Bizi sürekli savuran güncel gündemler

Osman AROLAT
Osman AROLAT AROLAT'tan osman.arolat@dunya.com

Son günlerde günlük gündemler içinde savruluyoruz. Bu olumsuzluğa siyasilerin söylemleri de, medya ve sosyal medya yayınları da etkili oluyor. Birçok önemli sorunu olan ülkemizin bu savrulan gündemlere son vermesi gerekir.

Son dönemde günlük gündemleri ele alıyoruz. Ne çözüme ulaşacak derinlemesine bir ele alışla konuya eğiliyoruz, ne de fikri takip içerisinde davranıyoruz. Bu savrulup gitmemize siyasiler demeçleriyle, medya ve sosyal medya yorumlarıyla, açık oturumlarıyla köpürterek katkıda bulunuyorlar. Her gün bunun birçok örneğiyle karşılaşıyoruz. Bunun son örneğini Ekrem İmamoğlu’nun Güneydoğu’da kayyum atanan belediyelerin görevden alınan başkanlarını ziyaretleri konusunda yaşadık.

İçişleri Bakanı bu konuda yaptığı açıklamada,"Cahil, haddini, hududunu bil! İşini yapmanın dışında işlerle uğraşırsan pejmürde ederiz” dedi.

Konu sosyal medyada ve sosyal medyada, “ Pejmürde ederiz” sözüne bağlı olarak hemen Ankara ve İstanbul’la da kayyum atanabileceği iddialarının ortaya atılmasına neden oldu.

Bir muhabir Bakan Soylu’ya ayaküstü “Pejmürde ederiz diyerek görevden alacağınızı mı söylüyorsunuz?” sorusunu yöneltti. Bakan buna evet ya da hayır demek yerine, “Pazar günü Hakan Çelik’in televizyon programını bekleyin orada açıklayacağım” diyerek 48 saat sonrasını işaret etti.

Ekrem İmamoğlu, bu konudaki soru üzerine, " Hepsi polemik. Pazar günü ne diyeceğini önemsemiyorum” dedi. Buna karşılık CHP’den Kılıçdaroğlu dahil birçok açıklama geldi. Açıklamaların tümü doğrudan Bakan Soylu’nun haddini bilmesi gerektiği konusundaki sert eleştirilerdi.

Birçok gazetede köşe yazılarında kayyum atanıp, atanmayacağı konusunda görüşler ortaya kondu, sosyal medyada da pek ipe sapa gelmez yorumlar yapıldı. İki üç televizyondaki açık oturumlarda iktidar ve muhalefet yanlısı bildik kişiler, iki üç saat süren havan da su döven tartışmalarıyla konuyu, başka konuları da gündeme alarak, anlamsız bir şekilde tartışmadan geri kalmadılar…

Böylece, televizyonlarda, yazılı basında ve sosyal medyada bilgiden çok söze dayanan bir gündem oluşturuldu. Yani yine bir güncel savrulma gündemi içerisine itildik.

Pazar sabahı CNN’deki TV programında da İçişleri Bakanı uzun süre bakanlığının yürüttüğü konular, başarıları üzerine bir saati aşkın açıklamalarda bulundu.

Programın sonunda Hakan Çelik, “İstanbul ve Ankara’ya kayyum atanıp atanmayacağını” sordu Bakanın açıklaması, "Böyle bir şey söz konusu değil, böyle bir şeyin söz konusu olabilmesi mümkün değil. Bu terörle alakalı bir şeydir. Terörle irtibatları söz konusu ise devlet hiç durmaz, gereğini yapar. Ne İstanbul ne Ankara ne de başka yerlerle ilgili böyle bir değerlendirme söz konusu değil” şeklinde oldu.

Ben, bu açıklamayı dinleyince birçok kişi gibi, “Şunu ilk sorulduğu 48 saat önce bu açıklıkta yapsaydı da, bizi yeni bir gündem savrulması içerisinde bırakmasaydı” diye düşündüm. Sanırım birçok kişi de öyle düşündü…

Ülkemiz ekonomiden, dış politikaya birçok önemli sorunla karşı karşıya. Gündemimizde bu sorunların yer alıp derinliğine tartışılması, sorunlara çözüm bulunması ele alınması gerekirken, böyle günlük ele alınan bizi savrulmaya iten bu tür gündemlerden kurtulmalıyız. Bunun için siyasilerin de medya yöneticilerinin de, sosyal medyanın da daha sağlıklı bir gündemin oluşmasına ve gündelik savrulmalara son verilmesine yardımcı olmaları gerekir.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar