Dolar trend karşıtı bir şekilde güçlenirse…

Murat BERK
Murat BERK UZMAN GÖRÜŞÜ

Arthur Schopenhauer‘un şu sözü hayatta ve hayatın yansıması olan piyasalarda özgünlükleri ile önemli başarılı elde edenlerin karşılaştığı durumu çok iyi özetler: "Tüm gerçekler üç aşamadan geçer. Önce alay edilir. Sonra şiddetle karşı çıkılır. Son olarak da "zaten belli olan bir şey" denir ve kabul edilir"

Piyasayla uğraşanlar yoğun haber ve veri akışı içinde daha kısa vadeli düşünebilir, hafızaları daha kısa vadeyi hatırlayabilir. Ancak daha bir ay önce piyasada yapılan yorumları hatırlamakta fayda var..

O günlerde doların adeta önlenemez yükselişi konuşuluyordu. Aradan bir ay bile geçmedi fakat bugünlerde doların neden değer kaybettiği sorusu oldukça popüler oldu.

Zayıflayan dolar trendinin neredeyse ilelebet ve zigzag çizmeden devam etmesini bekleyenlerin yanılgısı sadece ABD'den gelen açıklamalara odaklanmak olabilir. Bilindiği gibi döviz kurları relatif, yani iki para birimi arasındaki fiyatlamaya dayanıyor. Doların değer kaybına diğer ülkelerin uzun süre sessiz/kayıtsız kalmasının çok olası olmadığını düşünüyoruz. Ayrıca dolar cinsi fiyatlanan emtialar arttıkça itirazlar gelecek ve artacaktır. Doların değer kaybı ile ABD bonolarına yatırım yapmış olan merkez bankaları ve varlık fonları, yatırımlarının değer kayıplarını sineye mi çeker? Hafifleme yoluna mı gider? Değer kaybına karşı güvenli bir risk primi elde etmek için faizleri hangi seviyeye yükseltir? Bu üçü fazla sorulmayan ama oldukça önemli sorular bizce.

Sonuç itibariyle piyasalarda hiçbir şey sonsuza kadar doğrusal ilerlemiyor. Dolayısıyla şu an zayıfladığı için müthiş ilgi çeken dolar trendi de bütün trendlerde olduğu gibi eninde sonunda abartıya kaçacak. Muhtemelen de zamanlaması meçhul olmakla birlikte sert bir karşı trend hareketi doğuracak.

Bizce esas önemli konu, trend karşıtı hareketlerin zamanlamasını veya katalizörünü önceden tespit etmenin neredeyse imkansız olması…Bu nedenle sadece bu konuya odaklanmayı da yararlı görmüyoruz. Önemli olan piyasanın artık olgun ve trend tersi hareketlere hassas hale geldiğine dair emareler biriktikten sonra normalde önemsiz gibi görünen bir haberin dahi piyasada sert hareketlere neden olması...

Değişik emareler bu trend karşıtı dolar güçlenmesi için ortamın oluştuğunu düşündürüyor. Şu an söz birliği etmişçesine doların daha da zayıflamasını bekleyen konsensus için bu para biriminin güçlenmesi sürpriz olur.

Diğer yandan doların güçlenmesi sene başından bu yana gördüğümüz birçok piyasa hareketinde tam tersi sonuçlara yol açabilir. Özellikle volatilite konusuna dikkat etmek gerekiyor. BofaML (eski adıyla Merrill Lynch) fon yönetici anketine göre Ocak ayı için volatilitede “çıplak”(hedge edilmeyen) kısa pozisyon en fazla rağbet gören işlem olmuş. Bunu oldukça çarpıcı bir bulgu olarak görüyoruz. Piyasaların ne kadar riskli bir zeminde ilerlediğine dair emarelerden biri…

“2018’e Bakış” yazımızdaki son cümle şöyleydi: “2018 yılında volatilitede hedge edilmeyen kısa pozisyon almanın, telafisi imkansız zararlara sebep olabileceği düşüncesindeyiz.” BofaML anketinin sonuçlarını okuyunca bu düşünce bir kez daha pekişti.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
Gelecek zaten burada 02 Eylül 2019
Sıcaklık artıyor 05 Ağustos 2019
Büyük umutlar 29 Temmuz 2019
Faiz Açmazı 11 Haziran 2019
Yuan’a dikkat 20 Mayıs 2019
Devam eder mi? 14 Mayıs 2019
Laplace’ın Şeytanı 07 Mayıs 2019
Reflasyon esintisi 05 Mart 2019
Mindball ve Wu Wei 11 Şubat 2019