Başkan Uysal’dan 2019 yılı 3. Enflasyon bilgilendirme toplantısında açıklamalar

Osman AROLAT
Osman AROLAT AROLAT'tan osman.arolat@dunya.com

Merkez Bankası Başkanı Murat Uysal dün katıldığı 2019 yılı 3. Enflasyon bilgilendirme toplantısında bankanın bağımsızlığı, hazineye devredilen ihtilaç akçesi konuları ile enflasyon ve yerli para ile dış ticaret gibi konularda açıklamalarda bulundu. Bunları sizinle paylaşmak istedim.

Merkez Bankası Başkanı Murat Uysal, 2019 yılı 3. Enflasyon bilgilendirme toplantısında son dönemde tartışılan bakanın bağımsızlığı ve Hazineye aktarılan ihtiyaç akçesi konularında açıklamalarda bulundu. Rezervleri artırma konusunda kararlı olduklarını ve enflasyonda aşağı doğru beklentilerinin sürdüğünü yıl sonu beklentisini 0.7 puan aşağıya çektiklerini açıkladı.
Uysal’ın açıklamaları ve sorulara verdiği yanıtlar özetle şöyle:

0-Merkez Bankası olarak rezervleri artırma konusunda ciddi irademiz var. Bu yönde çok hassasız ve rezervleri güçlendirmek istiyoruz. Ama tabii bunu yaparken piyasa koşullarının elverdiği ölçüde dikkatli bir şekilde hareket edeceğiz.

0-Hazineye aktarılan ihtiyat akçesi değerlendirmesi: Yaklaşık buradan gelecek tutarın yarıya yakı kısmı şu anda Hazine hesaplarına geçmiş dudumda. Burada enflasyonist etki konunda bazı endişeler var. Parasal duruşumuzun sıkılığı bundan kaynaklanan negatif etkiyi telafi edebilecektir. Burada asıl mekanizma çalışacak, sistemin swaplar dahil 130 milyar liralık fonlama ihtiyacı var. Buradan gelecek 40 milyar lira sistemin fonlama ihtiyacını belli ölçüde azaltacak. Dolaysıyla bu bir nevi sterilize olacaktır.

0-Bağımsızlık konusunda değerlendirmesi: Merkez Bankası enflasyon hedefini tek başına belirlemiyor. Hükümetle birlikte belirliyor, Amaç bağımsızlığı derken bunu dikkate almak lazım. Ancak bu hedefe ulaşırken kullanacağımız araçlar noktasında bağımsızlığımız var. Her türlü enstrüman ve para politikası araçlarını kurul olarak bağımsız kullanma yetkisine sahibiz. Araç ve amaç bağımsızlığını ayırmak lazım. Amaç bağımsızlığını Hükümetle aldıkları karar, araç bağımsızlığını, bu karana bağlı olarak , karar alırken kullandıkları veriler olduğunu belirterek açıklıyor.

0-Yerli para ile ticaret açıklaması: Yerli para ile dış ticarete önem veriyoruz. Bazı partnerimiz olan ülkeler anlaşmalar yaptık, bunları genişletmeyi istiyoruz. Çin merkez bankasıyla swap anlaşmamız var. Bunun miktarını artırmaya çalışıyoruz. Yakın coğrafyadaki ülkelerle yerli para ile ticarete destekliyoruz.

Uysal, enflasyon /faiz, borçların yeniden yapılandırılması gibi konularda da açıklamalarda bulunmuş, bunlarda haber içerisinde yer alıyor.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar