Dünyanın en prestijli üniversitesine Türk başkan

Kerim ÜLKER
Kerim ÜLKER Perde Arkası kerim.ulker@dunya.com

Dünyanın en prestijli üniversitelerinden Massachusetts Institute of Technology’nin (MIT) Elektronik Mühendisliği ve Bilgisayar Bölümü Başkanlığı’na Türk Profesör Asu Özdağlar getirildi.

MIT, dünyanın en köklü şirketlerinin kurucularının, yöneticilerinin eğitim gördüğü okulların başında geliyor. Mezunlarının kazandığı Nobel sayısı 72. Bunun 15 tanesi son 5 yıl içinde. Okul, sadece bilime değil, paraya, siyasete, sanata da yön veren birçok mezun vermiş. FED’in efsane başkanlarından Ben Bernanke, İran Dışişleri Bakanı Ali Akber Salehi, İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu, Kolombiya Devlet Başkanı Virgilio Barco Vargas, Avrupa Merkez Bankası Başkanı Mario Draghi, Eski Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Kofi Annan, Eski Irak Başbakanı Ahmed Çelebi ve daha yüzlerce ismi saymak mümkün…

152 yılda dünyaya yön veren isimleri yetiştirdi

1865’te eğitime başlayan işte bu üniversitenin en önemli bölümü ise Elektronik Mühendisliği ve Bilgisayar. Dünyaya yön veren isimleri yetiştiren bu bölümün başkanlığına Türk Profesör Asu Özdağlar getirildi. Geçtiğimiz günlerde MIT’nin resmi sitesinden yapılan açıklamada Özdağlar’ın göreve ocak ayından itibaren başlayacağı bildirildi. Görevi Özdağlar’a “Profesör Özdağlar herkese ilham olan bir araştırmacı ve optimizasyon teorisi ve algoritmaları, oyun teorisi ve network alanlarında gerçek bir lider olarak doğmuş” sözleriyle emanet eden eski Başkan Anantha Chandrakasan, “Bir eğitimci olarak vizyonu ve özverisi de aynı şekilde etkileyici. Öğrencileri için yorulmak bilmeyen bir koç ve bu bölümdeki eğitim alanında yapılacak yenilikleri her zaman güçlü bir şekilde savundu” diyor.



Babası ANAP Bakanı, eşi Daron Acemoğlu

17 Aralık 1974 doğan Asu Özdağlar, ODTÜ Elektrik-Elektronik mezunu. Yüksek lisans ve doktorasını MIT’de yapan Özdağlar’ın babası ANAP dönemi bakanlarından İsmail Özdağlar. Türk profesörün babası İsmail Özdağlar da mühendis kökenli ve ABD’deki prestijli eğitim kurumlarından Indiana ve Michigan Üniversitelerini bitirdi. 2 çocuk annesi olan Özdağlar’ın eşi de dünya ekonomisinin yakından tanıdığı bir isim. Özdağlar, Türkiye’ye 3. Nobel Ödülü’nü getirmesi beklenen Daron Acemoğlu’nun eşi. İktisat Profesörü olan Daron Acemoğlu, "Dünya'daki En Çok Alıntı Yapılan ilk 10 Ekonomist" arasında gösteriliyor.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar