Ferit Şahenk, ünlü İspanyol restoranını Londra’da açıyor

Kerim ÜLKER
Kerim ÜLKER Perde Arkası kerim.ulker@dunya.com

Son yıllarda adından en fazla söz ettiren iş adamı Doğuş Grubu’nun patronu Ferit Şahenk. Daha birkaç yıl öncesine kadar ABD’den Yunanistan’a, İtalya’dan İspanya’ya geniş bir coğrafyada peşpeşe oteller alarak turizme yatırım yapan Şahenk, 2018’de bankalarla kredi yapılandırması için masaya oturmuş, neredeyse tamamı otel olmak üzere bir çok varlığını da satışa çıkarmıştı. Şahenk, turizmde varlık satışı yaparken, yeme- içme alanına yönelik ise yatırımda kaldığı yerden devam ediyor. Dünyanın en prestijli ekonomi dergilerinden Forbes’un geçiğimiz yıl ekim ayında açıkladığı İngiltere’nin başkenti Londra'da 2018'de açılan en iyi 5 restoran arasında 2 markasını gösterdiği Doğuş Grubu, bu ülkede büyümesini sürdürüyor. Şahenk, 2016’da ortak olduğu ünlü İspanyol restoranı Amazonico’yu Londra’da açıyor.

7 restoranın 2’si Forbes listesine girdi

İspanya’nın başkenti Madrid’de tek şubesi olan İspanyol yıldızları ve politikacıların uğrak yeri haline gelen Amazonico’yu Şahenk, Londra’daki Mayfair Berkeley Meydanı'nda açacak. Yaklaşık 800 metrekarelik bir alanda hizmete girecek olan Amazonico, Avrupa, Asya ve Güney Amerika mutfaklarından oluşan bir menüye sahip olacak. Eski Allied Irish Bank’ın yerine kurulacak olan restoran, yağmur ormanı temasına sahip. Doğuş Grubu’nun ortak veya sahibi olduğu İngiltere’deki restoran sayısı 7. Bunlar arasında yer alan Soho’daki Inko Nito ve Mayfair’deki Rüya, Forbes tarafından dikkat çekmişti. Şahenk’in hatırlanacağı üzere 2016’da aralarında Amazonico’nun da yer aldığı Madrid'in en ünlü restoranları Ten Con Ten, El Paraguas ve Ultramarinos Quintin adlı 4 restoranın yüzde 40’ı için 60 milyon euro ödediği konulmuştu. Şahenk’in ortak olduğu Nusr-Et’in de İngiltere’de açılacağı iddia edilmişti. Eğer Nusr-Et de açılırsa, Şahenk’in ortak olduğu veya sahipliğini yaptığı Londra’daki restoran sayısı 9’e çıkmış olacak.

“İki ödül aldık, Doğu’dan Batı’dan ilgi görüyoruz”

Dünya Ambalaj Örgütü (WPO) tarafından düzenlenen ve sektörün en prestijli yarışmalarından olan WorldStar Yarışması’nda geçen yıl Türkiye, sadece 5 ödül kazanabilmişti. Bu yıl ise bir anda yıldızı parlayan Türkiye, 22 ödülle dünyada en fazla ödül kazanan ikinci ülke oldu. Çekya’nın başkenti Prag'da düzenlenen organizasyonda 35 farklı ülkeden 12 farklı kategoride toplam 319 başvuru yapıldı. Ödül töreninde görüştüğümüz Avrupa’da da sayılı şirketler arasında yer alan Sarten Ambalaj’ın Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Zeren Sarıbekir Güzelbahar ile konuştuk. 15’i Türkiye’de Rusya,ü Bulagristan ve Hollanda’da birer fabrikası daha bulunan Sarten’e, 2015’te dünyanın en büyük şirketleri arasında yer alan Mitsui ortak olmuştu. Japon devinin yüzde 15 hisse aldığı, hatta bu oranı artırmak için çabaladığı Sarten’e geçtiğimiz haftalarda ise Avrupa Yatırım ve İmar Bankası (EBRD) rekor seviyede sayılabilecek oranlarda 25 milyon euroluk kredi sağlamıştı. Türkiye’de üretim anlamında EBRD’nin en iyi şartlarda verdiği kredilerden biri sayılan Sarten, WordlStar 2019’da da çifte ödül kazandı.

Japonya'dan ortak aldı Avrupa'dan kredi desteği

Zeren Sarıbekir Güzelbahar, trilyon dolarlık büyüklüğe ulaşan dünya ambalaj sektörünün buluşma yeri haline gelen WorldStar 2019’da ödül almanın kendilerini motive ettiğini dile getiriyor.

Zeren Sarıbekir Güzelbahar, şu bilgileri veriyor: “Ar-Ge'ye ve inovasyona verdiğimiz önemle kendimizi sürekli geliştirip bulunduğumuz konumu her sene bir üst seviyeye çıkarmayı hedefliyoruz. Ambalaj Malzemeleri ve Bileşenleri kategorisinde '5 ve 10 Lt.'lik Opet Adblue Madeni Yağ Bidonu' ürünüyle ödül aldık. Ürünümüz 5 L ve 10 L OPET Ad- Blue ambalajı, katalizör sıvısının araç için özel olarak üretilmiş olan depoya, ergonomik ve sorunsuz bir şekilde boşaltılabilmesi için tasarlandı. Ad-Blue için tasarlanmış olan bu ambalajda, mevcut madeni yağ ambalajı ile aynı mukavemet değeri sağlanarak bidon ağırlığı yüzde 10 azaltıldı.”

Sarten, sadece Türkiye’nin değil, Avrupa’nın da sayılı ambalaj üreticilerinden. Japon ortak Mitsu’nin Sarten’in büyüme kültürüne katkı sağladığını anlatan Zeren Sarıbekir Güzelbahar, “Daha istikrarlı büyümek için Doğu’dan yatırım, Batı’dan kredi ilgisi görüyoruz” diyor.

Yaklaşık 3 bin 500 kişiye istihdam sağlayan şirketin yakın dönemde hem ödüllere hem de yeni tesislere yeşil ışık yaktığını da -şimdilik- sizinle paylaşayım.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar