Eurodan ayrışan altın dolarla birlikte yükseliyor

Cumhur TAŞDELEN
Cumhur TAŞDELEN Troy Kıymetli Maden Tic. A.Ş dunya@dunyagazetesi.com.tr

Önceki hafta, eurodan ayrışan altın, geçen hafta bu ayrışmayı daha da derinleştirdi ve dolarla birlikte aynı yönde hareket ederek, yüzde 3.76 oranında değer kazandı. Avrupa'da Portekiz, ABD tarafında istihdam verileri ile hayal kırıklığı yaşayan piyasalarda güçlenen altın, cuma günü 1.545.70 dolar/ons'a kadar yükselirken, grubu emtiaları da peşinden sürükledi. Özellikle gümüş, yüzde 8.18'lik değer artışıyla, haftanın en fazla yükselen emtiası olurken, Brent türü ham petrol fiyatı, yüzde 6.03'lük artışla kendisini izledi.

Temmuz'un ilk haftasına 1.485.60 dolar/ons'tan giriş yapan altın,  Asyalı yatırımcıların fiziki alımları ile 1.490-1.500 dolar/ons bandına yükselirken, ABD tarafında piyasaların kapalı olması nedeniyle, yatay bir seyir izledi. Salı günü piyasaların açılışıyla birlikte, Asyalı yatırımcıların kar satışlarını karşılayan altın, Avrupa piyasalarının açılışıyla birlikte rahatladı ve Portekiz'in notunu 4 basamak birden indiren  kredi derecelendirme kurumu Moody's'in piyasaları şaşırtan kararı ile 1.510 dolar/ons'un üstüne çıktı. Moody's'in kararıyla eurodan çıkan yatırımcıların alımlarıyla güçlenen altın, Çin Merkez Bankası'nın mevduat ve borç verme faizlerini 25'er baz puan artırdığı haberi ile gevşese de, ABD'den gelen olumsuz verilerle toparlandı. ABD'de işten çıkarılanlarda yaşanan ciddi artış ve yeni siparişlerdeki düşüş, altını 1.533 dolar/ons'a tırmandırdı. Portekiz'le ilgili gelişmelerden nemalanan dolar, euro karşısında değer kazanmayı sürdürürken yuan karşısında, Çin Merkez Bankası'nın faiz artırım karı ile,  ABD tarafından istenilen bir güç kaybı yaşadı. Perşembe günü Avrupa piyasalarında parite, dolar lehine 1.4221 seviyesini görürken,  Avrupa Merkez Bankası'nın faiz oranlarını 25 baz puan artıran kararı, euroya destek verdi. AMB Başkanı Trichet'nin, Portekiz'e Yunanistan modelinde olduğu gibi, likidite sağlayacağını açıklaması, pariteyi 1.435'in üstüne taşırken altın, 1.530 dolar/ons seviyelerinde tutundu. Haftanın son günü, altına yatırım yapanların kazandığı gün oldu. ABD'nin, haziran ayı  tarım dışı istihdam ve işsizlik oranı verilerinin beklentilerin çok gerisinde kalması,  piyasalarda hayal kırıklığına neden olurken altın, onsda 20 dolarlık bir zıplayışla, son iki haftanın en yüksek seviyesi olan 1.545.70 dolar/ons'u gördü. Parite haftanın dip seviyesi olan 1.4207'den hızla yukarı tırmanarak 1.4260 seviyesinde dengelendi ve haftalık bazda dolara, yüzde 1.85 oranında kazandırdı. Altın ise dolarla olan birlikteliğini, yüzde 3.76'lık getirisiyle taçlandırdı. Tüm kıymetli madenlerin değerlendiği haftada gümüş, 36.63 dolar/ons'luk kapanışla yüzde 8.18 oranında değer kazanırken, emtia piyasasının da lideri oldu. Grubun diğer madenleri  ve temel metallerin tamamının yükseldiği haftada Brent petrolü yüzde 6.03, Nymex türü petrol fiyatı yüzde 1.58 oranında yükseldi. Haftanın son günü gelen verilerle, büyümeye yönelik artan endişelerden nasibini alan Nymex türü ham petrol fiyatı, varil başına 3 dolar değer kaybederek 96.30 dolar/varil fiyattan haftayı kapatması, Brent petrolü ile arasındaki farkın varil başına 22 dolara çıkmasına neden oldu. Geçen hafta, Asya vadeli borsa endeksleri yükselirken, Avrupa ve ABD borsa endeksleri, keyifsiz seyrine devam etti.

Geçen hafta, 1.540 dolar/ons'un üstünde tutunmayı başaran altın, tekrar yatırımcıların güvenli limanı olarak öne çıktı. Bu hafta içinde, ABD'de başlayacak bilanço dönemi piyasaları hisse senedi üzerinden manüpile edecektir. Beklentilerin karşılanamaması durumunda, hisse senedinden altına dönüşler yaşanabilir. Diğer taraftan; Avrupa tarafında yaşanan olumsuz gelişmeler ve ABD'den beklentilerin  gerisinde gelen veriler bu hafta, altının  yükseliş yönünde istekliliğini korumasında yardımcı olacaktır.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar