Eyüpsultan’da bir öğleden sonra…

Faruk ŞÜYÜN
Faruk ŞÜYÜN ODAK kitap@dunya.com

Farklı şehirlerin, yeni mekânların, değişik tatların, son teknolojilerin peşinde koşmaktan mutluluk duyan, bunların insan ömrünü güzelleştirenin ayrıntılar olduğunu düşünenlerle, yani hayatta her anlamda lezzet arayanlarla yine beraberiz. İşte bu haftanın konu başlıkları… Ayrıntılar mı? dunya.com/ehlikeyf adresinde…

- İstanbul’un en eski ilçelerinden…

Bayramlar, kandiller, Cuma’larda dolup taşan, yeni evlenenlerin ve sünnetlik çocukların da ziyaret ettiği, avlusundaki çeşmeden akan suyun kutsal olduğunun düşünüldüğü Eyüp Sultan Camii ve Türbesi… Artık mazide kalan meşhur oyuncakçılar çarşısında düdüklü testiler, fırıldaklar, tahtadan arabalar ve eşyalar, def, davul, kaynana zırıltıları… 20. yüzyılın başlarında dahi varolan Eyüp yalıları… Haliç’e bakan tepeler üzerinde aralarında Pierre Loti’nin de bulunduğu manzaralı mesire yerleri; bir zamanlar İstanbul’un süt ve kaymak ihtiyacını karşılayan mandıralar, çiçekçiler… Bugün kazıklı yolun geçtiği, denizden metrelerce uzakta kalmış Bostan İskelesi; orada ve diğer iskelelerde yine artık olmayan kıyı kahvehaneleri… Günümüzde sadece bir pastanede üretilen Eyüp halkaları; kır pidesine benzeyen, sadece Eyüp’te bulabileceğimiz güveçler…

Çocukluğumda anne ve babamla birlikte gittiğimiz, anıtsal çınarlarını, altlarında yaşayan kanadı kırık leyleğini, ağzımda dağılan yağlı halkalarını, Haliç’in çamurundan yapılmış, üzeri nakışlı testi şeklindeki düdüklerini de hiç unutmadığım Eyüp’te bir öğleden sonra için lütfen dunya.com/ehlikeyf’e geçiniz…

- 36 mekân, 130 performans: Akbank Caz Festivali

Türkiye’nin en uzun soluklu festivallerinden biri olan Akbank Caz Festivali 29. kez şehri cazın farklı renkleriyle buluşturacak. Festival, yepyeni ritim ve renkleri içeren programı ile 17-27 Ekim tarihleri arasında gerçekleştirilecek. 29. Akbank Caz Festivali’nde bu yıl; caz müziğinin önemli temsilcilerinden Art Ensemble of Chicago, Charles Lloyd Sky Trio feat., Gerald Clayton ve Marvin Sewell, The James Carter Organ Trio, Jakob Bro Trio, Louis Sclavis Quartet, Sarah McCoy, Alfa Mist, Bugge Wesseltoft & Erkan Oğur & Friends, Yonathan Avishai Trio, Mats Eilertsen Trio, KOKOROKO, Maisha, NES, Vaudou Game gibi farklı ülkelerden birçok sanatçının yanı sıra Türkiye’den Kerem Görsev Trio, Zuhal Olcay feat. Güvenç Dağüstün, İmer Demirer, Ali Perret, Aydın Esen ve Can Kozlu, Bora Uzer Group, Bebop Project, B’r Şeyler Eks’k, Standards & Selen Beytekin, Serhan Erkol Kerem Türkaydın gibi isimler de sahne alacaklar.
Detaylı bilgi için, dunya.com/ehlikeyf’e geçiniz…

- 1453’ten 2019’a İstanbul’un eğlence hayatı

Müjdat Gezen, yazıp yönettiği ve aynı zamanda rol aldığı müzikali “Eğlence Dünyası”nı, Boğaz gezintisi eşliğinde teknede gerçekleşen bir basın toplantısıyla tanıttı. Etkinlikte, 2019-2020 tiyatro sezonunda sahnelenecek “Eğlence Dünyası”nın başlıca rollerini Gezen’le birlikte paylaşan Cüneyt Arkın, Ercan Bostancıoğlu, Kayhan Yıldızoğlu, Melihat Gülses, Selen Seyven, Cem Cücenoğlu, Kaan Polat Cüreklibatır, Sevcan Orhan, Nejat Uygur, Şebnem Schaefer, Yener Çevik, Fehmi Dalsaldı, Buket Dereoğlu, Nazlı Mengi, Yaşar Ayvacı, Barış Taşkın, Kıvanç Tiner, Seran Bilgi, Emre Özmen, Ayben Erman, Okay Köksal ve Ogeday Girişken gibi isimlerle müzikalin dekor tasarımına imza atan Barış Dinçel, Müjdat Gezen’i yalnız bırakmadı. Provaları başlayan müzikal, ekim ayında TİM Show Center’da perdelerini açmaya hazırlanıyor.
dunya.com/ehlikeyf’te…

- Yapı Kredi Kültür Sanat’ta “sihir”li aylar

Yapı Kredi Kültür Sanat Galerisi, bir saatliğine yalnızca bir sergi mekânı olmaktan çıkacak ve sanatla sihrin iç içe geçtiği bir gösteriye sahne olacak. Halil Altındere’nin Eylül ayında Yapı Kredi Kültür Sanat’ta açılacak olan “Abrakadabra” sergisi kapsamında gerçekleşecek gösteride sihirbaz Kubilay QB Tunçer, Altındere’nin sanatla sihir, sanatçıyla sihirbaz, sergi mekânıyla sihirbazın sahnesi arasındaki ilişkilere dair yorumlarına kendi yorumlarını ekleyecek.
Ayrıntılar için dunya.com/ehlikeyf’i tıklayabilirsiniz…

- 4. Kadıköy Plak Günleri başlıyor

Kadıköy Belediyesi’nin bu yıl 4’üncü kez düzenlediği Kadıköy Plak Günleri, 7 Eylül Cumartesi Moda’da başlıyor. İki gün sürecek Kadıköy Plak Günleri’nin onur konuğu, analog müziğin önemli temsilcilerinden Cahit Berkay olacak.
Lütfen dunya.com/ehlikeyf’e geçiniz…

- Biliyor musunuz?

Cahide Sonku anısına verilecek Altın Portakal’ı; İzmir’deki Monica Molina konserini; Leman Dorsay fotoğraf sergisini; Zuchex 2019 Fuarı’nı biliyor musunuz?
Hepsi dunya.com/ehlikeyf’te…

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar