Altın satış baskısına boyun eğmedi

Cumhur TAŞDELEN
Cumhur TAŞDELEN Troy Kıymetli Maden Tic. A.Ş dunya@dunyagazetesi.com.tr

 

Mart ayı ile birlikte, aşağı yönlü bir bant hareketi içine giren altın, geçen hafta bu bandı yukarı yönde zorlayarak kırmaya çalıştı. Özellikle; perşembe günü, 1680 dolar/ons direnç seviyesini zorlayan altın, cuma günü Çin’in hayal kırıklığı yaratan büyüme verisiyle satışa maruz kalsa da kapanışı 1657.60 dolar/ons'tan yaparak, haftalık bazda %1.08 değerlendi. Ancak; cuma günkü düşüşün ardından diğer kıymetli madenlerin tamamı, temel metallerin lokomotifi sayılan bakır %3.52, alüminyum ise %2.6 değer kaybetti.

Geçen haftaya; 1630 dolar/ons'tan giriş yapan altın ilk gün, Avrupa piyasalarının kapalı olması nedeniyle 1.640-1.650 dolar/ons dar bandında hacimsiz bir grafik çizdi. Salı günü, İspanya ve İtalya bono ihalelerine talebin düşük gelmesi ve borçlanma maliyetlerinin yükselmesi nedeniyle Avrupa’ya yönelik endişelerin tekrar alevlenmesi, borsaların yanı sıra euro ve altında satış baskısı yarattı. 1632 dolar/ons'a kadar gerileyen altın, ABD tarafından gelen ve beklentileri aşan ekonomik iyimserlik ve görünüm endeksleri ile hisse senedi piyasasından dönen yatırımcıları da kendine çekerek, 1660.58 dolar/ons’a kadar hızlı bir çıkış gösterdi.

Çin, güçlü seyreden fiziki talebe göre Şubat ayında, 40 tona yakın altın ithal ederken, dünyanın en büyük altın’a dayalı fonu SPDR Gold Trust, rezervlerinde iki haftanın en fazla düşüşünü yaşadı.

Euro Bölgesi’nde, İspanya’nın borç problemine yönelik korkular, Avrupa Merkez Bankası’nın açıklamaları ile biraz gevşedi. ABD kanadından açıklanan Bej Kitap’ta ekonomik aktivitenin genişleme içinde olduğu, otomotive ve ileri teknoloji sektörlerinde imalatın yolunda olduğu belirtildi. Bu gelişmeler karşısında Çarşamba günü, altında bant aralığı iyice daralırken, Wall Street'te yükseliş gözlendi. Perşembe günü Avrupa piyasalarında 1650 dolar/ons’a kadar gevşeyen altın, ABD’den açıklanan işsizlik sigortası başvurularının 28 Ocak’tan sonraki en yüksek seviyeye ulaşması nedeniyle Fed’in yeni bir teşvik kararına sürükleneceği beklentisi içine giren yatırımcıların alımlarıyla hızla yükselişe geçti. ABD piyasalarında, yatırımcıların sert satışlarına maruz kalan dolar, emtia piyasasını yukarı yönde hareketlendirdi. Özellikle; altın ve gümüş fiyatlarında hızlı yükselişler yaşandı. Altın, haftanın en yüksek seviyesi olan 1680.30 dolar/ons'a, gümüş ise 32.60 dolar/ons’a yükseldi. Euro/dolar paritesi hafta başından beri ağırlıklı işlem gördüğü 1.31-1.3150 dar bandını kırarak 1.3214 seviyesine kadar yükseldi. Diğer yandan; ABD’nin petrol ithalat hacmi 2007 şubattan itibaren görülen en düşük seviyede kaydedildi. Son gün, Asya kaplanı Çin'in kötü gelen 1. çeyrek GSYH rakamları, bir gün önce emtia piyasasında yaşanan ani yükselişin tersine bir düşüş yaşanmasına neden oldu. Euro/dolar paritesi 1.3070 seviyelerine gerilerken altın, 1650.dolar/ons seviyesinde satışları kırarak haftayı 1657.50 dolar/ons’dan kapattırken grubu emtiaların tamamı, temel metallerden bakır ve alüminyum satış baskısına boyun eğerek haftayı ekside kapattı.  Altın haftalık bazda yatırımcısına %1.08 getiri sağlarken dolar, euro karşısında 0.19 değer kazandı.Ham petrol fiyatlarının gerilediği geçen hafta Wall Street, Kasım ayından bu yanaki en kötü iki haftalık kaybı yaşadı.

Çin’in yavaşlayan büyüme verilerine rağmen; ABD’den gelen kritik negatif ekonomik veriler kimi yatırımcılarda, Fed’in yeni bir teşvik paketini düşünebilir algısını oluştururken, Euro Bölgesi'nin, İspanya ile yeniden alevlenen endişeleri, altındaki düşüşü sınırlı kıldı. 1650 dolar/ons’un üstünde kalan altın, bu hafta da aşağı yönlü trendin üst bandını zorlayacaktır. Altında, yeni destek seviyesini 1.635, direnç seviyesini ise 1.680 dolar/ons olarak görüyoruz.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar