Dünya enerji raporundaki bulgular

Osman AROLAT
Osman AROLAT AROLAT'tan osman.arolat@dunya.com

Dünya Enerji Ajansı’nın raporunda, önümüzdeki dönemde Amerika’nın petrol ve doğalgaz üretiminde lider duruma geleceği, Çin’in 2040’ta dünyanın en büyük petrol ithalatçısı olacağı bilgisi ile yenilenebilir enerjilerin payı artarken kömürün payının azalacağı belirtiliyor. 

Dünya Enerji Ajansı’nın raporunda ABD’nin yeni dönemde petrol ve doğalgazda lider konuma geleceği belirtiliyor. 2025 yılında petrol ve doğalgazda dünyada üretimin yüzde 50’sinden fazlasını gerçekleştireceği, kaya gazı, doğalgaz ve petrol üretiminde ise lider duruma geleceğinin altı çiziliyor.

Raporda yer alan bilgilerin özeti şöyle:

- Dünyada enerji için önümüzdeki dönemde toplam 2 trilyon dolar yatırım gerekiyor. Bunun yüzde 70’i ya devletler tarafından, ya da devlet garantisiyle özel sektör kuruluşlarınca yapılacak.

-Kırsal kesimde yaşayan 1.7 milyar insanın talebiyle global enerji talebi artacak. 2000 yılında Avrupa/Kuzey Amerika’nın global talebin yüzde 40’ını oluşturması hali 2040’ta tersine dönecek. Gelişmiş ülke şirketlerinin egemenliği, yerini Çinli şirketlere bırakıyor. 2040’ta ilk 10’un 6’sındaki bu şirketler, talepteki payın yüzde 40’ına sahip olacaklar. Aynı dönemde enerji tasarruf teknikleri gelişirken, kömür kullarımı azalacak.

-Dünyada enerji kullanmayan nüfusun sayısı 2017 yılında 1 milyarın altına indi. Ama petrol ve doğalgazda emisyon azaltılması konusunda alınacak daha çok yol var. Metan gazı kaynaklı emisyon salgısının azaltılması ilk sırada yer alıyor.

-AB Enerji Birliği’nin 2030 bütünleşik hedefleri arasında Yenilenebilir Enerji Kaynağı (YEK) ve enerji etkinliğinin sağlanması konusunda iddialı hedefler yer alıyor.

-Doğalgaz 2030’da global enerji arzında ikinci kaynak konumuna gelecek. Çin ve gelişmekte olan ülkelerin taleplerinin artışı bunda etkili olacak. Çin ayrıca 2040’ta dünyanın en büyük petrol ithalatçısı konumuna gelecek.

-Petrol ve doğalgazda arz güvenliği riski devam edecek.

-Yenilenebilir Enerjide maliyetler düşmeye devam edecek. Ancak, enterkonnnekte ve enerji depolama konusunda sorunlar sürüyor.

-Yenilenebilir enerji alanında güneş rüzgarın önüne geçti. 2025’te hidro enerjinin, 2030’da kömürün gücünün üstüne çıkacak. Yenilenebilir enerji kaynaklarının payı 2025’te yüzde 25’ten yüzde 40’a çıkacak. Kömür buna ters orantılı olarak azalacak.

-Elektriğin keşfinden bu yana en önemli dönüşümü yaşıyor. Talep artışı yüzde 60’lann düzeyinde. Dijital ekonomilerin tercihi konumunda. Gelişmekte olan ülkelerin talepleri iki katına çıktı. Ayrıca CO2 salımı açısından da uygun ortam yaratıyor. Büyümenin yüzde 90’lık payı gelişmekte olan ülkelerden kaynaklanıyor.

-Nükleer enerji santrallerinin toplam enerji arzı içindeki payı yüzde 10. Çin’in bu alanda üretiminin artması nedeniyle bu payın 2030’da artması bekleniyor.

Dünya enerji raporunda önümüzdeki dönem beklentileri böyle ortaya konuluyor. Ülkemizde de 2030 yılında toplam arz içinde yenilenebilir enerji payının artacağı düşünülüyor. Nükleer enerji yatırımları da yapılıyor.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar