Bir dünya elçimiz: Orhan Kural

Ahmet COŞKUNAYDIN
Ahmet COŞKUNAYDIN ahmetcoskunaydin@hotmail.com

Bazı insanlar vardır, on parmağında on marifet sahibidirler. Bunlara bir canlı örnek de Profesör Dr. Orhan Kural'dır. Bilim adamlığı yanındaki, ömrünü İstanbul Teknik Üniversitesi öğretim üyeliğine adamış ve yıllarını buraya vermiştir. Orhan Kural, yaratıcı, girişimci, yol gösterici, yeniliğe açık ve ilklerin uygulayıcısıdır.

Türkiye Gezginler Kulübü Derneği'nin kurucu Başkanı ve yöneticisidir. Bu kulüp vasıtasıyla uluslararası kültürün bizlerle buluşmasına, kültürlerin harmanlanmasına ve toplumların birbirini daha yakından tanımasına katkıda bulunur. Çevre koruma ile ilgili kitapları onlarca dile çevrilmiş ve yol gösterici olmuştur. Bütün bunlara ek olarak, çevre bilincinin gelişmesi amacıyla yurt içi ve yurt dışında binlerce konferans vermiş ve halen de vermeye devam etmektedir. Gezi ile ilgili sayısız kitapları, insanlara yol göstermekte, onlara yabancı ülkelerin, geleneklerini, göreneklerini, ekonomik durumlarını anlatmaktadır. Orhan Kural kendini sadece Türk toplumuna değil, adeta insanlığa adamıştır. Tüm giderlerini kendisinin karşıladığı misafirhanesine, dünyanın dört bir köşesinden misafir ağırlamakta ve onlara Türk misafirperverliğini en yüksek düzeyde göstermektedir. Onun düşmanı olduğu en önemli konu ise sigara içilmesidir...

Sigara ile mücadele onun bir başka yaşam alanıdır. Prof. Dr. Orhan Kural, dünyayı en çok gezen Türk unvanını alma yanında yine dünyada en çok gezenler arasındaki rekortmenler arasına girmiştir. Kural, içinde bulunduğumuz şu günlerde görmediği son dört ülkeye yaptığı geziyle, artık topraklarına ayak basmadığı hiç bir ülke bırakmamıştır. O, artık Birleşmiş Milletlere kayıtlı 193 ülkeden hepsini ziyaret eden tek Türk'tür.

Ama benim asıl vurgulamak istediğim, onun gezi merakı değil, gezilerinin sonucudur. O, gittiği her ülkede ülke yöneticileriyle en üst düzeyde konuşur, tanışır, ülkemizi tanıtır. O ülkeler ile Türkiye arasında sağlıklı olumlu, bilimsel, kültürel ilişkilerin kurulmasını, ayrıca siyasi bağların da sağlam temellere oturtulmasını sağlar. İşte Orhan Kural, burada tam bir Türklerin Dünya Büyükelçisidir.
Ülkemizin, tanınması, gelişmesi, diğer ülkelerle kalıcı dostluk bağları kurması için daha çok Orhan Kural'lar olmalıdır. O, yaptıklarıyla yakından izlenmeli, onun örnek kişiliği, çocuklarımıza öğretilmelidir... O zaman toplumumuzda onun gibilerin sayısı artar...

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar