Eli kalem tutanlar kentlerinin tarihlerini yazmalı

Osman AROLAT
Osman AROLAT AROLAT'tan osman.arolat@dunya.com

Abbas Sayar’ın Yozgat’ın Cumhuriyet dönemi tarihini anlatan kitabını okuyunca eli kalem tutanların kentlerin tarihini yazmalarının doğru olacağını ortaya koymak istedim. Sayar, kenti ile ilgili birçok bilinmezi ve siyasal gelişimini tanıklıkları ile ortaya koyuyor.

Kentlerin yakın dönem tarihleri, yarına dönük doğru kararlar ve doğru yolda yürüme açısından çok yararlıdır. Doğru yol almak açısından buna ihtiyaç vardır. Kentlerde eli kalem tutanların, kentlerinin Cumhuriyet dönemi tarihini yazmaları, önemli bir kent fotoğrafının ortaya çıkmasını sağlar.

Gazeteci, şair, 'Yılkı Atı' romanının yazarı Abbas Sayar, “Yozgat var, Yozgatlı yok” kitabında 1930-1980 arasında kentte yaşananları ve değişiklikleri, yönettiği Bozok gazetesinde tefrika ettiği bir yazı dizisinde ele almış, tefrika sonra kitaplaştırılmış.

Sayar, kentte ilk yerleşimin 2500 yıl öncesi olduğunu belirttikten sonra Çapanoğulları’nın kente kattığı değere, Çerkez Ethem’in isyan dirayeti üzerine kente gelip yarattığı zulümü, 1928’deki büyük yangının getirdiği yoksulluğu, 1941’de Ermeni, Rum ve Yahudilerin kente gelişini, 2. Dünya Savaşı sonrası Türkiye’deki Almanların zorunlu ikamete konulmalarını ele alıyor. Kente askeri birlik gelmesinin yoksulluğu yok ettiğini de söylüyor.

Ardından çok partili hayata geçişte Demokrat Partili olarak yaşadıklarını, 1446-1948’de yapılan seçim yolsuzluklarını, 1950’de köylerdeki propaganda ile Demokrat Parti’nin iktidara gelişi gibi konuları tanıklıkları ile ortaya koyuyor.

Böylece kentin Cumhuriyet dönemi tarihine ışık tutarken, kentin ileri gelenleri ve önemli isimleri hakkında bilgi de veriyor.

Bu anlatımıyla Yozgat’ın yakın dönem tarihini ortaya koyuyor.

Buna bağlı olarak eli kalem tutan kentlilerin, kentlerinin geçmişini anlatmasının, bugünden yarına yol gösterici olacağına inanıyorum.

Hele buna kent sanayisi ve ekonomisinin gelişmesinin eklenmesinin de önemli olacağını düşünüyorum. Kentleri tarihi ile tanımak, ülkeyi daha iyi tanımaya ülkeye yol gösterici olacağına inanıyorum.

***

Merkez Bankası’nın faiz kararı

Merkez Bankası PPK'sı faiz indirimini 425 baz puan yaparak politika faizini %24'ten %19.75'e çekerek önemli bir indirime karar verdi. Beklentiler en düşük 200, en yüksek ise 600 baz puandı. Buna göre yukarıya yakınsıyan bir indirim oldu.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar