Anadolu iş dünyasının bugün gündemindeki üç önemli konu ne…

Osman AROLAT
Osman AROLAT AROLAT'tan osman.arolat@dunya.com

Hafta başında Anadolu iş dünyasının önde gelen isimlerine ve oda başkanlarına, “Bugün gündeminin ilk sırasında yer alan üç konu ne?” diye sordum. Adalet, eğitim, faiz, dolarda istikrar, yatırımlar için teşvik, dış politika gibi konular, açıklamalarının ilk sıralarında yer aldı. Bazıları söylediklerini kısa da olsa açma gereği duydular.

Adalet, eğitim, faiz diyerek onları ilk sıraya alan Denizli Sanayi Odası Başkanı Müjdat Keçeci konuları açıklarken şöyle dedi:

“Sıkıntısını çektiğim en önemli konulardan biri adalet, zamanında gerçekleşmiyor. İnsanlar adaletli bir Türkiye istiyor. Bu ülkede gençlerinin beceri kazanacağı bir eğitime ihtiyaç var. İşsizlik, enflasyon, yatırım, hepsindeki olumlu gelişme için yüksek faiz problemi sonlanmalı.”

Erzurum Oda Başkanı Lütfü Yücelik, doların, faizleri yüksekliği, işlerin durması, dedikten sonra, ”Faizler düşer, dolar istikrara kavuşursa işlerin açılacağına inanıyorum. İnşaatların canlanması, kamu yatırımlarının artmasının önemli olacağını düşünüyorum.”

Adana Sanayi Odası Başkanı Zeki Kıvanç, üç önemli konuyu Türk-Amerikan Ticaret işbirliği, doların istikrarı, yatırım teşvikleri diyerek, açıklayarak, “ABD ticaretinde konan 100 milyar dolarlık hedef çok önemli. Doların istikrarına ihtiyacımız var. Yatırım yapılabilmesi için doğru ve yerinde teşvikler gerekiyor” değerlendirmesini yaptı.

Trabzon Oda Başkanı Suat Hacısalihoğlu, Trabzon kenti ağırlıklı görüşlerini 5 madde halinde şöyle sıraladı:

1-Yatırımcıların önünün açılması konusunda, şehrimizdeki organize sanayi bölgeleri, gerekse Trabzon yatırım adası Endüstri Bölgesi altyapı çalışmaları ve yatırımcılara sunumlar.

2-Su ürünleri konusunda yatırım için denizde kafes balıkçılığı konusunda ruhsat sahalarının artırılması, ihale edilmesi ve yatırımlar için tarım kredilerinin açılması.

3-2020 yılı turizm çalışmalarının ve gerekli yatırım ve organizasyonlarını değerlendirmek ve gerekli çalışmaları yapmak.

4-Kamuya borcu olan firmaların borçlarının yeniden yapılandırılması.

5-İnovasyon, teknoloji ve yazılım üssü konularında faaliyetleri sürdürmek.

Sanko Holding yöneticisi Zeki Konukoğlu, gündemindeki önemsediği üç konuyu, eğitim, ekonomi, dış politika olarak açıkladı. Bunlarla ilgili kısa açıklamaları da şöyle:

EĞİTİM: Ülkenin sorunlarını köklü şekilde çözmenin en sağlıklı ve temel yolu evrensel kavramlara değer veren, milli değerlerimizi kucaklayan ve günün ihtiyaçlarına dönük istikrarlı, yoğun bir eğitim sistemi gereklidir.

EKONOMI: Günün ve yarının ihtiyaçlarını kapsayan, uzun vadeye dayalı güven veren, istikrarı sağlayacak tutarlı ekonomik adımların atılması, vatandaşın, esnafın, çiftçinin, sanayicinin sürekli sürprizlerle değil, bugün de, yarın da ne yapabileceğinin ne şekilde görebileceği iklimi meydana getirmek.

DIŞPOLİTİKA: Bir an önce güneydeki sınır güvenliğini köklü bir şekilde çözüme bağlayabilmemiz için öncelikle buradaki savaşın sona erdirilmesi gayretlerini artırarak, mülteci sorunu dahil, bu sorunların fazla derinleşmesine müsaade etmeden çözüme bağlanması, ülkemizdeki huzur ve istikrarın sağlanması adına en önemli en öncelikli konulardan birisidir. Bu dış dünyamızla olan ilişkimize de pozitif etki yapıp, gerilen ortamların normalleşmesine katkıda bulunacaktır.
Görüldüğü gibi Anadolu iş dünyasının temsilcileri bir yandan faiz dövizde istikrar gibi konuları önemsediklerini belirtiyorlar. Bir yandan eğitim, adalet, yatırım, dış politika gibi koruların önemine değiniyorlar.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar