Diyarbakır TSO Başkanı Kaya’dan kentin ekonomisinin değerlendirmesi

Osman AROLAT
Osman AROLAT AROLAT'tan osman.arolat@dunya.com

Diyarbakır TSO Başkanı Mehmet Kaya, son iki yılda ekonominin gündemin ilk sırasında yer almasıyla turizm ve tekstil sektörlerinde önemli gelişmeler kaydettikleri kayyum ataması sonrası ekonominin gündemde ikinci plana itildiğini belirtti. Diyarbakır TSO Başkanı Mehmet Kaya’ya kentte ekonomik durumun ne olduğunu sordum. “Diyarbakır’da son iki yıldır ekonomi konuşarak önemli bir dinamizm yakalanmıştı. Gerek Tekstil OSB’ye yoğun talepler, gerekse 1. ve 2. OSB’ye altyapı yatırımları, lojistik merkezinin açılmasında alınan mesafe kentte heyecan yaratıyordu” açıklamasını yaptı.

Ayrıca turizm ve tekstil sektöründe önemli gelişmeler olduğunu belirterek, “Turizmin canlanması için başlatılan yoğun çalışmalarla özellikle Zerzavan Kalesi’ni ziyaret eden yerli yabancı turistlerin yanı sıra, sağlık turizmi kapsamında IKBY’den gelenler turizm sektörünü canlandırmıştı. IKBY ile yaptığımız karşılıklı anlaşmalar ve Anadolu jetin Erbil kentine düzenlemeye başladığı doğrudan seferler ile kentimiz ekonomik anlamda çok önemli ivme kazanmıştı” değerlendirmesini yaptı.

Kaya kayyum ataması sonrası gelişmelere değinirken şunları söyledi:

“Bütün bu olumlu gelişmeler yaşanırken kayyum atanmasıyla birlikte kentte yeniden protesto eylemleri başladı. Annelerin evlatlarını bulmak için oturma eylemleri gündeme geldi. Gündem yeniden yerini eski siyasi atmosfere bıraktı. Bu da ekonominin ikinci plana itilmesine neden oldu.”

Mehmet Kaya, yapılması gerekenler konusuna değinirken de “Diyarbakır’ın önemli bir çekim merkezi olduğu gerçeğiyle, kentin ekonomik sorunlarını minimize edecek adımlar atılmalıdır. Özellikle inşaat sektörü ivmelendirilmelidir. Kentimiz iş insanlarının önemli sorunlarının başında yer alan finansa erişim konusunda net bir çözüm üretilmelidir. Bu konuda gerekli yasal mevzuatlar devreye sokulmalıdır” önerisini yaptı.

Kaya turizm ve tekstil sektörlerinin kent için önemli olduğunu belirtirken de, “Turizm ve Tekstil sektörü kent ve bölge ekonomisi için oldukça önemli emek yoğun sektörlerdir. Bölge turizminin gelişme aksı üzerinde olmasına rağmen henüz kentimiz yeterli bir turizm potansiyeline erişebilmiş değildir. Ayrıca GAP kapsamında her geçen gün artan endüstri ürünlerini işleyecek tekstil işletmeleri de henüz kurulabilmiş değil. Hem turizm hem de tekstil sektörünü canlandıracak, bölgemize özgü teşvik sistemlerinin sağlanması yatırımların yeniden kentimize ve bölgemize yönelmesini sağlayacaktır” açıklamasını yaptı.


Diyarbakır TSO Başkanı Mehmet Kaya, kentlerinin ekonomisini değerlendirirken bu görüşleri öne sürdü ve taleplerini dile getirdi.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar