Bütçe izleme raporu bazı bilinmezleri ortaya koyuyor

Osman AROLAT
Osman AROLAT AROLAT'tan osman.arolat@dunya.com

TÜSİAD ve Koç Üniversitesi tarafından kurulan Ekonomik Araştırma Forumu’nun 2018 bütçesi Üçüncü Çeyrek İzleme Raporu, kamu-özel ortaklığı projelerine yönelik verdiği bazı bilgilerle bu konuya açıklık getiriyor. Bir defaya mahsus üç kalemde 38.1 milyarlık gelirin 2018 bütçesinin açığını tutturmaya yararlı olduğu raporda yer alıyor.

TÜSİAD ve Koç Üniversitesi tarafından kurulan Ekonomik Araştırma Forumunun 2018 bütçesi üçüncü çeyrek izleme raporu, Kamu-özel ortaklığı projelerine yönelik verdiği bazı bilgilerle bu konuya açıklık getiriyor. 2018 bütçesinde hedefin tutturulmasına bir defalık bedelli askerlik ve imar barışı gibi kalemlerden gelen 38.1 milyarlık gelirin etkili olduğu da görülüyor.

2018 bütçesi başlangıçta 65.9 milyarlık açıkla bağlanmışken, Eylül’de revize edilerek 72.1 milyara yükseltilmişti. Yılsonu bütçe açık rakamı ise 72.6 milyar olarak revize edilen sonuca çok yakın gerçekleşti. Bunda 38,1 milyarlık bu yılki tek seferlik gelirler önemli rol oynadı. Ekonomik Araştırma Forumunun bütçe izleme raporunda bu bir defalık gelirlerin bütçe hedefinin tutturulmasına yardım ettiği belirtilirken, bu tür uygulamaların mali disiplini bozabileceğinin altı da çiziliyor.

Raporda resmi olarak açıklanmamakla birlikte çeşitli kaynaklardan derlenen bilgilerle İmar barışı gelirinin 16 milyar, bedelli askerlik uygulamasının 9.5 milyar ve özel bütçeli kurumların 12.6 milyar gelir tahmini akışı ile bu üç kalemden bütçede 38.1 milyarlık bir defalık gelir elde edildiği bilgisi yer alıyor. Bunun yılsonu bütçe açığının sınırlanmasında etkili olduğu da vurgulanıyor. Bu bir defalık gelirlere yönelik düzenlemelerin 72.6 milyar liralık açık gerçekleşmesine etkisi olduğu belirtilirken, tasarrufun etkisinin ise ilan edilen rakamdan daha düşük olduğunun altı çiziliyor.

Ekonomik Araştırma Forumu Bütçe izleme raporunda, Sayıştay’ın yargı kurumu özelliği taşıma niteliği hatırlatılarak, kamu zararına neden olan, suç unsuru içeren çok sayıda yargılama kararı alındığı da hatırlatılıyor. Bu yargılamalarla ilgili detaylar ve sonuçlarla ilgili kamuoyuna açıklayıcı bilgi verilmediği belirtiliyor. Bunun kamu oyunda, “Yapanın yanına kar kalıyor” duygusuna yönelik kanaati besleyen unsurlardan biri olduğu vurgulanıyor.

Arkadaşımız Mehmet Kaya’nın haberinde KÖİ projeleri ve diğer garantili işlerle ilgili olarak daha belirgin rakamların Ekonomik Araştırma Forumu’nda yer aldığı belirtiliyor. Şehir hastanelerinin kira bedellerinin 2019’da 3.7 milyar lira, 2020’de 7.5 milyar lira, 2021’de ise 9.2 milyar gibi rakamlarda olduğu bilgisi aktarılıyor. Aynı şekilde şehir hastanelerinin alımları, köprü geçiş garanti ücretleri ve KGF garantileri de bu üç yılda ortaya koyulup, bunun toplamının yıllara göre 13.6 milyar lira 24.7 milyar lira ve 28.2 milyar lira olduğu bilgisi de haberde yer alıyor.

TÜSİAD ve Koç Üniversitesi’nin tarafından kurulan Ekonomik Araştırma Forumu’nun 2018 yılı 3.Çeyrek Bütçe İzleme Raporu bu özelliği ile bazı bilinmezleri ortaya koyup, bazı konulara açıklık getirirken, yararlı bir sonuca sebep oluyor.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar