Eskiyörük: Belediyeler işbirliğiyle kırsala destek vermeli

Osman AROLAT
Osman AROLAT AROLAT'tan osman.arolat@dunya.com

Tire Kooperatifi Başkanı, İzmir’den sonra İstanbul Belediyesi’ne de günde 25 ton süt verme konusunda anlaştıklarını açıkladı. Belediyelerin kendi kentlerinin kırsallarındaki üreticilerle işbirliği geliştirmelerinin öneminin altını çizerken, kırsalda üreticilerin kooperatif kurmalarının önemine değindi.

Tire Süt Kooperatifi Başkanı Mahmut Eskiyörük, İzmir Belediyesi’ne vermekte oldukları günlük 50 ton sütün yanı sıra İstanbul Belediyesi ile de başlangıçta günde 25 ton süt verme konusunda anlaştıklarını açıkladı. Eskiyörük, “Yerel yönetimler kırsalla işbirliğine girerek en az bir tanzim satış mağazası açarak, bir yandan kentlerinin kırsal kesimindeki üreticilerin ürünlerinin değerlendirilmesini imkan sağlarlar, diğer yandan hemşehrilerine sağlıklı ve ucuz gıda sunabilirler. Ayrıca üretici kooperatifçiliğin geliştirilmesine yardımcı olurlar” dedi.
Eskiyörük, isteyen bazı belediyelere süt verebileceklerinin görüşmelerini yaptıklarını belirterek, “Kar amaçlı değil, model olarak çalışmayı başlattıktan sonra, çekilerek, belediyelerin kendi kırsallarından ürün almalarını geliştirmelerini ve kırsala destek vermelerini istiyoruz” söyledi.
Eskiyörük, “Türkiye’de şimdilik belediyelere ürün verebilecek 20-30 kooperatif var. Eğer belediyeler, birer tanzim satışı mağazasında bunların ürünlerini satarlarsa, kırsalda bunu görenler yeni kooperatifler kurarak, hem kooperatifçiliğin gelişmesini sağlarlar, hem de kırsalda yetişen ürünlerin yok pahasına heba olmamasına yardımcı olurlar. Bundan söz ettiğim bazı belediyeler bunun Tarım Bakanlığı’nın görevi olduğunu söylediler. Ama biz İzmir’de bunun örneğini verdik. Hem süt dağıtıyoruz gem de örnek bir mağazamız var. Yerel yönetimler kentlerinin çevresindeki kırsal kesim üreticilerine destek için bu modeli hayata geçirmeliler” önerisinde bulunuyor.

Eskiyörük, Tire Süt Kooperatifi’nin 6 yıl önce İzmir Belediyesi’yle çalışmaya başlarken, sloganını, “Alıp satmıyoruz. Üretip satıyoruz” diye ortaya koyduklarını ve o günden bu yana sorunsuz birlikte çalışmaya devam ettiklerini de açıkladı. Eskiyörük, o günden bu yana kooperatiflerinin üyelerinin bir yandan ürünlerini değerlendirirken, bir yandan da ihtiyaçlarının önemli bölümünü kooperatiflerinin mağazalarından karşıladıklarını, ay sonlarında hesaplaştıklarını bildirdi.
Eskiyörük, yerel yönetimlerin kendi kırsallarıyla işbirliklerinin önemini belirtirken, ”Yerel de kalkınma için yerel yönetimlerin kırsala el ele vererek projeler geliştirmelerinin her ikisi açısından da önemli faydalar sağlayabileceklerinin altını çizerek, “Bizim örneğimiz bunu ortaya koyuyor” vurgusunu yaptı.

Garanti Anadolu Sohbetleri sürerken, ben Mahmut Eskiyörük’ün çeşitli şehirlerde Tire Süt kooperatifi deneyini anlatmasına tanık oldum. Anadolu kentlerinde ilgi ile izlendiğini gördüm.
Şimdi de dünkü sohbette bana anlattıkları ile kendi deneylerini Türkiye’de bir örnek model olarak geliştirmek istediğini bunun için çaba harcadığını öğrendim. Eskiyörük, yerel kalkınmanın kırsaldan yerel yönetimlerin katkısıyla ve kooperatifçilikle gelişeceğini iddia ederek, belediye başkanlarının bu alandaki çabalarının öneminin altını çiziyor.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar