Doğalgaz zammı üzerine açıklamalar

Osman AROLAT
Osman AROLAT AROLAT'tan osman.arolat@dunya.com

BOTAŞ’ın üst üste iki ay yüzde 14 üzerinde yaptığı doğalgaz zammının tartışmaları sürüyor. Zam büyük sanayicilerden çok esnaf, küçük sanayiciler ve konutlarda yaşayanları olumsuz etkileyecek

BOTAŞ'ın ağustos ayı başında yaptığı yüzde 14.97’lik zammın ardından 1 Eylül 2019’da da yüzde 14.90 oranında ikinci bir zam yapmasına ilk tepki İSO Başkanı Erdal Bahçıvan, “Son doğalgaz zammı enflasyonla mücadele programı ile bağdaşmıyor” açıklamasıyla geldi. Ardından tepkiler birbiri ardından sıralandı.

Makine Mühendisleri Odası Başkanı Yunus Yener, BOTAŞ’ın yıl başından bu yana yaptığı zamlarla konutlarda ve küçük sanayi sitelerinde kullanılan doğalgazın fiyatını yüzde 40.63 arttığını belirterek, Ankara için ortalama aylık bireysel ısınmada konut başına 125 metreküp doğalgaz kullanıldığını, aylık doğalgaz faturasının 233 lira 75 kuruşa yükseldiğini söyledi. Asgari ücretlinin doğalgaz, elektrik, su için aylık ödemesinin 470 lira 72 kuruş ile aldığı ücretin yüzde 23.30 seviyesine geldiğini de dile getirdi.

Yener, yoksulluk ve yoksunluğun ciddi bir sorun olduğunu belirterek dar gelirliler soruna çözüm için şu önerilerde bulundu:

✔ Temel ihtiyaç olan doğalgaz fiyatındaki yüzde 18 KDV oranı yüzde 1’e indirilsin. ✔ 150 kilovat elektrik yardım kapsamı genişletilsin. ✔ Kömür yardımı yerine doğalgaz desteği sağlansın. ✔ Yerel yönetimler düşük gelirli gruplara ücretsiz su versin. ✔ Kamusal kaynaklardan sağlanan desteklerin kötüye kullanılmasını önlemek için denetim yapılsın.

2018 yılında B0TAŞ toplam 53 milyon metreküp doğalgaz kullandırmış. EPDK verilerine göre bunun yüzde 25.75’i konutlarda harcanmış. Sanayide kullanılan yüzde de aşağı yukarı o kadar olmuş. Ayrıca çevrim santralleri gibi alanlarda kullanılanlar da var...

Denizli Sanayi Odası açıklamasında, “Hafta sonu duyurulan doğalgaz zammı her ne kadar yüzde 14.90 olarak lanse edilmişse de fiyat artışı tüm abonelere uygulanmamıştır” denilerek, 2. Kademede 300 bin metreküp üzerinde yıllık doğalgaz kullananlara zam yapılmamıştır" bilgisi veriliyor. Denizli OSB’de 300 bin metreküp üzerinde 19 firmanın tespit edildiği açıklanıyor. Başkan Müjdat Keçeci’nin açıklamasında, “Her ne kadar bu zam, büyük sanayicileri etkilemese de esnafın ve küçük sanayicilerin bu zamdan etkileneceği aşikardır” deniliyor.

Açıklamalardan öğreniyoruz ki, BOTAŞ’ın üst üste 2 ayda yaptığı doğalgaz zammı ağırlıklı olarak küçük sanayi, esnafl ar ve konutlarda etkisini gösterecek. Bu da iktidar sözcülerinin erken seçim öncesi doğalgazda indirim içeren söylemlerinin tam aksine bir sonucun geliştiğini gösteriyor.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar