“Bir müzeden çok daha fazlası”

Faruk ŞÜYÜN
Faruk ŞÜYÜN ODAK kitap@dunya.com

Yaklaşık 10 yıl kadar önce, Arter’in İstiklal Caddesi’ndeki ilk açılışını anımsadım yeni müze/kültür merkezinin kapısından girerken... Sanatla ilgilenen herkes için heyecan verici bir başlangıçtı İstiklal Caddesi 211 numaradaki Arter… 2010-2018 yılları arasında 35 sergiyi izleyicilerle buluşturdu, bu sergiler kapsamında 183 eserin üretimine de destek sağladı. Bugün, yani 13 Eylül Cuma günü ise zengin koleksiyonu, sergileri ve renkli etkinlik programıyla yeni binasında yeniden açılıyor…

Bir Vehbi Koç Vakfı (VKV) kuruluşu olan ve çağdaş sanat alanında sürdürülebilir bir üretim ve sergileme altyapısı sunmak üzere 2010 yılında kurulan Arter, vakfın 50. kuruluş yıldönümünü kutladığı bu sene, Dolapdere’deki yeni binasında hizmet vermeye başladı.

Arter’in, protokol açılışı, geçtiğimiz günlerde Koç Holding ve Arter Yönetim Kurulu Başkanı Ömer M. Koç ile Arter Kurucu Direktörü Melih Fereli ev sahipliğinde; Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy’un yanı sıra sanat-iş dünyasından 2 bin davetlinin katıldığı bir törenle gerçekleşti.
Ömer M. Koç açılışta yaptığı konuşmada “Koç Topluluğu olarak felsefemizin temelinde ekonomik büyümeyi toplumsal gelişmeyle bir bütün olarak gören bir bakış açısı yatıyor. Toplum olarak daha iyi bir gelecek istiyorsak, yaratıcılığa, yeni fikirlere ve cesur adımlara şimdi her zamankinden daha fazla ihtiyacımız var. Her birimiz yaşamımızın her anında kendimizi ve çevremizi anlama, anlamlandırma ve bu anlamları paylaşma arayışı içerisindeyiz. İşte bu noktada yaratıcılık ve sanat üretimi devreye giriyor. Bireysel varoluşumuzu mânen güvenli, tahammül edilebilir ve tatmin edici kılmak için yaratıcılık ve sanat en temel ihtiyaçlarımızdan ikisi. Sanat aynı zamanda farklı görüşlerin çok seslilik içerisinde ifade bulabilmesinin de en önemli mecrası. Arter’in yeni binasıyla birlikte tüm halkımızın, özellikle de gençlerimizin ve çocuklarımızın sanatla özgürce karşılaşabileceği bir ortamı mümkün kılmanın heyecanı içindeyiz. Ne mutlu ki, çağdaş müzecilik anlayışıyla inşa edilen ve sergilerin yanı sıra konserler, canlı performanslar, tiyatro, dans, film gösterimleri gibi sanatın pek çok disiplinini de içererek ziyaretçilerine ‘bir müzeden çok daha fazlası’nı sunan bu yapıyı hayata geçirebildik. Çocuklarımızı yaratıcı düşüncenin, sorgulama becerisinin dinamikleriyle donatmalı; yetişkinlerin de sanata erişim ve katılım hakkını yaygınlaştırmalıyız.” dedi.

Arter Kurucu Direktörü, tanımaktan her zaman kıvanç duyduğum Melih Fereli ise şunları söyledi:
“Biz, Arter’le sanat etrafında bir buluşma ve beraber keşfetme alanı yaratmak istedik. Farklı sanat disiplinlerini bir araya getiren programıyla çok çeşitli ilgi alanlarına sahip insanları buluşturan bir merkez olmayı, her yaştan, her sosyo-ekonomik kesimden birey için davetkâr olabilmeyi hedefliyoruz. Arter’i geniş kitlelerle tanıştırmak hedefimizin odağında ise 24 yaş ve altı izleyiciler yer alıyor. Kurumsal sponsorumuz Tüpraş’ın sayesinde, 24 yaş ve altındaki izleyicilerimiz tüm Arter sergilerine ücretsiz olarak girebilecek.

Yeni binamızla beraber Arter’in programı koleksiyonumuzdan ve dışından muhtelif sergilerin ötesinde sahne sanatları, müzik ve film gibi farklı disiplinlerden etkinlikleri ve özel tasarlanmış atölyemiz sayesinde ziyaretçilerin sanatla bağ kurmalarını destekleyen muhtelif öğrenme imkânlarını içerecek şekilde genişliyor. Arter bu yeni kurumsal kimliğiyle izleyicileri sanatın tüm disiplinlerindeki güncel üretimle buluşturacak bir kültür merkezi gibi işleyecek. Bu kültür merkezinin açılış takip eden ilk aylarda, 2019 yılı sonuna kadar ücretsiz olarak ziyaret edilebileceği müjdesini de burada vermek isterim.”

Arter’in hedeflerinin başında, günümüz sanatını tüm boyutlarıyla geniş kitlelerle, özellikle gençlerle buluşturmak geliyor. Bunun için de herkes için erişilebilir, canlı ve sürdürülebilir bir kültür ve yaşam platformu olmanın gereklerini yerine getirmeyi amaçlıyor. Bunu sağlamak üzere, örneğin Melih Bey’in de vurguladığı gibi, 24 yaş ve altındaki gençlerin, Arter sergilerini her zaman ücretsiz olarak ziyaret edebilmeleri sağlanmış.

Günümüzde çağdaş müzeler, aynı zamanda birer kültür merkezi… Bütün planlar, neredeyse 24 saat orada yaşanması için yapılıyor… Arter de toplam 18 bin metrekarelik kapalı alanıyla, dünyadaki benzerleri gibi 7’den 77’ye herkesin uğrayacağı bir platform olacak; bulunduğu Dolapdere bölgesinin bir kültürel odak haline gelmesi için de önemli bir işlev üstlenecek…
Peki, eski binaya ne oldu? Arter'in o binası, nisan ayında tadilata girdi ve bugünlerde, “Meşher” adıyla Vehbi Koç Vakfı'na bağlı yeni bir sergi alanı olarak hizmet vermeye başlıyor. Meşher’in ilk sergisi, “Kalıpları Aşınca: Mit, Efsane ve Masallarla Avrupa’dan Çağdaş Seramik” başlığını taşıyor…

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar