Altında baş döndürücü dalgalanma

Cumhur TAŞDELEN
Cumhur TAŞDELEN Troy Kıymetli Maden Tic. A.Ş dunya@dunyagazetesi.com.tr

ABD ve Avrupa' da, endişe verici boyutlara ulaşan kamusal borç yükü ve küresel büyümede gözlenen yavaşlamanın artırdığı  resesyon korkuları, altın fiyatlarını beklentilerden daha kısa bir sürede, daha yüksek seviyelere taşıdı. Özellikle; yatırımcıların güvenli liman arayışlarından faydalanmak isteyen spekülatörlerin, spekülatif alımlarıyla, bir ay gibi kısa bir sürede ons' da yaklaşık 310 dolar yükselen altın, tarihi zirveyi 1912.26 dolar/ons'a taşıdı. Ancak; spekülatif alımlarla bir ayda yüzde 19.40 oranında değer kazanan altın' da oluşan köpüğün atılması da, hızlı ve sert oldu. Geçen hafta; tarihi zirveyi bir kar realizasyonu fırsatına dönüştüren spekülatörlerin satışlarıyla, üç günde ons' da 210.doları geri veren altın, 1703.dolar/ons'a kadar gerilese de, düşük fiyatların alım fırsatını değerlendiren yatırımcılarla 1826.95 dolar/ons'a kadar yükselerek, yönünü tekrar yukarı çevirdi.

Geçen haftaya, 1851.80 dolar/ons seviyesinden giriş yapan ve  küresel boyuttaki ekonomik durgunluk endişelerinin omuzlarında yükselen altın; Salı sabahı Asya piyasalarında, tüm zamanların en yüksek seviyesi olan 1912.26 dolar/ons'u gördü. Özellikle; Spekülatörlerin öne çıkan alımlarıyla tahminleri de aşan bir yükseliş yaşayan altın' da, canları yakan düzeltmenin de fitili  ateşlenmiş oldu. Piyasalar; Cuma günü ABD' de, Merkez Bankası Başkanlarının yapacağı toplantı öncesi,  FED' den gelecek  açıklamalara odaklanırken altın, New York Emtia Borsası'nın Comex bölümünde, vadeli sözleşme teminatlarının, bir ay içinde ikinci kez yükseltilmesiyle, 1750 dolar/ons seviyesine kadar geri çekildi. Perşembe günü 1703 dolar/ons'a kadar satış gören maden Salı gününden itibaren, ons'ta 209 dolarlık bir erimeye maruz kaldı. Salı günü, ABD'nin Richmond Fed imalat ve perakende endekslerinin oldukça kötü açıklanması ile yatırımcılar, Cuma günü gerçekleşecek Jackson Hole toplantısı öncesi, FED başkanı Bernanke' nin  yeni bir varlık alımına yönelik mesajlar vereceği beklentisiyle, hisse senedine yönelirken, altın' da oluşan köpük de, atılmış oldu. 1703.dolar/ons'a kadar gerileyen altın da oluşan cazip fiyat seviyesi, yeni alımları da beraberinde getirdi. Özellikle; Perşembe günü ABD' den gelen ve beklentileri aşan, haftalık işsizlik başvuruları verisi, altın'daki yükselişi hızlandırdı. Tekrar 1775 dolar/ons seviyesine ulaşan altın son gün; FED toplantısı sonrasında yükselişe geçti. Bernanke, piyasaları hayal kırıklığına uğratarak, yeni bir paket açıklamasında bulunmazken, düşük seviyedeki faiz oranlarının büyümeyi destekleyeceğini ifade etmesi, güvenli liman altına olan ilgiyi artırsa da özellikle; hafta boyunca dalgalı ve istikrarsız bir grafik çizen parite ve güven vermeyen hisse senetleri, yatırımcıyı metallere yöneltti. Cuma günü, ABD piyasalarının kapanışı öncesi son bir hamle ile son işlemi, 1826.95 dolar/ons'a taşıyan altın, haftalık bazda yüzde 1.35' lik kayıp yaşarken, grubu emtialardan ayrışan paladyum'un yükseldiği gözlendi. Temel metallerin tamamının değer kazandığı geçen hafta kurşun, yüzde 7.03'lük değer artışıyla, haftanın en fazla yükselen emtiası olurken dolar, euro karşısında yüzde 0.71 oranında değer kaybetti.

Geçen hafta; ciddi bir düzeltme yaşayarak, spekülatif köpüğün bir kısmını üzerinden atan altın' da, sular durulmadı.Bu hafta; hızlı toparlanmaya bağlı olarak, yeni kar satışlarının gelebileceğini söyleye biliriz.  Spekülatörlerin tatlı kazanç keyfi, yeni dalgalanmaları da beraberinde getirecektir. Altın' da, ileriye dönük yükseliş beklentilerimiz sürerken, kısa vadede sert fiyat hareketleri yaşanabilir. Bu hafta altın' da yeni fiyat aralığımız, 1750-1850.dolar/ons seviyelerinde olacaktır.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar