Altın şansını zorluyor

Nazlı Gökçe MİS
Nazlı Gökçe MİS Troy Kıymetli Maden Tic. A.Ş nazli.mis@troypm.com

Altın geçtiğimiz hafta yoğun olarak dar alanda kısa paslaşmalara sahne oldu. 1260-1275 dolar/ons dar bandında geçen seansta altın, cuma günü ABD başkan adayı bayan Clinton için FBI'ın soruşturmasını yinelemesiyle istediği şansı yakalayarak haftayı yüzde 0.73 getiriyle tamamladı. Gümüş yüzde 1.17, platin yüzde 4.3 değerlendi ancak paladyum yüzde 2 kayıpla kırmızıda kaldı.

Haftaya 1266 dolar/ons seviyesinden başlayan altın, salı günü ABD’de hayal kırıklığı yaratan bilançoların, kağıt piyasasından dönüşlere neden olmasıyla 1276 dolar/ons'a uzandı. Aynı gün, Avrupa Merkez Bankası Başkanı Draghi, ultra gevşek para politikasının yarattığı büyüyen maliyetlerin, finans sektöründe oluşturduğu kamburun farkında olduklarını ve negatif faiz oranlarını çok uzun süre tutmayı tercih etmeyeceklerini belirtti. Salı günü ayrıca, IMF’den açıklanan raporda Rusya ve Kazakistan'ın eylül ayında altın rezervlerini artırmaya devam ettikleri görüldü. Hafta ortasında, altının önüne yükseliş yönünde set çekildi. Emtiaların gözdesi ham petrolün kayıp yaşaması, hem altın hem de ham madde sektörünü negatif etkilerken, ABD’den açıklanan eylül ayı yeni konut satışları ve revize rakamlarının da yukarıda açıklanması altının dengede durmasını zorlaştırdı. Altın hafta sonuna yaklaşırken aşağı yönde direnç göstererek önceki seans kaybettiklerini geri kazanmaya çalıştı. ABD piyasalarında, ülkeden açıklanan eylül ayına ait dayanıklı mal siparişleri, revizyonlar da dikkate alındığında genel resim olarak iyi durumda gözüküyor. Çekirdek sermaye mallarında düşüş kaydedilmesine rağmen, altın negatif fiyatlanan gelişme madenin tekrar geri adım atmasına neden oldu. Cuma günü tüm piyasalar için şaşırtıcıydı. ABD seçimleri için geri sayım yapılırken, FBI tarafından Hillary Clinton'a e-postalarına ilişkin yeni bir soruşturma başlatılacağı bildirildi. FBI başkanı James Comey bizzat açıklama yaparak, yeni bilgiler edindiklerini ve özel e-posta üzerinden gizli yazışma yapılıp yapılmadığının tekrar araştırılması gerektiğini belirtti. Bu gelişme altının ekmeğine yağ sürerek 1284.20 dolar/ons'u kaydetmesini sağlarken, ABD'nin 3. çeyrek büyüme rakamlarında kaydadeğer artış olması haberi ise FBI soruşturmasının gölgesinde kaldı. Seansı 1275 dolar/ons seviyesinden kapatan altın yüzde 0.73 karlı çıkarken gümüş ve platin de eşlik etti.

Altının şansı yaver gitti ve yatırımcılar için cazibesini korumaya devam ediyor. Dünyanın en büyük altın tüketen piyasalarından olan Hindistan’da ay sonunda kutlanacak olan iki önemli festival Dhanteras ve Diwali boyunca, altın geleneksel bir hediye olarak kullanılacak. Fiziki alımların artması beklendiğinden altın fiyatı da emin adımlarla yükselişine devam edebilir.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
Altın yine sepette 19 Şubat 2018