen Merkez bankaları, piyasalara dolar likiditesi sağlanması konusunda anlaşmaya vardıklarını açıklaması ve Çin Merkez Bankası'nın zorunlu karşılıkları indirerek buna eşlik etmesi, geçen haftanın seyrini değiştirdi. Geçen haftaya damgasını vuran bu açıklamaların sonrası, hisse senedi tarafında başlayan rallinin yanı sıra, parite ve emtia fiyatlarında yaşanan yükselişler, haftalık bazda da etkili oldu. Özellikle; euro/dolar paritesi geçen hafta %1.28 oranında değer kazanırken altın fiyatı, iki haftalık erimenin ardından % 3.78'lik yükseliş yaşadı. 

Haftaya, 1684 dolar/ons seviyesinden giriş yapan altın, Euro Bölgesi'ne yönelik artan çözüm beklentileriyle, ilk işlem saatinden itibaren yukarı yönde istekli bir grafik çizdi ve 1.720 dolar/ons'a kadar yükseldi. Salı gününü altın sakin, parite hareketli geçirdi. 1.35 seviyesine doğru hızla yükselen parite, ABD'nin önemli kurumlarından Conference Board'ın tüketici güven endeksinin, Temmuz ayından bu yana görülen en yüksek seviyede kaydedilmesi nedeniyle tekrar 1.33 seviyelerine geri döndü. Çarşamba günü; Avrupa Merkez Bankası (ECB) ve ABD Merkez Bankası'nın (FED) yanı sıra İngiltere, Kanada, Japonya ve İsviçre merkez bankalarının ortak hareket ederek, piyasalara dolar likiditesi sağlanması konusunda anlaşmaya vardıklarını duyurması ve 440 milyar euroluk Avrupa Finansal İstikrar Fonu'nun büyütülmesine yeşil ışık yakılması piyasaları coşturdu. Diğer taraftan; Çin Merkez Bankası'nın da zorunlu karşılıklarda indirime gitmesi bu coşkuyu destekledi. Swap anlaşmasıyla bankalar faizleri 50 baz puan düşürürken, EFSF'nin de Ocak ayına kadar büyütülmesine karar verildi. Artan risk iştahı ile hisse senedi fiyatlarında ralli yaşanırken, euronun lehine yükselen parite ile altın, 1.740 dolar/ons'a tırmanırken parite, 1.35'i aştı. Aynı gün Euro Bölgesi'nden açıklanan şimdiye kadarki en yüksek işsizlik oranı haberi bile bu mutlu tabloyu bozmaya yetmedi. ABD kanadında, özel sektör istihdam raporunun oldukça iyi açıklanması ve ISM ekonomik görünüm endeksindeki sert yükseliş, dolar'ı daha kötü kayıplardan korudu.  Perşembe günü altın ve parite ulaştıkları fiyat seviyelerini korurken, ham petrol piyasasında ise Çin'den açıklanan kötü imalat rakamları ile ABD ham petrolü 99, brent petrolü 109.dolar/varil'e geriledi. Son işlem gününde, ABD'nin tarım dışı istihdam verisi son  2.5 senenin en yüksek seviyesinde açıklandı. Parite, bu veriyle doların lehine 1.3363'e kadar gerilese de, 1.34'lük son işlem fiyatı ile haftalık bazda %1.28 oranında değer kazandı. Cuma günü altın, haftanın en yüksek seviyesi olan 1.763 dolar/ons'u test etse de, dolar'ın baskısıyla haftayı 1.746 dolar/ons' dan kapattı. Altın, bu gerilemeye rağmen, haftalık bazda % 3.78'lik değer artışı yaşadı. Son gün, Güney Kore'nin varlıklarını çeşitlendirmek amacıyla külçe altın alımına yönelmesi,  düşüşün sınırlı kalmasını sağlarken paladyum,  600 dolar/ons'un altındaki cazip fiyat seviyesi ile yatırımcıların ilgisini çekti ve haftalık bazda % 12.87'lik değer artış ile 641.10 dolar/ons'a tırmanarak, kıymetli maden grubunun en fazla değer kazananı oldu. Kıymetli maden, temel metal ve enerji fiyatlarının tamamı yükselirken, artan risk iştahı ile birlikte borsa endeksleri de ciddi yükselişler kaydetti.

Merkez Bankaları'nın ortak eylem kararı, piyasaların moralini yükseltmesi açısından önemliydi. Özellikle; 8-9 Aralık tarihlerinde yapılacak Avrupalı liderler toplantısından güçlü bir birlikteliğin ortaya çıkması, Euro Bölgesi'ne güven kazandırılması bakımından çok önemli. Bu hafta; pariteyi takip eden yatırımcılar, altın'a yön vermeye devam edecek. Piyasalara dolar likidite edilecek olması, euronun elini güçlendirirken, altını alım yönünde destekleyecektir. Bu hafta; atının, 1.730-1.790 dolar/ons bandında, yukarı yönde istekli bir grafik çizeceğini tahmin ediyoruz. 

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar