Altın yere sağlam basıyor

Cumhur TAŞDELEN
Cumhur TAŞDELEN Troy Kıymetli Maden Tic. A.Ş dunya@dunyagazetesi.com.tr

Geçen haftaya, ABD'nin borçlanma tavanının yükseltilmeme ihtimalini ve Avrupa'nın borçlu ülkelerine yönelik tedbirlerin yeterliliği konusundaki endişeleri fiyatlayarak başlayan altın, salı günü 1610.17 dolar/ons'luk yeni bir tarihi zirveye imza attı. Avrupa Bankacılık Otoritesi tarafından, bankalara uygulanan stres testi sonuçlarına itibar etmeyen yatırımcıların alım desteğini de arkasına alarak rekor kıran altın, ABD Başkanı Obama'nın iyimser konuşmasıyla satışa döndü. 1582.40 dolar/ons'a kadar gerileyen altın, gelişmelerden tatmin olmayan ve risk iştahı yeterince artmayan yatırımcıların alımlarıyla toparlandı ve haftayı 1600 dolar/ons'dan kapattı. Haftalık bazda yüzde 0.42 oranında değer kazanan altın, grubu emtialara olan ilginin de sürmesine destek verdi.

Avrupa Bankacılık Otoritesinin, 90 bankaya içeren stres testinin sonuçlarından memnun olmayan piyasalarda, ABD'nin borçlanma tavanının yükseltilmesi ve Yunanistan'ın kurtarılması konularına odaklanan yatırımcılar, geçen haftaya da altın alımlarıyla başladı. Haftaya, 1593 dolar/ons seviyesinden, yukarı yönde istekli bir giriş yapan altın, 1605 dolar/ons'a kadar yükseldi. Salı günü özellikle; ABD'nin 10 yıllık Hazine bonolarına gelen satışları, doların zayıflamasını, ham petrol ve diğer emtia fiyatlarındaki yükselişi lehte kullanan altın, Avrupa ve ABD menşeli problemlerin de desteği ile 1610.17 dolar/ons'a kadar yükselerek yeni bir rekor kırdı. Salı günü seans sonuna doğru ABD Başkanı Obama'nın, ülkenin kötü ekonomik koşullarına dair yapılacak toplantıdan, uzlaşma beklentisini dile getiren umut verici konuşmasıyla satışa dönen altın, 1582.40 dolar/ons'a kadar geriledi. Çarşamba günü, ABD piyasalarının açılışına kadar, 1585 - 1590 dolar/ons aralığında fiyatlanan altın, haftanın en kötü işlem fiyatını 1581.08 dolar/ons'la kaydetti. Bu seviyeden tepki alımlarını karşılayan maden aynı zamanda, perşembe günkü AB zirvesi öncesinde, cari duruma yönelik endişeleri süren yatırımcıların tercihleriyle yeniden 1600 dolar/ons psikolojik seviyesine tırmandı. Merakla beklenen zirvede Avrupa Birliği, ünvanına uygun bir şekilde, birlik ve beraberlik örneği sergiledi. Yunanistan ve diğer borçlu ülkeler İrlanda, Portekiz'e yönelik kurtarma paketi kapsamında sağlanacak parasal desteğin faizi %3.5'e çekilirken, geri ödeme süresi en az 15, en fazla 30 yıl olarak belirlenmesi, piyasalarda olumlu hava estirerek paritenin euro lehine, 1.415'den 1.4439 seviyesine yükselmesini sağladı. ABD kanadında FED, borç tavanının yükseltilmemesi durumunda, uzun zamandır bir 'B' planı hazırlığında olduğunu bildirdi. Küresel ekonominin iki önemli denge noktasından gelen olumlu haberler, altında baskıyı artırırken, euro/dolar paritesi 1.4400-1435 bandına yerleşti. Küresel vadeli borsa endeksleri rahat bir nefes alırken, nymex türü ham petrol fiyatındaki yükseliş dikkat çekiciydi. Cuma günü, Avrupa tarafında 1583.56 dolar/ons'a kadar gerileyen altın, ham petrol fiyatlarındaki yükseliş ve yenden çıkan yatırımcıların alım desteği ile tekrar 1607 dolar/ons seviyesine kadar yükselse de, uzun vadeli hazine bonolarına gelen talebin desteği ile toparlanan doların baskısıyla haftayı 1600 dolar/ons'dan kapattı. Haftalık bazda yüzde 0.42 oranında değer kazanan altın, grubu emtialara da ilginin sürmesinde etkili oldu. Haftalık bazda gümüş yüzde 1.9, platin yüzde 1.7, paladyum yüzde 2.8 oranında değer kazanırken, parite euronun lehine yüzde 1.49 oranında yükseldi.

Geçen hafta yaşanan ve piyasaları rahatlatan gelişmelere rağmen; yatırımcının risk iştahında beklenen artış yaşanmadı. ABD'nin borçlanma tavanının yükseltilmesi konusunun netleşmemesi ve Avrupa tarafından ortaya koyulan planların piyasaları yeterince tatmin etmemesi altına, 1.600 dolar/ons'un üstünde tutunma gücü sağlıyor. Bu hafta, altının destek seviyesini 1.580, direnç seviyesini 1.610 dolar/ons olarak görüyoruz.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar