Bir ak saçlı eski sakan, bir eski bakan ve bir eski milletvekilinin beklentisi

Osman AROLAT
Osman AROLAT AROLAT'tan osman.arolat@dunya.com

23 Haziran yenilenen İstanbul seçimleri yenilgisiyle ilgili Cumhurbaşkanı'nın birilerine fatura çıkaracağı gündemde yer alıyor. Ben bu konuyu bir ak saçlı eski bakan, bir bakanlıktan ayrıldıktan sonra parti görevinden istifa etmiş bir bakan ve bir eski milletvekili ile ele alıp değerlendirdim.

23 Haziran seçimleri sonrası Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın faturayı kimlere ne zaman keseceğini düşündüklerini, yeni parti hareketinin başlayıp başlamayacağını ve Erdoğan’ın parti başkanlığını bırakıp bırakmayacağını, AK Parti kurucularından bir ak saçlı eski bakan, partideki görevinden kendisi istifa etmiş bir eski sakan ve bir eski milletvekili ile konuştum. Açıklamalarının ortak paydası, Erdoğan’ın “İstanbul il yönetimine, parti yönetimine ve bazı bakanlara fatura keseceği, ama bununla ilgili G-20 toplantısından sonra, temmuz ortasından sonra kademeli olarak uygulanacağı” oldu. Bir eski bakan, “Bir süre sonra parti başkanlığını bırakabileceğini düşünüyorum” diğeri, “Parti başkanlığını bırakacağını sanmıyorum. Elini çok kuvvetli görüyor. Bazı kararlarını 15 Temmuz tarihine denk getirecektir” dedi.

Ak saçlı eski bakan, ”Seçim sonuçları sadece İmamoğlu’nun başarısı değil. Yanlış politikalar var. Bunlara tepki doğdu. Yanlışları tespit edip ders almak, ekonomik tedbirleri siyasetin önüne geçirmek lazım... Önümüzdeki seçimsiz dört yıl için, hemen acil çözüm bekleyen sorunları saptayıp, çözüm odaklı projelerle yola çıkmak lazım. Cumhurbaşkanının parti başkanı olmasının yanlışlığı görüldü. Süreç içinde Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’ni de tartıştırabilir. Kilitlenmelere yol açtığı görüldü. Sarayda yeni kurulan makamlara getirilenler bile memnun değil. Söylendiği gibi İstanbul il yönetiminde de, parti yönetiminde de, Bakanlar Kurulu’nda da değişiklikler yapılacaktır. Yeni parti hareketleri de bundan sonra gündeme gelir. İddia edildiği gibi partinin 60-100 milletvekilini partilerine transfer ederlerse başarılı olabilirler. Aksi halde Hasan Celal Güzel ve Mehmet Yazar hareketleri gibi sonuçları hüsran olur. Görelim mevlam neyler neylerse güzel eyler…” değerlendirmesini yaptı.

Diğer bakanın değerlendirmesi ise şöyle:

”Erken fatura kesmez. Etraflıca bir değerlendirme sonrası, zamana yayarak il yönetiminden başlayıp, kendisinin 31 Mart sonuçlarını kabulünden sonra, onu 23 Haziran yenilenen seçime ikna eden parti yöneticileri ve bazı bakanlara mutlaka fatura kesecektir.15 Temmuz bu faturaların ilkinin kesileceği iyi bir tarih olabilir. Parti içindeki yükselen sesleri de ele alarak karar verecektir. Yeni parti girişimlerinin bir önemi olacağını sanmıyorum. Derlenip toparlanmak için bazı girişimleri daha olabilir. Cumhur ittifakının partisinden çok, MHP’ye yaradığı konusunu da uzun vadede ele alabilir.”

Eski Milletvekili de şu değerlendirmeyi yaptı:

“Yakın çevresiyle istişare yaparak bir süre düşünür, önce değişime nereden başlayacağını planlar, Bana göne, topun ağzındaki ilk grup İstanbul ili olacaktır. Seçim sonrası Binali Yıldırım’a teşekkürü onunla problem yaşadığı söylenen, İl başkanından fatura keserek başlayacaktır diye düşünüyorum. Sonra, kendisine seçimin yenilenmesi konusunda belgeler sunan parti yöneticilerine ardından da bazı bakanlara sıra gelecektir. Bu üç gruba da fatura çıkartacağını düşünüyorum. Bunlarla parti içerisinde ve toplumda beklediği toparlanmayı elde etmediğine inanırsa yeni bazı adımlar da atabilir. Parti başkanlığını bırakmakta bunlardan biri olabilir.”
Yenilenen İstanbul seçimleri için Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın bazı kişileri cezalandıracağı yorumları yapılıyor. O nedenle iki eski bakan ve milletvekiliyle Erdoğan’ın davranışının nasıl olacağını tahmin ettiklerini ve faturanın ne zaman kimlere çıkacağını düşündüklerini ele aldım…

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar