BIST yükselirken, yabancı payı düşüşte

İrem DIŞPINAR / QNB FINANSINVEST
İrem DIŞPINAR / QNB FINANSINVEST UZMAN GÖRÜŞÜ

Küresel hisse senedi piyasaları 2017 yılını olumlu geçirdi. Özellikle de 2016’da baskı altında kalan gelişmekte olan ülke (GOÜ) borsalarına, bu ülkelerin büyümelerine yönelik beklentilerin artması ve Fed’e yönelik endişelerin kısmen azalması ile 2017’de sermaye girişi gerçekleşti. Artan risk alma iştahına paralel MSCI GOÜ Endeksi bu yılın başından beri ortalama olarak yüzde 31, MSCI Dünya Endeksi yüzde 20 oranında yükseliş gösterdi. ABD borsaları, Başkan Trump’ın vergi reformunun maliye politikasında genişleme ile beraber ekonomik büyümeye destek olacağına ve vergi yükü azalacak olan şirketlerin daha fazla istihdam sağlayacağına yönelik beklentiler ile yılın genelinde yukarı yönlü trendde rekor tazeleme eğilimi gösterdi. Ancak gelişmekte olan ülke borsaları gelişmiş ülke borsalarına görece daha iyi bir performans ile yılı tamamlamak üzere. Yurtiçi hisse senedi piyasalarımıza bakıldığında ise, TL bazında BIST 100 Endeksi yüzde 41 yükselirken, dolar bazında ise yüzde 30 oranında değer kazancı ile GOÜ borsalarına benzer bir görünüm sergiledi.

Yılın sonlarına yaklaştığımız bugünlerde, yurtiçi varlıklarda yabancı katılımı düşük. BIST 100 Endeksi Kasım ayının sonundan itibaren yukarı yönlü trendde hareket ederken, yaklaşık olarak yüzde 5,5 oranında yükseldi. Ancak bu süre zarfında yabancı takas oranının son 6 ayın en düşük seviyesi olan yüzde 64,73’e gerilemesi, endekste son dönemde yaşanan yükselişin yabancı yatırımcıların alımlarından kaynaklanmadığını gösteriyor.  Yılın sonuna kadar ve yeni yılın ilk günlerinde tatil dolayısıyla yabancı katılımı düşük kalabilir ve endeksin yerli yatırımcılardan destek bulmaya devam ettiğini görebiliriz. Teknik olarak endeksin 109 bin desteğinin üzerinde kalması yükselişin devamı açısından önemli. Bu seviye üzerinde endekste kısa vadeli görünüm olumlu kalmaya devam edecek.

2018 yılında ise, ekonomilerindeki olumlu seyir nedeniyle GOÜ piyasalarına olan sermaye akımları devam edebilir. Ancak bu yılki iyi performansın ardından gelecek yıl iyimserlik hız kesebilir ve portföy akımları daha seçici hale gelebilir. Özellikle ABD’de enflasyonun Fed’in hedefine ulaşıp ulaşmayacağı önemli olacak. Enflasyonun hedefe yakınlaşması halinde Fed’in faiz artırım patikasını olası bir şekilde artırması GOÜ piyasaları için bir risk unsuru olabilir.  İçeriye bakıldığında bu yıl olumlu performans gösteren büyümenin gelecek yıl daha düşük oranda gerçekleştiğini, diğer yandan enflasyonun da gerilediğini görebiliriz.  

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
Gözler G-20 Zirvesinde 27 Haziran 2019