Bernanke'den 1.800 dolar/ons beklentisine engel

Cumhur TAŞDELEN
Cumhur TAŞDELEN Troy Kıymetli Maden Tic. A.Ş dunya@dunyagazetesi.com.tr

Geçtiğimiz haftaya, 1.800 dolar/ons beklentisiyle giriş yapan altın, hafta ortası Bernanke'nin yeni bir teşvik içermeyen açıklamalarıyla ters köşe oldu. Keskin dönüşlerin yaşandığı piyasalarda dolar, euro karşısında haftalık bazda % 1.83 değer kazanırken altın, % 3.40 değer kaybetti. Ons'ta yaklaşık 100 dolarlık bir dalgalanma yaşayan altın, 1.688.85 dolar/ons'la son bir ayında en düşük seviyesini gördü.

Geçen haftaya, 1.774 dolar/ons seviyesinden giriş yapan altın ilk gün, S&P'nin  Yunanistan'ın kredi puanını selektif temerrüde çekmesinden ve ABD'nin olumlu gelen konut satışları verisinden olumsuz etkilenen euronun baskısı ile aşağı yönlü dalgalı bir grafik çizdi. Salı gününe, Asyalı yatırımcıların alım desteği ile giren altına, sonrasında piyasaların gündemine oturan, Avrupa Merkez Bankası'nın 500 milyar euroyu bulacak ikinci likidite operasyonunun desteği geldi. AMB'nın, bankalara ve yatırım fonuna ihtiyacı olan firmalara, düşük faizle ucuz para tedarik sağlayacak olması altını, 1.790 dolar/ons seviyesine kadar yükseltti. Aynı gün, ABD'den açıklanan Fed imalat endeksi ve özellikle, tüketici güven endeksinin beklentileri aşması, yatırımcıları böldü. Dow Jones, Mayıs 2008'den  bu yana ilk kez 13,000 puanı geçti. Çarşamba günü, AMB'nin üç yıl vadeli yeniden finansman operasyonunda bankalara 530 milyar euro vermesinin ardından altın, bir miktar daha yükselirken parite, aşağı yönde fiyatlandı. Piyasalar, Bernanke'nin konuşmasına kadar temkinli hareket ederek, yatay kaldığı gözlendi. Akşam saatlerinde, FED başkanı Bernanke' nin açıklamaları özellikle, yatırımcı tarafında hayal kırıklığı yarattı. Üçüncü bir genişleme paketine yönelik bir sinyal alamayan yatırımcıların hayal kırıklığı, kıymetli maden piyasasını ters köşeye yatırdı. Altın, 1788 dolar/ons' dan 100 dolar ile son yılların en sert düşüşlerinden birini yaşadı ve 1688.85 dolar/ons'u test etti. Aynı zamanda son 1 ayın da, en düşük seviyesini gördü. Diğer kıymetli maden ve temel metallerde de aynı sertlikte düşüşler yaşanırken, paladyum, bakır ve alüminyuma tepki alımlar aynı sertlikte gelerek, kayıpları kalan iki günde telafi etti. Son işlem günü, Asya'da ayağa kalkmaya çalışan altın, bu sert düşüşe beklenen alım tepkisi ile cevap veremedi. AMB'nin ucuz para arzından dolayı, kağıt piyasasına yönelen yatırımcılar, paritenin dolar lehine işlem görmesini sağlayarak 1.32'ye kadar çekilmesinde etkili oldular. ABD'den açıklanan New York ISM endeksleri beklentilerin oldukça yukarısında açıklandı. İş aktivitesi endeksi 11 ayın ve ekonomik görünüm endeksi, son bir yılın en yüksek seviyesini kaydetti. Risk iştahını artıran verilerle altın beklenen talebi bulamazken dolar, euro karşısında güçlenerek haftalık bazda %1.83 değer kazandı. Haftanın kapanışını 1712.25 dolar/ons'tan yapan altın, önceki hafta kapanışına göre % 3.40 gerilerken, 1.800 dolar/ons beklentisinden de uzaklaştı. Kıymetli madenlerden gümüş %1.69, platin %0.90 değer kaybederken paladyum %0.10 değer kazandı.

Geçen hafta, Bernanke şokunu atlatamayan altın, bu hafta paritenin de desteği ile tekrar yükselişe geçecektir. Riskli varlıklara yeterince güvenmeyen yatırımcıların, alım için cazip seviyelerdeki altına dönmesi ağır basıyor. Bu hafta altın, 1.725 dolar/ons direncini zorlayacak ve kırması halinde, 1750 dolar/ons'a kadar uzanan bir yükseliş trendi yaşayacaktır. Ancak; ABD tarafından gelen olumlu veriler altın' ı dolar karşısında kırılgan olmaya zorlamaya devam ediyor.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar