Altına bir destek de LBMA'den

Cumhur TAŞDELEN
Cumhur TAŞDELEN Troy Kıymetli Maden Tic. A.Ş dunya@dunyagazetesi.com.tr

ABD'nin büyüme ve istihdam kaygılarıyla,  Euro karşısında 1.3792 pariteyle, son 6.5 ayın en düşük seviyesini gören dolar ve dış borç kriziyle boğuşan Euro Bölgesi ülkelerin yarattığı endişelerin desteğini arkasına alarak tarihi zirveyi 1320.75 dolar/ons'a taşıyan altına, bir destek de LBMA'den geldi. Altının, 1319.10 dolar/ons kapanışla, yüzde 1.76 oranında değer kazanırken  geçen hafta, Berlin'de yapılan ve sektörün büyük oyuncularının bir araya geldiği LBMA toplantısından öne çıkan beklentinin ortaya koyduğu, fiyatların Eylül 2011 itibariyle ortalama 1450 dolar/ons seviyelerinde olacağı tahmini, kendisine olan güveni de pekiştirmiş oldu.

LBMA toplantılarının başladığı geçen haftaya, 1297.74 dolar/ons'dan giriş yapan altın, ilk günü sakin ve yatay geçirdi. Salı günü Asya'da 1290 dolar/ons'a kadar gevşeyen altının daha aşağı gideceği endişesinin ağır basmasıyla kar satışlarının gelmesi, haftanın en düşük seviyesi olan 1281.28 dolar/ons'un test edilmesine neden oldu. Ancak; ABD piyasalarının devreye girmesinden sonra Richmond FED imalat endeksindeki pozitif beklentinin aksine ekside çıkan veriler ve ülkenin itibarlı kurumu Conference Board'ın yayınladığı tüketici güven ve beklenti endeks kalemlerindeki ciddi geri çekilme,  altını hızla 1.310 dolar/ons'a kadar taşıdı. Euro/dolar paritesi 1.3485 seviyesinden giriş yaptığı haftada altın ile paralel hareket ederek 1.3550 - 1.3650 bandına yükseldi. Altının bu sert hamlesinin sonrasında yatırımcılar hafta ortasında piyasaları izlemeyi tercih ettiler. Özellikle; büyük dış borç ve kamu açıkları ile boğuşan İspanya ve İrlanda endişe ile takip edilirken çarşamba günü, Euro Bölgesi'nden cari ay için açıklanan tüketici güveni endeksi, ABD'nin aksine beklentileri aşması, Euro'yu güçlendirdi. Perşembe günü altın, Euro Bölgesi yatırımcılarının alımları ile tarihi rekorlarını birbiri ardına sıralayarak 1316 dolar/ons'a kadar ulaştı. Ancak; ABD'den gelen New York ISM endekslerindeki topyekun artış ve haftalık işsizlik başvurularında yaşanan gerilemenin de etkisiyle her zirvenin ardından yaşanan klasik kar satışları kaçınılmaz oldu ve altın tekrar 1295 dolar/ons'a kadar geriledi. Aynı gün Çin'in imalat rakamlarındaki iyileşmeyi gösteren veriyle çabuk toparlanan altın, haftanın son ve 4. çeyreğin ilk gününe, yeni alım pozisyonları ile başladı. Ekim ayına alım pozisyonları ile giren altın, ABD' de artan kişisel gelirlere rağmen, harcamaların aynı ve Eylül ayına ait ISM İstihdam, Yeni Siparişler ve Üretim endekslerinin beklentilerin gerisinde kalmasıyla, son 6.5 ayın en yüksek seviyesini 1.3792'le  gören Euro/dolar paritesinden bulduğu destekle, tarihi zirveyi 1320.75 dolar/ons'a taşıdı. Altın, bir haftayı da rekorlarıyla süsleyerek 1319.10 dolar/ons'dan kapatırken, yatırımcısına haftalık bazda yüzde 1.76, aylık bazda yaklaşık yüzde 4.9 oranında kazandırdı. Daha ucuz bir kıymetli maden olmasıyla talep artışı yaşayan gümüş, altının izinden giderek tarihi zirveyi 22.17 dolar/ons'a taşırken, haftalık bazda yüzde 3, aylık bazda yaklaşık yüzde 12.38 oranında değer kazandı. Diğer kıymetli madenlerin de yükseldiği hafta da dolar, Euro karşısında haftalık bazda yüzde 2.23 oranında değer kaybederken, ham petrol fiyatlarında yüzde 5.5'e varan yükseliş dikkat çekiciydi.

Önceki hafta destek için yeni adımlar atacağını belirten FED'in, ne yapacağı merak konusu. Piyasaları teskin edip risk iştahını yeniden tesis edecek adımlar, altında ciddi bir kar realizasyonunun tetikleyicisi olabilir. Ancak; gelen veriler ve Euro Bölgesi'nin yüksek borçlu ülkeleri, bu durumu geciktiriyor. Altında beklenen kar realizasyonunun gecikmesi, yatırımcılar üzerinde har hafta daha fazla baskı yaratırken, yukarı yönlü sağlıklı yeni bir trendin başlaması da daha ileri bir tarihe kayacaktır.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar