Altın ve gümüş ‘yeşil’de kalmayı başardı

Nazlı Gökçe MİS
Nazlı Gökçe MİS Troy Kıymetli Maden Tic. A.Ş nazli.mis@troypm.com

Geçtiğimiz hafta altın, Fed Başkanı Yellen’in konuşması ve ABD’nin pozitif ekonomik verilerinden kötü etkilenerek 1216 dolar/ons’a kadar satış yedi. Neyse ki tepki alımlarıyla hızlıca kendine gelen altın, son günlerde zirve yapan kağıt piyasası oyuncularının kar satışı sonrası altını tercih etmeleriyle yerini sağlamlaştırdı. Haftayı 1234.60 dolar/ons’tan kapatan altın yeşilde kalmayı başarırken, gümüş yüzde 0.2 getiriyle eşlik etti.

Altın haftaya 1233 dolar/ons seviyesinden satışla başladı. ABD hisse senedi piyasasında risk iştahının artması endeksleri yeni zirvelere taşırken, altın sert satışa maruz kaldı. Salı günü ABD Merkez Bankası Başkanı Yellen’in, ABD senatosunda konuşması takip edildi. Trump yönetimi tarafından mali politikalara dair açıklanan değişikliklerin, ABD’nin para politikasının rotasını da değiştirebileceğinden bahsetti. Ancak, ne olacağına dair kesin saptamalar yapmak için erken olduğunu da belirtti. Başkan Yellen ayrıca, Fed’in para politikasının “uyumlu” kalmaya devam ederken, faiz oranlarında da belli bir noktada artışa gideceğini beklediğini ve sıkılaştırma için çok uzun süre beklemenin mantıklı olmadığını ifade etti. Ülke ekonomisinin mütevazi bir hızda büyüdüğünü ve küresel ekonominin de zamanla ivme kazanacağını ifade etti. Yellen’in konuşması öncesinde altın 1234.65 dolar/ons’a kadar yükseldi ancak bu seviyede tutunamadı. Açıklamaların ardından 13 dolar birden kaybetti. Hafta ortasında altına ikinci darbe ABD’nin TÜFE verilerinden geldi. Rakamlar yüzde 0.3 beklentiye karşılık yüzde 0.6 olarak açıklanırken, perakende satışlar da yüzde 0.4 yükselişle beklentileri aştı. Veriler, Fed’in faiz politikasında biran önce artırıma gitmesini isteyen şahin kanadı sevindirirken, altın 2 haftanın en kötü işlem fiyatı olan 1216.70 dolar/ ons’u kaydetti. Hisse senedi piyasalarında son dönemde ulaşılan zirvelerin ardından yatırımcılar karlarını realize etme yoluna giderken, altında yeni pozisyon açmayı seçenler oldu. Böylece altın 1245 dolar/ons’a kadar yükselme fırsatı buldu. Diğer yandan gümüş oldukça iyi bir performans gösterip 18 dolar/ons’un üzerine çıkarak kıymetlilere güç kazandırdı. Son işlem gününde ABD seansında gevşeyen altın seansı 1234.60 dolar/ons’tan pozitif kapatırken, gümüş yüzde 0.2 ile takip etti. Platin ise yüzde 1.7 ve paladyum 0.9 değer kaybettiler.

Altının 1245 dolar/ons’taki direnç seviyesini kapanış itibariyle aşması gerekirken, destek seviyesi olarak 1205 dolar/ons’tan düşmesi aşağı yönde kırılma yaşanması açısından önemli.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
Altın yine sepette 19 Şubat 2018