Çelik ve Atatürk Palas'ı İspanyol BlueBay işletecek

Kerim ÜLKER
Kerim ÜLKER Perde Arkası kerim.ulker@dunya.com

2015’in şubat ayında Hong Kong merkezli Swiss-Belhotel’in Türkiye’ye geleceğini yazmıştım. Uzakdoğu’da hızla büyüyen Swiss-Belhotel’in Türkiye’ye adım atması önemliydi. Avrupa’daki ilk tesisi olacaktı. Anlaşma sağlandı ve 15 ülkede 125 oteli olan Swiss-Belhotel, Bursa’da karar kıldı. Eylül 2015’te Bursa’daki Çelik Palas Oteli, Swiss-Belhotel International Hotel&Resorts bünyesine girdi.

Swiss-Bel International Yönetim Kurulu Başkanı Gavin Faul, iş ortağı ve Arap Turizm Örgütü Başkanı Bandar Fahad Al Fehaid ile Türkiye’ye gelerek Bursa’daki işbirliği törenine katıldı. Hedefler yüksekti. Bursa Çelik Palas Oteli’nin kendileri için önemli bir fırsat olduğunu dile getiren Gavin Faul, Türkiye’de yatırıma sıcak baktıklarını, Türkiye ve çevre ülkelerde karşılarına çıkacak fırsatları değerlendirmek istediklerini ifade etmişti.

İki yılda geri döndü

Aradan iki yıl geçti; Swiss-Belhotel, büyük umutlarla geldiği Türkiye’den çıktı. Alman Steigenberger’in Maslak’tan, Amerikan Edition’ın Levent’ten, Canyon Ranch’ın Bodrum’dan, Hilton’un Maçka’dan çekilmesi gibi Hong Kong merkezli Swiss-Belhotel de Türkiye’deki tek halkasını koparıp gitti.

Peki yerine kim gelecek?

Bununla ilgili oteli aradığımda yeni işletmecinin İspanyol BlueBay Hotels olduğunu öğrendim.
Şirketin internet sitesinde de Türkiye’ye girdiklerine dair bilgiler geçtiğimiz hafta paylaşılmış.
Henüz Asyalı şirket tam olarak gitmediği için Türkiye’de duyurusu yapılmamış.
Ama ben size aktarayım…

1935’te Atatürk yaptırdı, Suriye kökenli işadamı aldı

İspanya’nın en büyük turizm şirketlerinden biri olan BlueBay, Ataturk Palace by Blue Diamond ve BlueBay Grand Çelik Palace adıyla çalışacak. BlueBay’ın Suriye kökenli sahibi Jamal Satli, 2017-2020 stratejik planı doğrultusunda bu adımı attıklarını söylüyor.
BlueBay’ın işleteceği Bursa’nın ilk 5 yıldızlı oteli Çelik Palas iki kısımdan oluşuyor. İlki Atatürk Palas. Diğeri de bağlı olduğu Çelik Palas. Atatürk Palas’ın 23, Çelik Palas’ın ise 164 odası var.

Geceliği 1.000 euro

1930’lu yıllarda dönemin Mısır Valisi’nin Bursa’da kaplıca oteli inşa etmek istemesinin ardından Atatürk’ün bastonu ile yer göstermesiyle merkez Osmangazi İlçesi Çekirge Semti’ne yapılan Atatürk Palas 1935’te hizmete girdi. Otelin mimarı Guilio Mongeri. Misafirleri arasında yer alan Atatürk’ün odasının günlük bedeli 1000 euro. Otelin tarihi oldukça zengin. Oscar ödüllü Elizabeth Taylor, İngiliz Aktris Audrey Hepburn, Amerikalı Aktris Katharine Hepburn, İran Şahı Muhammed Rıza Pehlevi’nin eşleri Prenses Süreyya ile Farah Diba, Ürdün Kraliçesi Nur ve Macaristan asıllı Amerikalı Aktrist Zsa Zsa Gabor gibi birçok ünlü isim burada konaklamış.
Biraz da İspanyol turizm şirketi hakkında bilgi vermek gerekiyor.

5 bin 200 çalışanı olan BlueBay’ın 8 farklı markası bulunuyor. Bu markaların ise Panama’dan Dubai’ye 23 farklı bölgede 60’tan fazla oteli var.

Rönesans’ın patronu Ilıcak Hollanda’ya sattığı hisseleri geri alıyor

Dünyanın en önemli inşaat ve müteahhitlik şirketleri arasında gösterilen Rönesans Holding’in patronu Erman Ilıcak, 5 yıl önce sattığı hisseleri geri alıyor. Ilıcak, Rönesans Gayrimenkul Yatırım’ın çatısı altında bulunan Kozyatağı Gayrimenkul Yatırım’ın yüzde 50’sini Hollanda’da kurulu Crel Holding B.V.’ye satmıştı. Bununla da yetinmeyen Ilıcak, tamamının sahibi olduğu Ankara merkezli Mel2, Mel3, Mel4 Gayrimenkul Yatırım şirketinin yarısını da yine Hollanda’da kurulu Fervonia Holding B.V.’ye devretmişti. İşte bu şirketleri Ilıcak, yine Rönesans Gayrimenkul’un yüzde 100 sahipliği altına alıyor. Yani bir diğer deyişle Ilıcak, sattığı hisseleri geri alıyor.



Maraş, Samsun ve Urfa’da faaliyette

Peki bu şirketlerin ne gibi varlıkları var?

Kozyatağı Gayrimenkul adlı şirket, İstanbul Anadolu Yakası’nın en önemli AVM’lerinden 39 bin metrekarelik Kozzy’yi yönetiyor. Mel3 adlı şirket Samsun’daki Anemon Otel ile Samsun Piazza AVM’nin sahibi. Mel3’ün portföyünde Kahramanmaraş’taki Piazza AVM var. Mel4 ise Şanlıurfa’daki Mel4’ü yönetiyor. Hatırlanacağı gibi 2012’de Rönesans Gayrimenkul, Mel4’ün yarısını Fervonia’ya 44 milyon liraya satmıştı.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar