Avrupa Parlamentosu seçimleri

Osman AROLAT
Osman AROLAT AROLAT'tan osman.arolat@dunya.com


Henüz kesinleşmeyen Avrupa Parlamentosu seçim sonuçları üzerine ilk değerlendirmeleri ve ilk yorumları sizinle paylaşmak istedim. AB’den yana Türkiye konusunda neler yaşanacağını bize zaman gösterecektir.

Avrupa Parlamentosu’nun seçimleri geçen hafta sonunda gerçekleşti. 427 milyon seçmenin kayıtlı olduğu seçimlerde 751 parlamenter için 2019 seçimlerinde yüzde 51 oranında oy kullanıldı. 2014’te oy kullanım oranı yüzde 42.6’ydı. Yani katılımda önemli artış oldu. Bunda Avrupa karşıtı grupların ortaya çıkmasının rolü oldu. 4 Türk parlamenter Demokratik Alman Sol Parti’den Özlem Alev, Alman Serbest Seçmenler Partisi’nden Engin Eroğlu, Sosyal Demokrat Parti’den 2009’dan bu yana parlamentoda olan İsmail Ertuğ ve Kıbrıs Akel Partisi’nden Niyazi Kızılyürek, seçimi kazandılar. İki aday ise kazanamadı.

Avrupa Halk Partisi (PPE) 179 parlamenterle ilk sırada yer aldı. Ama 2014’e göre 42 sandalye kaybetti. Avrupalı Sosyalistler ve Demokratlar 2014’te 191 sandalyeye sahipken sandalyeleri 150’ye indi. Yeşiller Almanya ve Fransa’da gelişerek, sandalye sayılarını 50’den 70’e çıkardılar.
Ayrıca bu kez parlamentoya, Avrupa karşıtı olan sağ partiler de girdi. Liberal Demokrat grup da 102 sandalye elde etti. Ulusların Avrupası 58, Özgür ve Demokratik Avrupa 56, Birleşik Avrupa 38 sandalye elde etti.

Yorumlarda Alman ve Fransız ‘Yeşiller’in güç kazandığı belirtilirken, Fransa’da Le Pen’in Merkez Partisi’nin güçlendiği, İngiltere’de ise Nigel Farage’ın lideri olduğu Brexit Partisi’nin ilk sırada yer almadığı, İtalya’da Kuzey Ligi Hareketi lideri Matteo Salvini’nin seçimlerden karlı çıktıkları yolunda değerlendirmeler yapıldı.

751 sandalyelik parlamentoda şu dağılım oldu:

EPP (Merkez Sağ) 179, S&D (Merkez sol) 150, ALDE (Liberaller) 107, Yeşiller 70, ENF (Milliyetçiler) 58, ECR (Muhafazakarlar) 58, Aşırı sağ 56, Sol 38 sandalyeye sahip oldu.
Bu gelişmenin Avrupa Parlamentosu’nda yeni dengeler oluşturacağına yönelik yorumlar öne çıkıyor. Fakat, geçen dönemin hakim iki unsuru, sağ ve sol gruplar yine de bu seçim sonunda benzer bir sonuç verdi. Buna karşılık ilk kez Avrupa karşıtı partiler de parlamentoda yer alıyorlar.
Bu gelişmelerin Türkiye açısından da olumsuzluklar yaratacağı üzerine ilk yorumlar yapılıyor.
Doğaldır ki, Avrupa Parlamentosu’ndaki gelişmeleri ve AB’nin Türkiye ile ilişkilerinin ne olacağını zaman gösterecek. İlk izlenimler çok olumlu gözükmüyor.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar