Denizli’nin duayen sanayicisi ve sivil toplumcusu Esat Sivri’yi rahmetle anarken

Osman AROLAT
Osman AROLAT AROLAT'tan osman.arolat@dunya.com

Geçen hafta 86 yaşında aramızdan ayrılan Denizlili duayen sanayici ve kültür adamı Esat Sivri’yi, yaşam öyküsünü, önemli başarısı olan firması DEBA’yı ve 2001 krizi sonrası zora düşüp 2009’da iflasını açıklamak zorunda kalışını, Leodikia antik kenti kazılarına katkısını ve bir sivil toplumcu olarak özelliklerini paylaşarak onu uğurlamak ve rahmetle anmak istedim.

Bizlerin söyleyişiyle Esas Ağabey, geçen hafta 86 yaşında aramızdan ayrıldı. Büyük önem verdiği ve destek olduğu Leodikia kazı alanında düzenlenen törenden sonra toprağa verildi, kendisini rahmetle anıyorum. Esat Ağabey’i yaşadığı en zor günlerde bile daima gülen yüzüyle hatırlayacağım.

Esat Sivri, Denizli’nin duayen sanayicisi ve ihracatçısı olmasının yanı sıra, “Leodikia seni çağırıyor” kampanyasıyla antik kazıya destek veren önemli bir kültür adamıydı.

Esat Sivri 1949 yılında 16 yaşında babası Mustafa Kazım Bey’in yanında çalışmaya başlayarak tekstil sektörüne adım attı. 1967 yılında zordaki Sarayköy Pamuklu Sanayine sermaye katkısıyla ortak oldu. 1973 yılında Kayaoğlu ailesi ile birlikte sermayesinin önemli bölümünü koydukları yüzde 30’unu da esnafın ortak olduğu 100 ortaklı Denizli Basma ve Boya Sanayii DEBA’yı kurdu. Profesyonel yetkin bir kadro ile hızla gelişen firma ev tekstili ve konfeksiyonda önemli bir marka olarak, iç pazar ve ihracatta büyüdü. 2007 yılında 36 bin metrekare kapalı alanda üretim yapan 1700 çalışanlı, 22 ülkeye ihracatı olan, 56 milyon dolar ihracat büyüklüğüne ulaşan bir kuruluştu. Hugo Boss, Dokers, Levi’s gibi dünya devlerine üretim yapıyordu. 2000’li yılların başında, yatırımları için kredi alarak büyürken 2001 krizinin kur farkı nedeniyle zaman içinde zora düşürdüğü firmalardan biri oldu. Borçlu olduğu bankaya fabrikasının tapularını vererek bir süre direndi. Ancak 2009 yılında firmasının iflasını ağlayarak açıklamak durumunda kaldı.
Esat Sivri, 1973 yılında Denizli Sanayi Odası kurucuları arasına katılıp, yönetiminde yer aldı. 1993 yılında Denizli İhracatçılar Birliği’nin kuruluşunda da yer aldı. Leodikia kazısına sürekli destek verdi. Cenaze töreni sırasında istenmeyen bir olumsuzlukta yaşandı.

Esat Ağabey’i en yakından tanıyan, zor günlerini bilen isimlerden Denizli Sanayi Odası Başkanı Müjdat Keçeci’ye kulak vererek Esat Ağabey’in güzellikleriyle akıllarda kalmasını istiyorum:
“Esat Bey oldum olası Denizli’nin önde gelen simalarından biri olmuştur. Tekstil bilgisi dışında çok sosyal bir insandı. Nerede bir sivil toplum örgütleniyorsa Esat Bey oradadır. Tüm yardım derneklerinde ya kurucudur, ya da önde gelen isimler içindedir. Düşküne, fakire unutulmaz hizmetleri tüm Denizli tarafından bilinir. Esat Sivri bu nedenle eksiği doldurulamayacak insanlardandır. Bir diğer özel çalışmalarından biri de Leodikya antik kent için çalışmalarıdır. Bu antik kentin bugünlere gelmesinde payı büyüktür. Kazıyı fişekleyen adamdır. Özellikle hayatının son zamanlarını hep bu tarihi kente adadı ve onunla yaşadı.
Esat Bey özü sözü doğru bir adamdı. Her şeyi çekinmeden söylerdi. Klasik olarak Anadolu aslanları dendiğinde ‘Biz Anadolu eşekleriyiz’ diye çekinmeden söyler ve Anadolu sanayicisinin durumunu anlatmak isterdi.”

Esat Sivri’yi rahmetle anıyor, ailesine ve dostlarına başsağlığı diliyorum.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar