Dünyanın en büyük tekstil fuarı Premiere Vision’dan Türkiye’ye veda

Kerim ÜLKER
Kerim ÜLKER Perde Arkası kerim.ulker@dunya.com

Dünyanın en önemli tekstil fuarı Premiere Vision... ABD, Fransa ve Türkiye’den oluşan yıl boyunca süren fuarlarda dünyanın en büyük ve en seçkin tekstil üreticileri ile markaları bir araya geliyor. Organizasyonun en önemli ayaklarından biri de İstanbul. Her yıl İstanbul Kongre Merkezi’nde düzenleyen Premiere Vision, bu yıl 20-22 Mart tarihlerinde düzenlenmişti. Yılda 2 kez yapılan fuarın son ayağı ise ekim ayının son haftasında yapılacaktı.

Yerli ve yabancı birçok katılımcı koleksiyonlarını sergilediği fuarda tüm dünyadan 100’den fazla tekstil üreticisi gelecek yılın ürünlerini vitrine çıkarıyordu. Ancak işler pek yolunda gitmedi ve son dönemde yaşanan ilgisizlik ve düşen yoğunluk nedeniyle Fransız organizasyonun sahipleri, Türkiye’ye veda etme kararı aldı.

PARİS VE NEW YORK’A ODAKLANACAK

"Trendleri ortaya çıkaran, trendleri yönlendiren bir fuar" olarak adlandırılan etkinlik, artık Türkiye’de yapılmayacak. Gerekçe olarak ise New York ve Paris’teki fuarlara odaklanmak amacı belirlenmiş. Premiere Vision’un resmi sitesine girdiğimde de Türkiye ve İstanbul listeden çıkarılmış. Türkiye’nin Paris’te düzenlenen fuara en fazla katılım yapan 3 ülkeden biri olduğunu unutmamak gerekiyor. Fransız şirket, Türkiye’deki fuarı iptal etti ancak İstanbul ofisini kapatmayacak. Ayrıca Japonya, Rusya ve Brezilya’da da daha önce fuarların yapıldığını ve Tokyo, Moskova ve Sao Paolo’daki etkinliklerin de geçtiğimiz yıllarda iptal edildiğini de hatırlatmakta fayda var.

HEDEFTE ORTADOĞULU ŞİRKETLER VARDI

Dünyanın en büyük tekstil fuarı olarak bilinnen Premiere Vision, 2014 yılında ilk kez Türkiye’de düzenlendi. Özellikle MENA yani Ortadoğu ve Kuzey Afrika ile Eski Sovyet Ülkeleri coğrafyasından alıcıları hedefl eyen fuar, Türkiye’nin siyasi ilişkileriyle paralel ilerledi. Körfez ülkeleri ile yaşanan gerilim, Mısır, Libya gibi Kuzey Afrika ülkeleriyle gerilen ilişkiler, bu coğrafyadan Avrupa’ya gelmekte zorlanan üreticiler için cazibesini de kaybetti.

Bir anlamda sadece ekonomi değil, siyasi politikalar da fuarları etkiler hale geldi. Premiere Vision’u böyle yorumlamak gerek.

Mart ayındaki fuarın açılış törenine sektörün önde gelen isimlerinden İstanbul Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği (İTHİB) Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Öksüz, Uludağ Tekstil İhracatçıları Birliği (UTİB) Yönetim Kurulu üyesi Aşkın Kandil, Ege Hazır Giyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği Başkanı Burak Sertbaş, Premire Vision Genel Müdürü Gilles Lasbordes ve Premiere Vision Uluslararası Fuarlar Direktörü Guglielmo Olearo katılmıştı.

'Hong Kong’a gidiyoruz dünyaya ulaşıyoruz'

Asya’nın en önemli etkinlik şirektlerinden Comasia’nın düzenlediği Mega Show fuar serisi Hong Kong’da her yıl Ekim ayında düzenleniyor. Hediyelik Eşya ve Promosyon, Ev ve Mutfak Eşyaları, Oyuncaklar ve Bebek Ürünleri, Noel ve Bayram Ürünleri, Spor Ürünleri, Kırtasiye, Giyim ve Moda Aksesuarları ile Sağlık ve Banyo Ürünleri olmak üzere başlıca 8 fuar 20-23 Ekim ve 27-29 Ekim olmak üzere iki ayrı tarihte düzenlenirken, bu fuarlara 130'dan fazla ülkeden 4 bin firma ve 50 bini aşkın uluslararası alıcı katılıyor.

Mega Show fuar serilerinin Çin’de yapılan Canton Fuarı'ndan sonra bölgenin en kapsamlı fuar hareketliliği olduğunu ve sadece uluslararası alıcılarla buluşmak değil aynı zamanda Asya pazarına girmek için büyük fırsat yarattığını belirten Comasia Limited'in Kurucu Direktörleri’nden Peter Cheung, geçen sene 51 bin 500 alıcıyı ağırladıklarını belirtti. Bu fuarların 1992 yılından bu yana yapıldığını belirten Cheung, Türk firmaları için de yeni pazarlara açılmak ve mevcut pazarlarını kuvvetlendirmek için çok önemli bir şans olduğunu kaydetti.

130’DAN FAZLA ÜLKEDEN KATILIMCI VAR

20-23 Ekim tarihlerinde düzenlenecek olan Ev ve Mutfak Eşyaları Fuarı için Türkiye'de sektörün önde gelen isimleri ile buluştuklarını anlatan Cheung, Türkiye'den her geçen sene daha yoğun bir katılım olduğuna işaret etti. Cheung, "Mega Show fuar serisinin sadece Ev ve Mutfak Eşyaları Fuarı tarafına baktığımızda bu sene yaklaşık 1.250 firmanın katılması bekleniyor. Ziyaretçi sayısının da 26 bini geçeceğini düşünüyoruz. Bu fuar dünyada kalite ve fiyat olarak kendini kanıtlamış Türk ev ve mutfak sektörü için önemli bir fırsat sunuyor. Fuara katılan firmalar Avrupa ve ABD’den alım yapmaya hazır çok sayıda global alıcının yanı sıra Çin ve gelişmekte olan Asya ülkelerinden alıcılarla temasa geçebiliyor.” dedi.

Mega Show fuar serilerinin her yıl 130’dan fazla ülke ve bölgeden 50 binden fazla uluslararası alıcıyı çektiğini vurgulayan Cheung, Hong Kong ve Güney Asya tedarik turuna çıkan tüm global alıcılar için buluşma noktası haline geldiklerini ifade etti. Cheung, fuara en fazla ziyaretçinin Hong Kong, Çin, ABD, Japonya ve Tayvan'dan geldiğini de sözlerine ekledi.

LATİN AMERİKA'DAN SİPARİŞ GELİYOR

Ev ve Mutfak Eşyaları Sanayicileri ve İhracatçıları Derneği (EVSİD) Başkanı Burak Önder de, EVSİD olarak Mega Show Fuarı’na bu yıl beşinci kez katılacaklarını ve katılımcı sayılarının arttığını söyledi. Hong Kong’un küresel bir merkez olduğunu dile getiren Önder, "Fuar, Çin Guanzou da düzenlenen Canton fuarının hemen öncesine denk gelmesi nedeniyle dünyanın dört bir yanından alıcılar tarafından ziyaret ediliyor. Biz katılımcılarımız ile görüştüğümüzde Amerika, Meksika, Arjantin, Portekiz Avustralya gibi çok farklı pazarlardan alıcılardan sipariş aldıklarını belirtiyorlar. Her geçen yıl da fuar bizim için daha verimli hale geliyor. Bu nedenle bizim sektörümüz için Mega Show vazgeçilmez bir konumda. Bir anlamda Hong Kong’a gidip, dünyaya ulaşıyoruz " dedi.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar