Cuma günü yaşanan kayıplar altına irtifa kaybettiriyor

Cumhur TAŞDELEN
Cumhur TAŞDELEN Troy Kıymetli Maden Tic. A.Ş dunya@dunyagazetesi.com.tr

Geçen hafta; kreditörlerin, Yunanistan'a dayattığı kemer sıkma önlemlerinin görüşüldüğü toplantıların seyriyle yön bulan piyasalarda, yeni bir cuma günü klasiği yaşayan altın, euro/dolar paritesi eşliğinde düşerek, haftalık getiriyi eksiye çevirdi. Perşembe günü, 1752.46 dolar/ons' la haftanın en yüksek, Cuma günü ise 1704.85 dolar/ons'la 26 Ocak' dan sonraki en düşük seviyeyi gören altın, haftalık bazda  % 0.36, izini süren gümüş % 0.52 oranında değer kaybetti.

Haftaya, 1.727 dolar/ons seviyesinden giriş yapan altın, önceki haftanın son günü ABD tarafından gelen istihdam raporuyla yaşadığı şoku atlatamamış bir görüntü çizdi. Özellikle; Euro Bölgesi'nin borç krizi nedeniyle, ekonomik verilere ve Yunanistan'dan gelecek haberlere, daha duyarlı hale gelen altın, günü 1.720 dolar/ons seviyelerinden kapattı. Salı günü, Almanya'nın sanayi üretiminde yaşanan ciddi düşüşün ardından gelen satışlarla, 1.710.30 dolar/ons'a kadar gerileyen altın, Yunanlı liderlerin iflastan kurtulma çabalarını alış yönünde fiyatlayarak 1.750 dolar/ons direncini aşarken parite, 8 haftanın en yüksek seviyesini, 1.3270'le gördü. Geri çekilen dolar, ham petrol ve diğer emtia kalemlerinde fiyatların yükselmesine neden oldu. Hafta ortasında altın, teknik satışlara maruz kalırken parite, 1.3250 - 1.33 bandında hareket etti. Yunanistan'ı kurtarma planı çerçevesinde gerçekleşen liderler zirvesi, yeterince verimli geçmedi. Kurtarma paketinde ileri sürülen kemer sıkma önlemlerinden, emeklilik maaşlarında kesintiye gitme şartı konusunda anlaşmaya varılamaması, altın ve gümüşe satış getirdi. Perşembe günü, Çin'den açıklanan sürpriz enflasyon rakamları ve Yunanistan tarafında anlaşmaya çok yaklaşıldığı sinyalleri altını 1.740 dolar/ons seviyesine taşıdı. Nihayet, Yunanistan'daki parti liderlerinin anlaşmaya varması ve faizlerde değişikliğe gitmeyen Avrupa Merkez Bankası pariteyi, 1.3321 ile son iki ayın, altın ise 1.752.46 dolar/ons'la  haftanın en yüksek seviyesine tırmandı.

Ancak; Yunanistan'ın, 130 milyar euro'luk yardım paketini kullanması konusunda bütçe kesintilerini yeterli bulmayan Euro Bölgesi Maliye bakanları, 2013 yılı harcamalarında 325 milyon Euro'luk ek bir kesintinin daha 6 gün içinde parlamentodan geçirilmesini ve yapılacak seçimler sonrasında, tasarruf paketinin devamlılığı konusunda, garanti verilmesini istemesi, olumlu havayı bozdu. Bu gelişmeler sonrasında yatırımcı, dolar ve 10 yıllık ABD devlet tahvillerine yönelirken, euro, hisse senedi ve altın satışa döndü.

Son gün, Avrupa piyasalarının devreye girmesiyle euro ve altında artan satışlar grafikleri aşağı çekti. Yunanistan hükümetindeki bakanların istifaları, ABD'den açıklanan ticaret açığı verisinde son 3 yılın en yüksek seviyesinin kaydedilmesi, Michigan Üniversitesi'nin tüketici güvenine dair endekslerin beklentilerin altında kalması, altına yeni bir kötü cuma yaşattı. Haftayı, 1.726.18 dolar/ons'tan kapatan altın, haftalık bazda %0.36, gümüş %0.52, paladyum %0.83'lük bir kayıp yaşarken grubun tek yükseleni yine %2.28'le platin oldu. Parite, 1.3173 son işlem fiyatı ile %0.10'luk bir değer artışı yaşarken, özellikle; Brent türü ham petrol fiyatındaki %2'lik yükseliş, jeopolitik nedenlere bağlandı.

Yunanistan' a 130 milyar euro luk yardım paketinin onaylanması konusunda iyimserliğini koruyan ve pazar günü Yunan parlamentosundan çıkacak sonuca göre haftaya merhaba diyecek olan yatırımcı, parite, altın ve hisse senedi fiyatlarına yön verecek. 130 milyar euroluk yardım paketinin onaylanması yönündeki beklentimiz, altını bu hafta, 1.750 dolar/ons direncinin üstüne taşıyabilir.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar