G20 Zirvesi ve beklentiler

Dr. Hakan ÇINAR
Dr. Hakan ÇINAR SIRADIŞI hakan.cinar@dunya.com

Son dönemlerde sıkça bahsedilen bir espri, bir tabir aklıma geldi bir an; aman Hakan dedim, sen kaçın bundan. Söyleyince hatırlayacaksınız, “ne zirvesi, bildiğin zırva”. G20 için, ki henüz gerçekleşmesine az bir süre kaldı, asla bu tarz bir ifade kullanmıyor olmak, içeriğinin dolu dolu ve yarar sağlayacağını düşünmek istiyorum.

Geçen haftaki yazımda da bahsettiğim üzere, güçlü ülke olgusu, günümüzde ekonomik büyüklükler ve güçler ile ölçülür durumda. Gelişmişlik düzeyleri ise farklı çalışmalar ile değerlendirilerek, kategorize ediliyor. Belki de bu konuda da bir sıralama belirleyip, gelişmiş ülkelerin en altta yer alan ülkelere eğitimler verebilecekleri bir platformu da ayrıca ele almak gerekir. Umarım bu düşüncem bir çağrı niteliğine kavuşur. Ekim ayında DÜNYA Gazetesi’nin elektronik ortamda en çok okunan yazarı olmuşum, hani o yüzden bir umut diyorum. 

G20 kimlerden oluşur, nereden çıktı bu fikir diye kısa bir bakmak gerekir ise; alfabetik sıra ile, Almanya, Amerika Birleşik Devletleri, Arjantin, Avustralya, Brezilya, Çin, Endonezya, Fransa, Güney Afrika, Güney Kore, Hindistan, İngiltere, İtalya, Japonya, Kanada, Meksika, Rusya, Suudi Arabistan, Türkiye ve Avrupa Birliği Komisyonu oluşturuyor. Bu ülkelerin hepsi, milli gelir açısından dünyanın ilk 31’i içerisinde yer alıyor. Pek çok Avrupa Birliği ülkesi ise, AB Komisyonu ile birlikte temsil edildikleri için doğrudan G20’de yer almıyorlar. 1976’da ilk olarak G7 kuruldu. Daha sonra Rusya’nın da katılımı ile, isim değiştirmese de 8 ülkenin iştirak ettiği bu oluşum, sistemsel açıdan daha çok ülkeye danışılmasının yararlı olacağına kanaat getirerek, 25 Eylül 1999’daki Washington toplantısında G20’yi resmen ilan etti. 

G20, dünya ekonomisinin %85’ini oluştururken, ticaretin ise, %80’ini gerçekleştiriyor. Şu ana kadar dokuz toplantı gerçekleştiren bu zirve, 15-16 Kasım’da Türkiye’de onuncusunu düzenlerken, ülkemizde bunun heyecanı seçimin bir parça gölgesinde kaldığı için, henüz yeni yeni hissedilmeye başlanıldı. Sayın Obama’nın da katılımının bekleniliyor olması da, zirveye olan ilgiyi biraz daha arttırmış durumda. B20 üyeleri, Türkiye'nin ev sahipliğinde gerçekleştirilecek G20 Liderler Zirvesi'nde, bir yıl boyunca üzerinde çalıştıkları konulara ilişkin talepleri iletmeye hazırlanıyorlar. Bazı önemli gördüklerimin başlıklarına bir göz atmamızda yarar görüyorum.

Yatırımların vergilendirilmesinin şeffaflaştırılması, KOBİ'lerin alternatif finansmana geçmesi, 'KOBİ'lerin krediye erişimdeki risklerin azaltılması, hedeflerin büyüme stratejilerine entegre edilmesi gerekliliği, korumacı önlemlerin geriye çekilmesi, ticareti kolaylaştırma anlaşmasının onaylanması ve yürürlüğe koyulması, küresel finansal reform gündeminin nihai hale getirilmesi ve onaylanması, düzenlemeler arasındaki bütünlüğün sağlanmasının vurgulanması ve finansal reform gündemindeki istişare sürecinin iyileştirilmesi, ortak bir uluslararası yatırım prensipleri setinin oluşturulması ve yabancı doğrudan yatırımın vergilendirilmesine ilişkin daha fazla şeffaflık ve uyumun gözetilmesi, G20 büyüme hedefleriyle bağlantılı olarak ülkelere özel altyapı yatırımı stratejilerinin hazırlanması, teknik, yönetsel ve girişimcilik becerilerini dikkate alacak biçimde, beceri açıklarını gidermeye yönelik programların geliştirilmesi ve finanse edilmesi, istihdam olanaklarını arttırmak için işgücü piyasalarını daha dinamik ve kapsayıcı yapacak kapsamlı yapısal reformların uygulanması, genç istihdamının ve kadınların istihdama katılım oranlarının arttırılması, gelişen dijital ekonomi için küresel ticaret sisteminin iyileştirilmesi ve G20 ülkeleri için bir girişimcilik vizesi programı başlatılması önemli başlıklar arasında.

Şu bir gerçek, dünyadaki güçlerin daha dengeli hale getirilmesi aslında ticaretin de daha hızlanmasına olanak verme hedefini de içeriyor. Bu artık günümüzün vazgeçilmez bir gerçeği; bu tarz zirveler, sonuçlarının takip edilip hayata geçirilmesi halinde son derece yarar sağlayabilecek organizasyonlar. Umuyorum, bir yandan Antalya’mızı ve ülkemizi tanıtma fırsatını da içerisinde barındıran bu zirve güzel sonuçlara ve güzel başlangıçlara imza atar. İzleyelim, görelim…

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
Ekonomik manzara 2024 19 Nisan 2024
Kadın deyince 08 Mart 2024