Altını Avrupa fiyatlıyor

Cumhur TAŞDELEN
Cumhur TAŞDELEN Troy Kıymetli Maden Tic. A.Ş dunya@dunyagazetesi.com.tr

Avrupa tarafından gelen veri ve haberlerle fiyatlanmayı sürdüren altın ve grubu emtialar, geçen hafta topyekun bir yükseliş yaşadı. Ağır borç yükleri ile iktidarları sallanan Yunanistan ve İtalya, altın ve grubu emtia fiyatlarının yükselmesinde etkili oldu. Euro, Dolar karşısında % 0.26 oranında değer kaybederken altın, haftalık bazda % 2.04 değer kazandı. Özellikle; haftanın son günü gelen alımlarla artıya geçen gümüş, haftalık bazda % 1.58, platin % 0.73, paladyum % 0.58'lık değer artışı yaşarken ABD ham petrolünün varil fiyatı, Temmuz ayından sonraki en yüksek seviye olan 99 doları geçti.

Altın, geçen haftaya 1754 dolar/ons seviyesinden giriş yaptı. Önceki Cumartesi günü Yunanistan Başbakanının güven oyu almayı başarmasını takiben ilk işlem gününde altın keskin şekilde yükselerek fiyat bandını 1780 - 1800 dolar/ons aralığına taşıdı. Salı günü başkan bu kez milli mutabakat hükümeti kurulabilmesi için görevinden istifa ederken, yeni umutları da beraberinde getiren bu istifa haberiyle altın, 1800 dolar/ons'u aşarak haftanın en yüksek seviyesi olan 1803.10 dolar/ons'u kaydetti. Ancak; Avrupa Bölgesi'nin üzerinden gitmeyen kara bulutların adresi bu kez İtalya oldu. Euro Bölgesinin üçüncü büyük ekonomisi İtalya'da, borçlanma maliyetleri bölge tarihinin en yüksek seviyelerine ulaştı. İtalya' ya yönelik artan endişeler ve Başbakan Berlusconi' nin, önlem planının meclisten geçmesinin ardından istifa edeceğini açıklaması, pariteyi Çarşamba günü hızla 1.3850  seviyelerinden 1.3550'nin gerisine çekerken altın, yatırımcıların rezerv para dolar'a yönelmesi nedeniyle 1760.dolar/ons seviyelerine kadar satış gördü. Perşembe günü piyasalar, Çin'den ve  İtalya' dan gelen veri ve haberlerin etkisinde kaldı. Çin'in ticaret fazlası, beklenilenin çok yukarısında açıklanarak dengeleri bozması ve ihracat rakamlarının son iki yılın en düşük seviyesinde açıklanması, küresel borsaları olumsuz etkiledi. Aynı gün İtalya hazinesi, 1 yıllık devlet tahvillerini yüzde 7'den daha az bir getiri ile satışını gerçekleştirerek kendisini fon lamasına rağmen; yatırımcıların, bu durumun sürdürülebilir olmadığı yönündeki düşünceleri, Avrupa borsalarına satış yönünde yansırken altın, düşmeye devam etti. Aynı gün, ABD'den açıklanan işsizlik başvurularının, 7 ayın en düşük seviyesinde açıklanması ve piyasa oyuncularının önemli firma haberlerine yoğunlaşması, ülke borsalarını yükseltirken altın hızlanan satışlarla haftanın en düşük seviyesi olan 1736 dolar/ons'a kadar geri çekilse de gelen tepki alımlarıyla toparlanmaya çalıştı. Son işlem günü, yükselen parite desteğini de arkasına alan altın, ABD piyasalarında kazandığı ivme ile haftanın kapanışını 1788.45 dolar/ons'tan yaptı. Haftanın son günü paritede yaşanan yükseliş, kıymetli maden piyasasına da alım getirdi. 1.3791' lik kapanışla haftalık bazda % 0.26 oranında değer kaybı yaşayan euro/dolar paritesinin Cuma günü, % 1.10'luk artışı, altın'ı haftalık bazda % 2.04, gümüş' ü % 1.58, platin'i % 0.73, paladyum'u % 0.58'lik değer artışına taşıdı. Diğer taraftan, ham petrol fiyatları azalan stoklar ve Avrupa'nın krizden kurtulmaya yönelik çabalarının yanı sıra İran-İsrail kızışmasıyla yükseliyor. ABD ham petrolünün varil fiyatı haftalık bazda, % 5.02 oranında artarak son 3,5 ayın en yüksek seviyesi olan 99.12 dolar'a yükseldi. 

Bu hafta;  Yunanistan'da yeni kurulan kabine ve İtalya' nın yeni hükümet arayışları piyasaların takibinde olurken, İtalya'nın meclisten geçen kemer sıkma politikası ve bölgenin krizden çıkmaya yönelik çabalar piyasaları etkileyecektir. Son gelişmelerle bir miktar azalan kötümser hava, euro, altın ve grubu emtialara yükseliş yönünde yansıdı. Yatırımcılar açısından, İran-İsrail kızışması da petrol fiyatlarının yanı sıra, altın fiyatını da yükseltici yönde destekleyecektir. Bu hafta altın fiyatı, pariteye bağlı olarak yükseliş yönünde hareket ederken, tekrar 1800.dolar/ ons direncini kırmaya çalışacaktır.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar