Farklı ve aykırı düşünene yer vermek

Osman AROLAT
Osman AROLAT AROLAT'tan osman.arolat@dunya.com

Farklı ve aykırı düşüncelere yer verilerek oluşturulacak ortak akla hem işletmeler de, hem de siyasi partilerde ihtiyaç vardır. Sorunların çözümü, gelişme ve ilerleme için bunu gözardı etmemek gerekir.

İşletmelerde de, siyasi partilerde de aykırı düşünenlere yer vermek, özeleştiriye tahammüle kapı açtığı için gelişmeye ve ilerlemeye yıl açar. Tek tip düşünmeden uzaklaştırır, farklılıkların, değişik çözümlerin gündeme gelmesini sağlar. Bu da gelişme ve ilerleme için önemli olan bir unsurdur.

Bir işletmede patronun bütün önerilerini “Evet efendimcilik” ile irdelemeden onaylayan bir yönetici ve çalışan grubu varsa, orada üretilen ürün dün üretilenin aynı olmaktan öteye gidemez. Tek adamın, patronun beyninin ürünü olmakta sınırlı kalır.

Oysa, üretimin her aşamasını irdeleyen çalışanlarının bulunduğu işletmede hep daha iyinin arayışı söz konusu olacaktır. Üretim ortak akıl ürünü haleni alacağı için sürekli gelişecek ve yenilenecektir. Ürün dünkü ürün olmaktan çıkıp bugünün ürünü olacaktır.

Doğaldır ki bunun olabilmesi için çalışanların hem sektörel gelişmeleri takip ederek ona uygun öneriler sunmaları gerekir. Hem de dünyayı izleyerek ondan kendi kurumları için yararlı çıkarımlar yapmalarına ihtiyaç vardır. Bunun olabilme için çalışanlarında kendilerini geliştirmelerine ihtiyaç vardır. Farklı ve aykırı düşünce bilgi içeriyorsa değerlidir. Aksi halde “boş laf” olmaktan, zaman ziyan etmekten öteye gitmez…

Aynı davranış biçimi işletmelerde olduğu gibi siyasi partiler için de önemlidir. Siyasi partilerde de kararlar istişare ile katılanların açıklıkla görüşlerini ifade ile her türlü çözüm önerisinin tartışılabilmesiyle alınmalıdır.

O istişare toplantılarında görüş açıklayacak partililerinde beslendiği ana alan, seçim bölgelerindeki seçmenleridir. Seçmenlerinin yaşadıkları iyi gözlemlenmeli, sorunların çözümü için önerileri bu istişare toplantılarında yansıtılmalıdır.

Sahada vatandaşın düşüncelerini öğrenen ve bunu süreklilik içinde bir iletişim ağı içerisinde ele alıp, ortaya gelen sorunlara çözüm üreten partiler, tabanla yönetim arasında sürekli ve sağlam bağa sahip olabilenlerdir.

Doğaldır ki, bunun yarı sıra dünyadaki gelişmelerde siyasi partilerin çalışmaları ve çözüm üretmeleri açısından önemlidir. Bu konu da ihmal edilmemelidir…
Hem işletmeler de hem de siyasi partilerde için sorunlara çözüm üretilmesi için, tek tek bireylerin farklı ve aykırı düşüncelerini çekinmeden özgürce ortaya koyabilmeleriyle oluşacak bir ortak akla ihtiyaç vardır. Bunun sağlanabildiği ortamda sorunlara çözüm üretilip, gelişme ve ilerleme kaybedilebilir.

***

Enflasyon üzerine birkaç söz…

Enflasyonun eylülde yüzde 10’un altına inmesinde geçen eylülde %6.30’luk artışın yerini %0.99’un almasının baz etkisi oldu. Geçen yıl ekimde %2.67 artış olduğu için o dönem sabit kalabileceğini düşünüyorum. Geçen yıl kasımda 1.44, aralıkta ise %0.4 eksi olduğu için bir sonraki enflasyon %10’un üzerinde gerçekleşecek diye düşüncesindeyim.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar